Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOKIA

Rast videokompresije u povezanom svijetu

Video igre
Daniel Kasap/Pixsell
07.06.2021.
u 09:30

Autonomni automobili, pametne nadzorne kamere i industrijski roboti koriste video za otkrivanje i analizu svog okruženja i ispunjavanje automatiziranih zadataka i

Prije dvadeset godina naš je digitalni svijet izgledao je znatno drukčije. Pametni telefoni i mobilni uređaji tek su se probijali u naš život, a obećanje da ćemo moći gledati ili dijeliti sadržaj bilo je na pomolu. Ali jedna stvar je nedostajala da se to dogodi. Mali dio nevidljive tehnologije: videokompresija. Ako kompresiju videozapisa vratite na osnovna načela, ona komprimira ili smanjuje broj bitova potrebnih za predstavljanje slike ili videozapisa.

Za nas to znači visokokvalitetne duboke boje visoke rezolucije u videozapisima i igrama. Ali za strojeve, videokompresija pruža vid, isporučujući video optimiziran za zadatke strojnog vida. A za manje od deset godina pola globalnog videoprometa vidjet će samo strojevi. To kompresiju videozapisa čini još presudnijom jer omogućuje komunikaciju stroj-stroj (M2M). Autonomni automobili, pametne nadzorne kamere i industrijski roboti koriste video za otkrivanje i analizu svog okruženja i ispunjavanje automatiziranih zadataka. To čini mobilne uređaje uistinu pametnima, pametne gradove pametnijima i uvode u aplikacije 4.0 i Internet of Things (IoT).

Zašto je standardizacija važna

Globalno širenje multimedijskih mobilnih uređaja u ranim 2000-ima zahtijevalo je svjetski standard kompresije potrošačke elektronike kako bi se osigurala interoperabilnost. Godine 2003. Nokia i industrijski partneri stvorili su standard MPEG (ISO / IEC) i ITU-T Advanced Video Coding AVC / H.264. Gotovo dva desetljeća poslije, standard AVC / H.264 (MPEG / ITU-T) i dalje omogućuje video visoke definicije koji danas koristimo na svojim mobilnim uređajima. Ali H.264 je učinio nešto više, pokrenuo je revoluciju za poslovne aplikacije poput videokonferencija i nadzora.

Svijet se ponovno pomaknuo 2013. porastom videokonferencija i 4K videa ultravisoke rezolucije. Nadovezujući se na naslijeđe AVC / H.264, pomogli smo razviti i uspostaviti standard visokokvalitetnog videokodiranja (HEVC / H.265). Ti su standardi sada ugrađeni u više od dvije milijarde uređaja, uključujući gotovo svaki pametni telefon, računalo, TV, digitalni videouređaj i potrošačku kameru na svijetu, zajedno s mrežama za komunikaciju i emitiranje te uslugama medijskog oblaka. Naš rad na AVC / H.264 i HEVC / H.265 donio je Nokiji i njezinim globalnim partnerima za standardizaciju dvije nagrade Emmy za tehnologiju i inženjerstvo i primetime nagradu Emmy.

Videostandardi sljedeće generacije

Sedam godina nakon toga, svijet je ušao u blokadu zbog COVID-19, a Nokijino izvješće Deepfield Network za 2020. pokazalo je znatan porast upotrebe videoaplikacija. U ožujku 2020. YouTube promet povećao se za 13 posto u Europi. Netflix streaming povećao se za 58 posto, a promet od videokomunikacija povećan je za 350 posto u svim aplikacijama za videokonferencije u Europi.

Tijekom ovog naleta potražnje surađivali smo s partnerima kako bismo na tržište iznijeli standard za kompresiju videozapisa sljedeće generacije – svestrano kodiranje videozapisa (VVC) / H.266. VVC omogućuje 50 posto veće pojačanje kompresije od prethodnog standarda uz istu kvalitetu slike. Omogućuje učinkovit prijenos i pohranu svih video rezolucija, čak i do 16K za buduće zidne televizore, a može podržati nova iskustva u sadržaju, kao što su streaming igara, streaming videozapisa od 360 stupnjeva i videoaplikacije s vrlo malim kašnjenjem.

Kada ste u virtualnom okruženju (VR), još uvijek možete vidjeti samo oko 140 stupnjeva u isto vrijeme. Naš pionirski rad sa streamingom ovisnim o pogledu (VDS) rješava ovaj izazov, ažurirajući pogled dok korisnik okreće glavu te isporučuje visokokvalitetni video od 360 stupnjeva. VDS podržava sve, od kućne zabave do daljinskog upravljanja kamionima u rudnicima. Proširena stvarnost (AR) korisnicima daje slobodu da se šeću i istražuju sadržaj u 3D-u, pružajući im autentičnije iskustvo u stvarnom životu. Naš rad na standardima MPEG Visual. Volumetric Video-based Coding (V3C) omogućuje konzumiranje i dijeljenje ovih sadržaja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije