Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESET EKSPERIMENATA

Kina otvara "novo poglavlje eksploatacije Mjeseca". Pogledajte što će posaditi na tamnoj strani mjeseca.

Kinezi svemir
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
10.12.2018.
u 17:32

Uz pomoć lunarne sonde, kineski će znanstvenici provesti 10 eksperimenata

Već nam je već poznato da naziv "tamna strana mjeseca" (eng. dark side of the moon) nije u potpunosti točan, pošto tamo svijetlost dopire, samo što to ne možemo vidjeti sa Zemlje. Naziv zapravo predstavlja nešto neistraženo. Baš zato taj dio našeg prirodnog satelita i dalje privlači znanstvenike, u ovom slučaju kineske. 

Naime, lansirali su lunarnu sondu pod nazivom Chang'e-4 na dalju stranu mjeseca kako bi pokrenuli novi projekt eksploatacije Mjeseca, prenosi Sky

Za ovu misiju planirano je deset eksperimenata, od kojih je šest kineskih, dok su ostali od drugih zemalja. Jedan od tih eksperimenata je i sađenje krumpira i drugih sjemenki. Drugi eksperimenti uključuju testiranje minerala i radijacije.

Trenutno najveći problemi projekta su izrazito neravno tlo, koje otežava slijetanje sonde, i otežana komunikacija. Pošto je mjesec uvijek okrenut prema Zemlji s iste strane, bilo kakav pokušaj slanja signala bi bio blokiran. To je riješeno postavljanjem satelita koji će uhvatiti signal s Mjeseca i preusmjerit ga prema Zemlji. 

Kina planira do 2022. imati vlastitu svemirsku postaju s posadom, a zbog toga ulaže milijarde u svemirski program vođen od strane vojske. 

Pogledajte video pomrčine Mjeseca?

Ključne riječi

Komentara 12

LU
lun47
23:07 10.12.2018.

Kak se glupaci mile i midea odmah skupe ko muhe na drek. Idioti!🤪

NO
No1
18:47 10.12.2018.

Kaj znaci "samo što mi to ne vidimo jer se nikad ne okreće prema Zemlji"!?!?!?! Zar "novinarka" nije prosla osnovnu skolu?!?!?! Barem osnovne stvari bi se trebalo znati! Ili je i novinarka gadala profesora s kredom za vrijeme nastave?!?!

MI
midea
18:29 10.12.2018.

hahahhaahhahahahahahahahahhaha ova glupost mi ulijepšala ostatak dana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije