Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDNI SIGNALI

Neki su uvjereni da se radi o izvanzemaljskoj građevini: Novo istraživanje produbilo misterij zvijezde

Tabbyna zvijezda
Foto: Screenshot Youtube
10.08.2016.
u 13:32

Zvijezda KIC 8462852, poznata kao i Tabbyna zvijezda (otkrila ju je Tabethi Boyajian), postala je popularna kada je astronom Jason Wright izjavio da bi za ovaj signal mogla biti odgovorna napredna izvanzemaljska civilizacija.

Najnovije analize zvijezde KIC 8462852 samo su produbile misterij vezan uz nju i njezino čudno ponašanje.

– Čini se da svaki put kada netko gleda u zvijezdu, ona postaje sve čudnija i čudnija – kazao je Benjamin Montet s kalifornijskog Instituta za Tehnologiju koji je vodio posljednju studiju.

Misterij vezan uz zvijezdu KIC 8462852 odnosi se na njezin sjaj koji je neravnomjeran što neki pripisuju "masovnoj izvanzemaljskoj građevini", piše New Scientist.

Ovu je zvijezdu prvi uočio NASA-in svemirski teleskop Kepler koji je između 2009. i 2013. pratio 100 tisuća zvijezda. Promatranjem zvijezda uočeno je ravnomjerno smanjenje količine svjetla koje bi dolazilo od pojedine zvijezde što znači da je ispred nje prošao egzoplanet. Vremenski intervali bili bi redoviti i blokiralo bi se najviše 1% svjetlosti zvijezde, što je rezultiralo otkrićem tisuća egzoplaneta. 

No zvijezda KIC 8462852 bila je posebna jer se njezina svjetlost smanjivala i do 20 posto, a vremenski intervali nisu bili ravnomjerni

Zvijezda KIC 8462852, poznata kao i Tabbyna zvijezda (otkrila ju je Tabethi Boyajian), postala je popularna kada je astronom Jason Wright izjavio da bi za ovaj signal mogla biti odgovorna napredna izvanzemaljska civilizacija. 

Tri tipa zatamnjenja

Misterij je postao još veći kada je Bradley Shaefer s državnog sveučilišta u Louisiani promatrao stare fotografije nastale između 1890. i 1989. godine te je zaključio kako se količina svjetla koje KIC 8462852 isijava tijekom vremena smanjila do 15%. No, ove tvrdnje neki su odbacili s tvrdnjom da bi se razlika svjetla mogla objasniti teleskopima različite kvalitete.

Montet i njegov suradnik Josh Simon u svojem su istraživanju otkrili kako se tijekom prvih 1000 dana Keplerove misije svjetlost zvijezde smanjivala za 0,34% godišnje – dvostruko brže nego je to izmjerio Sheafer. Također, tijekom idućih 200 dana sjaj zvijezde pao je za dodatnih 2,5% prije nego se počeo stabilizirati.

Tako je otkriveno da zvijezda prolazi kroz tri tipa zatamnjenja: prvo zatamnjenje zbog koje je postala poznata, relativno slabo zatamnjenje koje je otkrio Schaefer te srednje brzi pad koji se dogodio tijekom nekoliko stotina dana.

Montet je kazao kako su otkrili nekoliko scenarija koje objašnjavaju pojedina zatamnjenja, no ne i sva tri. Među objašnjenjima je i roj kometa koji kruže oko zvijezda sve do oblaka u međuzvjezdanom prostoru.

Što je s teorijom o izvanzemaljskoj građevini?

– Jednom kada u raspravu uvedete napredne izvanzemaljce koji nešto rade pomoću tehnologije daleko ispred naše, nema baš puno toga što se ne bi moglo objasniti time – izjavio je Montet i dodao da tom objašnjenju ne bi pribjegavali dok se ne iscrpe sva moguća prirodna objašnjenja.

>> “Mala je mogućnost 
da kineski megateleskop uhvati signale nepoznate civilizacije”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije