Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA objavila

Letite li često na velikim visinama, prijeti vam opasnost od zračenja

Avion
Foto: Shutterstock
31.01.2017.
u 07:25

Ovo je jedno od prvih takvih istraživanja uopće, a rezultati pokazuju kako s visinom raste stupanj radijacije te postaje opasan

Američka agencija NASA objavila je rezultate pionirskog istraživanja vezanog uz mjerenje “svemirske radijacije” na visinama na kojima lete komercijalni zrakoplovi.

Istraživanje objavljeno u Space Weather Journalu pokazalo je koliko su putnici u zrakoplovima na različitim visinama izloženi radijaciji izazvanoj zračenjem Sunca i dugih svemirskih zraka.

“Mjerenje su trajala više od godinu dana, a provedena su uz pomoć posebnog balona ispunjenog helijem koji je u stratosferu pušten iz istraživačkog centra Fort Sumner još 2015. godine.

Balon je mjerio stupanj radijacije na različitim visinama, počevši od 8000 metara pa sve do 36.000 metara iznad površine Zemlje”, objavili su NASA-ini stručnjaci.

Podaci su znanstvenicima bili posebno zanimljivi jer je riječ o jednom od prvih mjerenja takvog tipa uopće, a pokazali su kako stupanj radijacije s visinom raste.

S ovim podacima upoznali su i odgovorne u aviokompanijama, kao i čelnike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s obzirom na to da su piloti kao i kabinsko osoblje u zrakoplovima često izloženi ovoj vrsti zračenja kada lete na velikim visinama.

Iz WHO-a su poručili kako ranija istraživanja pokazuju da je ovaj tip radijacije poznat kao jedan od uzročnika karcinoma kod ljudi te kako su daljnja istraživanja nužna.

Zrakoplovnim kompanijama preporučili su letenje na visinama do 10.000 metara jer je zračenje na tim visinama zanemarivo.      

>> Svemir je od malih nogu bio njezina igračka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije