Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Revolucionarna metoda u liječenju: Plavo svjetlo pronalazi svaku malignu stanicu

Uređaj osvjetljava oku nevidljive metastaze.
10. veljače 2018. u 21:12 14 komentara 35015 prikaza

Oporavak pacijenta nakon operacije karcinoma uz pomoć najnovije, inovativne metode, takozvanog plavog svjetla, puno je lakši, daje pacijentu nadu u pozitivan ishod liječenja, a u konačnici i veće šanse za kvalitetniji i dulji život.

U crijevu joj pronašli komadiće ambalaže PATILA OD NADUTOSTI Mislila je da ima Chronovu bolest, a onda se šokirala onime što su joj našli u želucu

Ta je metodu u inozemnim bolnicama već dulje u praksi, a neko vrijeme koriste je kirurzi u KBC-a Rebro u Zagrebu te u šibenskoj bolnici, no prvi je put u Hrvatskoj tom metodom u karlovačkoj Općoj bolnici izvedena ginekološka operacija.

Metoda koja jamči uspjeh

Prim. dr. Željko Štajcer, voditelj Odjela ginekologije, specijalist ginekološke onkologije u karlovačkoj bolnici, koji je i inzistirao na nabavi ove suvremene tehnologije, kaže da je učinak ove metode izniman. Stoga je bolnica, kod opremanja dnevne bolnice, nabavila takozvani laparoskopski stup s dodatkom, posebnom kamerom koja plavom bojom osvjetljava i tako otkriva maligne i stanice metastaze u tijelu pacijenta. Čak i one toliko malene, milimetarske, “skrivene” oku liječnika.

1 / 10
kate middleton

– Pacijentici se dva sata prije operacije daje kontrast u venu. Tijekom operacije, koja se može raditi laparoskopski ili na klasičan način, otvaranjem trbušne šupljine, uklanjamo tumorske i stanice metastaze u potpuno zamračenoj operacijskoj sali. Tada palimo poseban dio kamere kojom ulazimo u trbuh na laparoskopski način ili naknadno montiramo kod otvorene operacije, koja baca svjetlo i plavom bojom osvjetljava moguće preostale, našem oku nevidljive stanice karcinoma i metastaza, koje onda dodatno uklanjamo. Nakon takve operacije možemo sigurno tvrditi da smo uklonili doista sve što ima veze s karcinomom – objasnio nam je prim. dr. Štajcer.

Operaciju su prvi put izveli ženi koja je bolovala od karcinoma jajnika i ona se uspješno oporavlja, a ubuduće će sve pacijentice koje na odjel dolaze zbog sličnih problema moći biti operirane ovakvom metodom.

– U strategiji liječenja pacijenata od karcinoma, kod operativnih je zahvata nužno ukloniti sve tumorske stanice, a ovo je metoda kojom možemo garantirati da smo to i napravili. Nakon ovakve operacije, sigurno će i nastavak liječenja, dakle moguće kemoterapije i zračenja, imati drugačiji tok. Sretan sam što ćemo korištenjem ovakve metode imati rezultate koje svi želimo – dulji i kvalitetniji život pacijenta – dodao je prim. dr. Željko Štajcer.

Tim za prvu operaciju

Prvu karlovačku operaciju, dr. Štajcera, izveli su i dr. Mario Mrgan, ginekolog, i kirurg dr. Dražen Tufeković.

operacija, doktori Bizarne navike Zbog bolova u trbuhu došao u bolnicu, liječnici se šokirali kada su vidjeli što ima u sebi dječak Liam Pod jakim lijekovima Dječak se probudio nakon operacije pa medicinsku sestru iznenadio pitanjem istraživanje pokazalo Žene koje godinama rade noćne smjene češće obolijevaju od karcinoma
Koronavirus
stižu strože mjere
Najgori dan od početka epidemije: Stožer: Imamo 3603 nova slučaja. 56 osoba je preminulo
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija