Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA

Ovaj poljski grad ide 100% na obnovljive izvore energije

croenergo.eu
Foto: croenergo.eu
15.10.2014.
u 12:30

Iako smo do sada pisali o nekoliko primjera gradova i sela koji su 100% pogonjeni obnovljivim izvorima energije, uglavnom se radilo o projektima u naprednim zemljama poput Danske i Njemačke. Stoga nas iznimno veseli što popisu gradova pogonjenih 100% obnovljivim energijom odnedavno možemo dodati i poljski grad Kisielice koji je za svoja dostignuća dobio i nagradu Europske komisije ManagEnergy u kategoriji samodostatnosti.

Ovo dostignuće još je više hvalevrijedno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da Poljska 90% svojih energetskih potreba zadovoljava iz ugljena.
Kisielice je ruralno mjesto okruženo ogromnim zelenim površinama na kojima su se nedavno izgradile dvije vjetroelektrane ukupne snage 82 MW, te elektrana na biomasu snage 6 MW koja zadovoljava čak 85% potreba za toplinom i toplom vodom cijelog grada. U prosincu 2013. godine, u gradu je izgrađena elektrana na bioplin snage 1 MW. Obje elektrane na biomasu pogonjene su lokalno uzgojenim gorivom kao što su kukuruzna silaža ili slama.

Grad je odlučio krenuti sa provedbom projekta energetske samodostatnosti kako bi najbolje iskoristio lokalne energetske izvore i smanjio emisije CO2. Među ostalim ciljevima tu su bili i potpuno ukidanje ovisnosti o ugljenu, poboljšanje kvalitete zraka te poticanje lokalnog gospodarstva. Tako seljaci za svaku vjetroturbinu koja je postavljena na njihovom zemljištu dobivaju 5000 EUR godišnje, a sav otpad iz poljoprivrede koji bi ranije završio na odlagalištu, otkupljuje se te tako osigurava dodatni prihod lokalnim farmerima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije