Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daje nadu

Revolucionarna metoda u liječenju: Plavo svjetlo pronalazi svaku malignu stanicu

10.02.2018.
u 21:12

Uređaj osvjetljava oku nevidljive metastaze.

Oporavak pacijenta nakon operacije karcinoma uz pomoć najnovije, inovativne metode, takozvanog plavog svjetla, puno je lakši, daje pacijentu nadu u pozitivan ishod liječenja, a u konačnici i veće šanse za kvalitetniji i dulji život.

Ta je metodu u inozemnim bolnicama već dulje u praksi, a neko vrijeme koriste je kirurzi u KBC-a Rebro u Zagrebu te u šibenskoj bolnici, no prvi je put u Hrvatskoj tom metodom u karlovačkoj Općoj bolnici izvedena ginekološka operacija.

Metoda koja jamči uspjeh

Prim. dr. Željko Štajcer, voditelj Odjela ginekologije, specijalist ginekološke onkologije u karlovačkoj bolnici, koji je i inzistirao na nabavi ove suvremene tehnologije, kaže da je učinak ove metode izniman. Stoga je bolnica, kod opremanja dnevne bolnice, nabavila takozvani laparoskopski stup s dodatkom, posebnom kamerom koja plavom bojom osvjetljava i tako otkriva maligne i stanice metastaze u tijelu pacijenta. Čak i one toliko malene, milimetarske, “skrivene” oku liječnika.

1/10

– Pacijentici se dva sata prije operacije daje kontrast u venu. Tijekom operacije, koja se može raditi laparoskopski ili na klasičan način, otvaranjem trbušne šupljine, uklanjamo tumorske i stanice metastaze u potpuno zamračenoj operacijskoj sali. Tada palimo poseban dio kamere kojom ulazimo u trbuh na laparoskopski način ili naknadno montiramo kod otvorene operacije, koja baca svjetlo i plavom bojom osvjetljava moguće preostale, našem oku nevidljive stanice karcinoma i metastaza, koje onda dodatno uklanjamo. Nakon takve operacije možemo sigurno tvrditi da smo uklonili doista sve što ima veze s karcinomom – objasnio nam je prim. dr. Štajcer.

Operaciju su prvi put izveli ženi koja je bolovala od karcinoma jajnika i ona se uspješno oporavlja, a ubuduće će sve pacijentice koje na odjel dolaze zbog sličnih problema moći biti operirane ovakvom metodom.

– U strategiji liječenja pacijenata od karcinoma, kod operativnih je zahvata nužno ukloniti sve tumorske stanice, a ovo je metoda kojom možemo garantirati da smo to i napravili. Nakon ovakve operacije, sigurno će i nastavak liječenja, dakle moguće kemoterapije i zračenja, imati drugačiji tok. Sretan sam što ćemo korištenjem ovakve metode imati rezultate koje svi želimo – dulji i kvalitetniji život pacijenta – dodao je prim. dr. Željko Štajcer.

Tim za prvu operaciju

Prvu karlovačku operaciju, dr. Štajcera, izveli su i dr. Mario Mrgan, ginekolog, i kirurg dr. Dražen Tufeković.

Komentara 14

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
21:34 10.02.2018.

Čestitam od srca i pozdravljam svaki napredak !!!

KR
kruti198
21:25 10.02.2018.

SUPER!!!

DU
Deleted user
22:40 10.02.2018.

ma nije moguce da i toga ima..a kad "nadje" sta unda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije