Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavila ESA

Nove slike s Marsa otkrivaju brojne tajne prošlosti planeta

Površina Marsa
Foto: ESA/DLR/RU Berlin
1/3
06.09.2022.
u 09:48

Nova slika otkriva još jedan jasan krater južno i ''zidove'' koji se blago spuštaju do dubine od oko 1500 metara ispod Marsove površine. Na slici su vidljivi tragovi i neravan teren, vjerojatno nastali topljenjem leda ispod površine Crvenog planeta.

Svemirska letjelica Europske svemirske agencije Mars Express snimila je impresivne slike kratera Holden na Marsu, dijela koji je ključan za potragu za tragovima života na Crvenom planetu. Nove fotografije i daljnja istraživanja mogla bi pomoći u otkrivanju kako je voda nekoć tekla površinom Marsa.

Slike kratera Holden, snimljene iz velike blizine 24. travnja 2022. Mars Expressovom stereokamerom, prikazuju geološka svojstva nekadašnjeg rezervoara vode na rubovima oko 150 kilometara širokog kratera. 

Holdenov krater sačinjen je od niza kanala i ponora na južnoj hemisferi Marsa. Prije nego što je Crveni planet izgubio vodu prije otprilike četiri milijarde godina, pretpostavlja se zbog atmosfere Marsa izložene snažnim Sunčevim zračenjima koje je omogućilo isparavanje vode s površine planeta, tekuća voda tekla je tim kanalima. Sam krater nastao je nešto kasnije u povijesti planeta. Voda bi se tada skupila na tom području nakon što bi tekla kroz drevni sustav riječnih dolina, piše Space.com.

Nova slika otkriva još jedan jasan krater južno i ''zidove'' koji se blago spuštaju do dubine od oko 1500 metara ispod Marsove površine. Na slici su vidljivi tragovi i neravan teren, vjerojatno nastali topljenjem leda ispod površine Crvenog planeta. 

Foto: ESA/DLR/RU Berlin

Europska svemirska agencija (ESA) smatra da voda i život idu ruku pod ruku. Znanstvenici žele doznati može li, kao i za Zemlju, isto vrijediti za Mars prije nekoliko milijardi godina.

Tla u dolini Ladon i krateru Holden sadrže filosilikat, vrstu minerala koji uključuje glinu stvorenu interakcijom stijena i vode koji se povezuju s porijeklom života na Zemlji. Filosilikati su prisutni u slojevitim naslagama koje su mogle djelovati kao reakcijski centar za organske molekule. Upravo zbog toga znanstvenici su toliko zainteresirani za to područje.

Krater Holden vjerojatno je nastao nakon udara asteroida kada je materijal izbačen udarom pao natrag na površinu planeta i ispunio stariju dolinu Holden. Znanstvenici vjeruju da je krater nastao još nakon nestanka vode na Marsu. 

Zbog svoje geološke važnosti i potencijala za skrivanje dokaza o drevnom životu, krater Holden ušao je u uži izbor kao mjesto za slijetanje rovera Curiosity i Perseverance. Mars Express, kamera koja snima površinu Marsa i atmosferu planeta od 2003. godine, ostavlja dojam da je to područje dobro istraženo. 

Video: Ivošević tvrdi da je nasilni susjed zlostavljao svoju ženu

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:42 06.09.2022.

Za pretpostavke o mogućnostima života baziranog na ugljiku i vodi, u specifičnim fizikalnim uvjetima koji vladaju na Marsu, treba znati slijedeće...... Mars je promjerom veličine kao cca polovina Zemlje. Prosječna gustoća materijala, stijena na Marsu, je manja od prosječne gustoće materijala na Zemlji. U skladu s time, gravitacijsko privlačenje na Marsu je između 1/2 i 1/3 Zemljinog, što bi značilo da osoba od 80 kg na Zemlji na Marsu teži cca 30 - 35 kg. To privlačenje utječe i na sposobnost planete da zadrži atmosferu. U trenutku kad su plinovi nastali hlađenjem planeta usporili pritjecanje iz unutrašnjosti, neminovan je bio "bijeg" gušće atmosfere i većih količina vode s planeta, upravo zbog malog gravitacijskog privlačenja. Današnji atmosferski tlak na Marsu je 1/1000 Zemljinog. Rijetka atmosfera je sastavljena uglavnom od CO2 i nešto argona, s konstantnom prisutnošću prašine od Fe2O3 ili kako to na Zemlji zovemo, hrđe. Srednja godišnja temperatura na Marsu rijetko prelazi 0C i to samo ponekad na ekvatorskom pojasu. Uglavnom je temperatura u debelim minusima, a na polovima na vrijednostima na kojima neki plinovi prelaze u tekuće stanje. Tanak sloj vodenog mraza poznat je širom planete još od misija Viking 1 i 2 1970 tih, ali sama prisutnost vode kao anorganskog materijala ne garantira život, ako nisu ispunjeni i drugi uvjeti. Sunčevo zračenje je znatno manje zbog veće udaljenosti od Sunca, pri čemu oblaci obavijeni crvenom prašinom dodatno smanjuju tu vrijednost.

RE
realist01
15:26 06.09.2022.

Uzaludan trud i trošenje ogromnih sredstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije