Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi lijek

Pfizer objavio rezultate lijeka za COVID-19, učinkovitost je 89 posto

Labcoats at MedImmune, the global bologics research and development arm of AstraZenceca, at Granta Park on the ouskirts of Cambridge. The US pharmaceutical company Pfizer is curently attempting to aquire MedImmune's parent company AstraZeneca in a co
Foto: Mary Turner/News Syndication/PIXSELL
1/3
05.11.2021.
u 14:55

Kompanija koja je proizvela i prvo cjepivo prihvaćeno u EU

Klinička ispitivanja eksperimentalne tablete Pfizera za liječenje bolesti COVID-19 pokazuju da ona smanjuje rizik hospitalizacije ili smrti za 89 posto kod rizičnih skupina.

Lijek Paxlovid namijenjen je uporabi nakon pojave simptoma kod ljudi iz visokorizičnih skupina. Ovo je Pfizeru bilo toliko ohrabrenje da su odlučili izaći s objavom rezultata te prijavom za autorizaciju  američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA). Ipak, još nije objavljen znanstveni rad o tim ispitivanjima niti su njegove rezultate pregledali ili proučili znanstvenici. Jedini lijek protiv bolesti COVID-19 koji je dozvolila je FDA jest remdesivir pod imenom Veklury američke tvrtke Gilead.

Velika Britanija već je naručila Paxlovida u količini koja je dovoljna za 250.000 terapija. Riječ je o inhibitoru proteaze usmjerenog prema blokiranju enzima koji je virusu potreban za množenje. Kada se uzima zajedno s još jednim antivirusnim lijekom, ritonavirom, dulje se zadržava u tijelu. Terapija podrazumijeva uzimanje tri tablete Paxlovida dva puta dnevno tijekom pet dana.

Pfizer će prikazati dosadašnje rezultate kliničkog ispitivanja američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA). Predsjednik kompanije Albert Bourla rekao je kako lijek ima potencijal spasiti živote pacijenata, smanjiti ozbiljnost bolesti COVID-19 te ukloniti 90 posto hospitalizacija. Klinička su ispitivanja pokazala da je pri liječenju 1219 visokorizičnih pacijenata zaraženih koronavirusom Paxlovidom tek 0,8 posto bilo hospitalizirano, u usporedbi sa sedam posto hospitaliziranih iz kontrolne skupine. Liječenje je počelo unutar tri dana od pojave simptoma. U kontrolnoj skupini umrlo je sedam pacijenata, u liječenoj ni jedan.

U situaciji kada je liječenje počelo unutar pet dana od pojave simptoma tek jedan posto liječenih bio je hospitaliziran, a nitko nije preminuo. U kontrolnoj skupini hospitalizirano je 6,7 posto, a deset je pacijenata umrlo. Promatrani su pacijenti bili starije dobi te su imali komorbiditete, a imali su slabe do srednje jake simptome zaraze. Pfizer ispituje i učinkovitost lijeka kod osoba s malim rizikom te na onima koji su već bili izloženi virusu.

VIDEO Stožer: Nova pravila za okupljanja, potvrde obavezne u javnim i državnim službama!

Komentara 35

Avatar majkuvam
majkuvam
15:14 05.11.2021.

Prije bi vjerovao u dvije caše dobre rakije dnevno kao prevencija nego u ovaj "lijek"...

GU
General_U
15:03 05.11.2021.

Haha slabo je to, cjepivio vam je imalo 96% uspjeha al malo sutra...

Avatar Tombstone
Tombstone
15:09 05.11.2021.

Svi znamo za moto farmaceutskih giganta " izlijeceni pacijent - izgubljena musterija". Pa nisu ludi da uniste kokos koja nosi zlatna jaja. Bas kao i Apple koji namjerno u " updateu" salje korisnicima maligne kodove koji ce bitno smanjiti performanse i-phonea bas kad se planira izlazak novog (skupljeg) modela tako i farmacijski divovi "izmisljaju" sigurne ljekove ili cjepiva koji se ipak ubrzo pokazu nesigurnima bas u isti tren kad je "uspjesno otkriven" novi (naravno i skuplji) lijek ili cjepivo. I uvijek bas u vrijeme kad u zemljama tisucama km daleko broj zarazenih rapidno raste. No zacudo citate li stampu tih zemalja tamo pise da broj zarazenih raste kod nas. Pa svi preventivno kupuju "potemkinova sela" lijekove i prisiljavaju stanovnistvo da ih uzme, premijeri i slicni dobiju neku pinku od farmaceuta i za par mjeseci opet ista igra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije