Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTEŽANI UVJETI

Dramatične prognoze: Urod pšenice mogao bi pasti 7% za svaki Celzijev stupanj zatopljenja

Grabovac: Žetva pšenice na poljima tvrtke Belje u punom je jeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
06.07.2022.
u 11:34

Proizvodnju pšenice otežat će idućih godina sve promjenjivija klima, a brojna istraživanja signaliziraju pad uroda od sedam posto za svaki stupanj povećanja temperature, stoji u strateškom dokumentu inicijative

Urod pšenice mogao bi pasti sedam posto za svaki Celzijev stupanj globalnog zatopljenja, upozorili su stručnjaci Incijative za pšenicu.

„Proizvodnju pšenice otežat će idućih godina sve promjenjivija klima, a brojna istraživanja signaliziraju pad uroda od sedam posto za svaki stupanj povećanja temperature”, stoji u strateškom dokumentu inicijative.

Smanjena dostupnost vode već sada značajno utječe na regije koje se navodnjavaju, a problem će, kako se očekuje, dodatno zaoštriti snižena razina podzemnih voda i oborina, upozoravaju autori dokumenta.

Vjerojatno će se pojačati i pritisak da se smanji upotreba umjetnih gnojiva i pesticida kako bi se ublažilo zagađenje okoliša, dodaju.

Inicijativa ističe da su prioriteti njihovih istraživanja poboljšanje genetske raznolikosti i razumijevanje biologije korijenja i tla, a u njima sudjeluju agronomi, predstavnici vlada i tvrtki za uzgoj biljaka.

Inicijativa za pšenicu osnovana je 2011. godine i povezuje istraživače diljem svijeta sa ciljem poboljšanja opskrbe hranom.

U 2020. provodili su oko 770 istraživačkih projekata povezanih s pšenicom samo u Australiji, Kanadi, Kini, Španjolskoj i SAD-u, navodi se u izvješću.

U izradi strateškog dokumenta sudjelovali su agronomi, vlade i kompanije koje se bave uzgojem biljaka.

Gotovo četvrtina proizvedene pšenice plasira se na svjetska tržišta, za razliku od riže koja se uglavnom konzumira u matičnim zemljama proizvođača, napominje agencija dpa.

U svijetu se na međunarodnoj razini trguje sa gotovo četvrtinom pšenice, za razliku od riže koju proizvođači uglavnom koriste na domaćem tržištu.

Više zelenih tema pronađite na rezolucijazemlja.hr.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
09:19 11.07.2022.

ionak stalno govorite da kruh nije zdravo jesti. tako da nema brige, manje pšenice, ljudi će biti zdraviji. veće temperature znače i bolje uvjete za rast voća i povrća, jest ćemo to, to je 'zdravo'. dramatično ne znam za koga, za one koji su navikli masno zarađivati na trgovini hranom? nije sve tako crno, eto globalno zatopljenje će omogućiti i veće poljoprivredne površine na sjeveru europe, azije i amerike. kanada i rusija, svjetske žitnice. kad se rusima oslobode silna područja istočno od urala, površine veće od francuske, neće biti gladi. mislim, nema je ni sad, bacamo trećinu sve hrane koja se proizvede.

NN
novo nenormalni
12:09 06.07.2022.

nije dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije