Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Plavo svjetlo pametnih telefona povezuje se sa sljepoćom i nekim vrstama raka

Plavo svjetlo izaziva određenu kemijsku reakciju koja je "toksična" za fotoreceptorske stanice oka
02. siječnja 2019. u 11:02 2 komentara 415 prikaza
Foto: Thinkstock

Od pojave pametnih telefona i tableta i rasta njihove popularnosti upozorava se kako zračenje tih uređaja ima štetan učinak na ljude.

mobitel Mitovi U ove laži o punjenju baterije mobitela ste vjerovali do sada

Istraživanje optičke aktivnosti, provedeno na Sveučilištu Toledo u Španjolskoj, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubojice stanica. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana s dobi i koja je vodeći uzrok sljepoće.

"Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naši pokusi objašnjavaju kako se to događa te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči", kazao dr. Ajith Karunarathne, profesor na odjelu za kemiju i biokemiju sveučilišta u Toledu.

Plavo svjetlo izaziva određenu kemijsku reakciju za koju Karunarathne kaže da je "toksična" za fotoreceptorske stanice oka.

Daje nadu Revolucionarna metoda u liječenju: Plavo svjetlo pronalazi svaku malignu stanicu

"Fotoreceptorske stanice ne regeneriraju se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve", objasnio je Karunarathne.

Istraživanje koje je proveo Institut za globalno zdravlje iz Barcelone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

"Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti umjetnom svjetlu noću... s rakom dojke i prostate", rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje kaže kako visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1.5 do 2 puta.

pametni telefon oprez! Zbog gledanja u pametne telefone kratkovidnost kod djece i mladih bit će sve češća

Plavo svjetlo emitira i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučaju sunčane naočale s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u zaslon u mraku, zbog čega se preporuča to izbjegavati što je više moguće.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput Applea, Microsofta i Googlea ugrađuju filtere za plavo svjetlo, koje se može uključiti na uređaju.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • znam:

    Plavo svjetlo je kancerogeno. Zastitite se naocalama za tu vrstu svjetla. Jako puno tehnologije u ubaceno u zadnjih 15 godina a tek sada se vide negativna djelovanja istih.

  • bazinga:

    Zanimljivo samo mobiteli a šta je sa LCD televizorima koji rade na istom principu