Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nives Sandri

5G je peta generacija mreža za mobilne, ali prva generacija za industrijske korisnike

31.05.2021.
u 14:44

Do danas smo zaključili 165 komercijalnih 5G ugovora s različitim operatorima i poduzećima, od kojih su mnogi u Europi, kaže Nives Sandri direktorica Nokije u Hrvatskoj

Nives Sandri dugogodišnja je direktorica Nokijine podružnice u Hrvatskoj. Radi se o Nokiji koja se bavi mrežnom opremom, sa sjedištem u Finskoj. S obzirom na to da se upravo događa svjetska tranzicija na mreže pete generacije, upravo taj dio biznisa u fokusu je i Nokije. A što to znači u Hrvatskoj, svijetu i kako posluje Nokia, upravo smo s njom razgovarali.

Kada se govori o 5G mrežama, osim boljih performansi, spominju se nove i inovativne mogućnosti za razne industrije, koje su po vama industrije koje će osjetiti najviše dobrobiti novih mreža?

Doista, 5G je novitet za razne industrije. Brži, agilniji, moćniji i transformiraniji od bilo koje generacije prije. Obećanje malog kašnjenja, visoke pouzdanosti, male potrošnje energije, velike propusnosti, višerazinske sigurnosti i sveprisutne povezanosti omogućit će izvanredno iskustvo za svaku industriju, tvrtku i društvo. Omogućit će pojavu i konvergenciju umjetne inteligencije, blockchaina, proširene i virtualne stvarnosti u kompanijama. Pokrenut će već dugi niz godina diskutirane koncepte ‘Industry 4.0’, pametnih gradova, autonomnih vozila, virtualnog učenja i daljinske zdravstvene zaštite i pretvoriti ih u našu stvarnost. Također, transformirat će globalne ekonomije – do 2030. godine, do kada će, vjerujemo, donijeti vrijednost od 8 milijardi dolara širom svijeta. Nokia je također pionir u privatnim bežičnom mrežama s referencama u mnogim industrijama. Konkretno, Nokia je trenutačno partner više od 260 velikih poslovnih korisnika/kompanija, koji globalno koriste privatne bežične mreže, od kojih je više od 40 5G.

Osim prve percepcije 5G kao mobilnih mreža za korisnike smartfona, zapravo dodatna vrijednost leži u mogućnosti stvaranja privatnih mreža za pojedine tvrtke. Što su zapravo privatne mreže i kako funkcioniraju?

Privatna bežična mreža samostalna je mreža koja je na raspolaganju ne samo ljudima (zaposlenicima) već i svim strojevima, odnosno imovini kojom se može bežično upravljati u krugu nekog postrojenja. Pruža širokopojasnu povezanost, sličnu javnoj bežičnoj mreži, ali je u vlasništvu i pod nadzorom organizacije koja ju je izgradila ili kupila. Privatne bežične mreže mogu se implementirati za pojedinačna industrijske lokacije, kao i za povezane lokacije jedne kompanije, ili čak mogu biti mreže koje pokrivanju područje cijele jedne zemlje. Konkretno: željeznički prijevoznik morat će povezati svoje željezničke stanice i ranžirne kolodvore, kao i vlakove na prugama, logističke kompanije trebat će imati još širu pokrivenost, uključujući skladišta i lokacije dostave. Postoji niz mogućnosti za organizacije koje žele privatnu bežičnu mrežu – mogu je sami izraditi i održavati, ili je mogu unajmiti na korištenje od operatora mobilne mreže ili od drugog tržišnog aktera poput integratora sustava ili davatelja usluga u oblaku. Te mreže mogu imati oblik mini javnih mreža, koristeći slične module javnoj mreži kao što je Nokijin modularni privatni bežični sustav (MPW), ili se mogu osigurati kao gotovo rješenje kao što je Nokijin Digital Automation Cloud (NDAC). NDAC je potpuno operativna 5G mreža, koja je danas vrlo blizu da postane „plug and play“.

Kada se radi o sigurnosti mreža, EU je posebnu pažnju tome posvetio, koje su po vama, najveće razlike od dosadašnjih mreža?

Komunikacijske mreže su kritična infrastruktura. Do danas smo svi naučili ovu temeljnu istinu. Neki prije, neki samo u ovoj pandemijskoj situaciji kada smo se trebali osloniti na komunikacijsku infrastrukturu za posao, obrazovanje, zdravstvo itd. 5G je peta generacija za mobilne korisnike, ali prva generacija za industrijske korisnike. To znači da 5G postaje još kritičniji za našu industriju i gospodarstvo, jer povezuje više od pametnih telefona. Jednostavno ne možemo dopustiti da naše 5G mreže budu ugrožene kad su roboti, autonomna vozila i dronovi povezani na 5G mrežu.

U osnovi treba razmotriti četiri aspekta: prvi je moguća pogrešna konfiguracija mreža. Čak i ako su u početku konfigurirane s pravim parametrima kako bi bile u skladu sa sigurnosnim politikama, postavke će se mijenjati kako se mreža razvija, što može dovesti do ranjivosti. Automatizirano rješenje može provjeriti mrežne parametre i usporediti ih sa standardom, ispravljajući sve anomalije uz minimalne intervencije. Drugi scenarij rizika razmatra neuspjeh u kontroli i praćenju, tko točno radi što u mreži, što može dovesti do različitih sigurnosnih problema.

Takve prijetnje mogu mjesecima ostati neotkrivene bez pravih rješenja. Postoje rješenja koja mogu analizirati ponašanje korisnika kako bi uočila i prekinula sumnjive sesije korisnika, na primjer, ili pokrenuti korektivne aktivnosti. Povezanost je naša snaga u informacijsko doba, ali također je i slabost. Treći scenarij rizika – IoT veze doseći će gotovo 25 milijardi na globalnoj razini do 2025. godine, što predstavlja velike sigurnosne rizike za 5G mreže jer je većina povezanih uređaja jednostavna te nije u mogućnosti osigurati sigurnosne zahtjeve. Nokia vidi rješenje ovog izazova u nadgledanju mrežnog prometa između krajnjih uređaja i interneta, pritom tražeći dokaze problema. Četvrti element je povjerenje. Inovacija stvara priliku, ali povjerenje je na prvom mjestu. Vjerujte u sposobnosti tehnologije, u vrijednost koju ona stvara, u tehničku sigurnost i privatnost, u dobavljače i njihov lanac opskrbe.

Nokia je dugi niz godina na tržištu i uz Ericsson zapravo vladate na području gradnje 5G mreža, imate li podatak koliki je udio Nokije na svjetskom tržištu?

Prvo bih napomenula da je Nokia vodeći 5G inovator. Prema PA (Patent Association) Consultingu, Nokia je drugu godinu zaredom broj 1 za ključne patente, i to upravo za one koji se smatraju ključnima za 5G standard. Odabir je baziran na vrlo opsežnoj kvalitativnoj tehničkoj analizi PA istraživača svakog pojedinog patenta. Također, nije slučajno što držimo trenutačni svjetski rekord u 5G brzini – 8 Gbps – koji je ostvaren u studenom 2020. godine s operatorom Elisa i Qualcommom.

Ali mi nismo samo lider u inovacijama i performansama mreža, već smo i komercijalno uspješni s našim 5G rješenjima. Do danas smo zaključili 165 komercijalnih 5G ugovora s različitim operatorima i poduzećima, od kojih su mnogi u Europi. Trenutačno 65 pružatelja komunikacijskih usluga u svojim “live” mrežama koristi Nokia 5G tehnologiju.

U Hrvatskoj je Telemach Hrvatska izvijestio da je upravo Nokia njihov odabir za gradnju 5G mreža, s kim još radite u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj smo infrastrukturni partner svih pružatelja komunikacijskih usluga. Nokia je lider u GPON i XGS-PON tehnologijama, upravo onima koje je Telemach Hrvatska odabrao za implementaciju ne samo u Hrvatskoj već i unutar cijele grupe. Nokia je lider u tehnologijama fiksnog i mobilnog pristupa. Dodatno, Nokia osigurava rješenja koja pružaju gigabitnu širokopojasnu mrežu po cijelom domu s našim WiFi proizvodima. Kad govorimo o virtualizaciji, naš je pristup pratiti i pomoći u transformaciji našim kupcima. Naše otvorenosti pomaže našim kupcima kako bismo odlučili što je najbolje za njihovo poslovanje te to smatramo dodatnom našom vrijednošću.

Koliko je Nokia veliki tim kada se radi o Hrvatskoj i kakvi su vam planovi razvoja?

Prema pravilima naše kompanije, nismo u mogućnosti otkriti broj zaposlenih ili razvojne planove po zemljama. Ali ono što mogu reći jest da su naši iskusni stručnjaci u Hrvatskoj vrlo angažirani u projektima širom svijeta, a nekoliko ih vodi ne samo europske nego i globalne timove unutar Nokije. Budući da je konkurencija ključna za razvoj bilo kojeg društva i u zemljama su potrebni globalni brendovi, sigurna sam da je Nokia pravi partner u Hrvatskoj i u budućnosti. Nastavit ćemo s našom misijom „stvaranja tehnologije koja pomaže svijetu da djeluje zajedno“ i Hrvatska je dio tog putovanja. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije