Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT U PROPAST

Googleovi inženjeri: Obnovljivi izvori energije jednostavno ne funkcioniraju

Petrokemija
Foto: ilustracija
24.11.2014.
u 18:59

Ross Koningstein i David Fork upozoravaju na potrebu usvajanja potpuno novog pristupa

Obnovljivi izvori energije jednostavno ne funkcioniraju, potreban nam je potpuno drugačiji pristup, tvrde dvojica Googleovih inženjera. Ross Koningstein i David Fork imaju doktorate sa Stanforda, a radili su na Googleovom projektu RE<C, čiji je cilj bio unaprijediti tehnologiju obnovljivih izbora do točke gdje bi ona mogla proizvesti energiju jeftinije od ugljena. Međutim, projekt je propao, a Koningstein i Fork u članku na stranici IEEE Spectrum upozoravaju na potrebu usvajanja potpuno novog pristupa.

- Postoji nada da ćemo izbjeći katastrofu ako naše društvo dobro razmotri pravi opseg problema i pomoću tih saznanja oblikuje svoje prioritete - pišu Koningstein i Fork.

Objašnjavaju kako su obnovljivi izvori energije ovisni o zemljopisnim čimbenicima, pa se tako, na primjer, vjetroelektrane mogu graditi samo na područjima sa snažnim i stalnim vjetrovima. Googleovo istraživanje iz 2011. godine također je pokazalo da se fosilna goriva i dalje koriste za prijevoz, poljodjelstvo i gradnju.

Istraživanje Jamesa Hansena, bivšeg direktora NASA-inog Goddardovog instituta za svemirska istraživanja, iz 2008. godine pokazalo je da naše društvo, želi li izbjeći katastrofalne posljedice, ne smije prijeći 350 ppm-a (dijelova po milijunu) ugljičnog dioksida u atmosferi. Tu smo granicu već prešli, sad se krećemo oko 400, a čak i kad bismo smanjili emisije CO2 za 55 posto ne bismo se do 2050. godine mogli spustiti ispod te granice, već bi razina i dalje rasla zbog nastavka korištenja fosilnih goriva.

Za izbjegavanje tog scenarija, pišu Koningstein i Fork, potrebna su radikalna napredovanja u tehnologijama za ugljičnu neutralnost te razvoj metode za izvlačenje CO2 iz atmosfere i izdvajanje ugljika. Također je potrebno proizvođačima energije ponuditi tehnologiju za ugljično neutralnu proizvodnju energije koja je toliko jeftina da bi im se isplatilo prebaciti na nju unutar idućih 40 godina.

Komentara 3

LA
Latz
08:28 26.11.2014.

Nevjerojatno je da svi naši portali (namjerno?) ispuste ključnu riječ iz poante koju su prenijeli iz članka. Rekli su da nas DANAŠNJE tehnologije obnovljivih izvora energije neće spasiti --- kak vi pišete ispadne da su rekli da sve treba bacit u smeće i odustati .... Plus govori se o jednom projektu koji je zavrsio još 2011 jer oni nisu uspjeli nešto napraviti. A s druge strane imamo Njemačku koja ima preko 30% obnovljivih izvora energije u ukupnom udjelu države i stalno raste.... I naravno najbitnija stvar koja jednostavno nije ni spomenuta -- o čemu uopće govore kad govore da nas današnje tehnologije obnovljivih izvora energije neće spasiti? O tome da i po idealnoj pretpostavci njihove i par drugih studija pređemo na OIE da smo natukli već previše CO2 da bi uz daljnje trošenje fosilnih goriva to bilo dovoljno da razina krene smanjivati. Tako da je ovaj naslov i neprecizan i pogrešan i nema veze praktički sa člankom. Bojane? Jesi li ti uopće pročitao članak koji su prenosio?

DU
Deleted user
21:58 03.12.2014.

latz, ne pokušavajte se praviti pametnim širenjem lažnih informacija i gluposti. Po Maastrichstskom sporazumu zemlje EU trebaju doseći 20% udjela do 2020.-e, što je najambicioznij svjetski plan, a Njemačka je na cca 12%, što je dosta slabije od Hrvatske jer Nijemci naprosto nemaju mogućnosti za relativno velike hidroelektrane - a to je upravo poanta ovog članka - da OIE puno ovise o prirodnim osobitostima. Ono što ovdje niti ne spominju je da i kod hipotetički dobrih uvjeta za OIE treba biti i što manje fluktuacija raspoloživosti, a tu se broj zemalja koje uopće mogu imati smislen rast udjela drastično smanjuje. Razvoj obnovljivih izvora je išao dobrim tokom dok su ga vodili znanost i tehnika, ali kad su pomodni političari počeli silovati ciljeve sve je krenulo ukrivo. Sad imamo još i vojsku lijenih šarlatana koji smatraju da će se u društvu predstaviti naprednim ako mehanički ponavljaju floskule koje su već postale tupave dogme. Kada bi Nijemci dosegli ne 30 nego 20% udjela, elektroenergetski sustav bi im se gotovo sigurno raspao i postali bi potpuno ovisni o uvozu struje iz francuskih nuklearki.

DU
Deleted user
01:25 04.12.2014.

Obnovljiva energija je moguća ali je ne žele. Letjelica voyager koristi nešto slično. Ta letjelica proizvodi struju tako što u sebi ima uran koji isijava toplinu a ta toplina proizvodi struju. Uglavnom na internetu možete o tome naći više detalja.. E pa takve atomske elektrane na zemlji bi bile mnogo sigurnije jer ne trebaju vodu za hlađenje a bile bi efikasnije od dosadašnjih elektrana čija je efikasnost jedva 25 % jer moraju zagrijavati vodu da bi proizveli paru koja pokreće turbine za proizvodnju struju. A ove elektrane bi imale efikasnost do 45 % i ne bi bilo mogućnosti da se dogodi katastrofa kao u Črnobilu. Razlog što ne žele te efikasnije elektrane je između ostalog jer ne bi mogli proizvesti dovoljno čistog goriva koje je potrebno za atomske bombe. Još jedna prednost tih elektrana je taj što bi za gorivo mogli upotrijebiti ono gorivo koje sada skladište kao otpad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije