Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjepivo još u fazi istraživanja

Znanstvenici: Zika virus opasniji nego što se misli

Larvae of Aedes aegypti mosquito is seen in a research area to help prevent the spread of Zika virus and other mosquito-borne diseases, at the entomology department of the Minister of Public Health, in Guatemala City, Guatemala January 28, 2016. REUTERS/J
Foto: Reuters
02.05.2016.
u 09:25

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je "29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u maternici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom".

Zika virus, koji prenose tigrasti komarci, mogao bi biti još opasniji nego što se misli, kažu znanstvenici u Brazilu, a objavio je BBC. Znanstvenici su rekli za BBC da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju bebe otprilike petine zaraženih trudnica. 

Stope rasta zaraze zikom u nekim dijelovima Brazila su usporile zahvaljujući boljoj informiranosti o sprječavanju bolesti. Međutim, potraga za cjepivom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a zika se i dalje širi regijom.

Većina liječnika i znanstvenika sada se slaže da postoji veza između zika virusa i mikrocefalije, koju karakterizira neuobičajeno mali opseg glave i smanjen mozak. Dok se procjenjuje da će jedan posto žena zaraženih zikom tijekom trudnoće roditi dijete s mikrocefalijom, vodeći liječnici u Brazilu rekli su za BBC da će 20 posto trudnoća pogođenih zikom rezultirati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je "29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u maternici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom".

>> U Kanadi potvrđen prvi slučaj prijenosa virusa Zika spolnim odnosom

Komentara 3

LU
lukivoda
10:05 02.05.2016.

za hrvatsku je najopasniji ŽIKA virus

MU
mursaos
09:16 03.05.2016.

Ajte molim vas ......Zika maratonac iz Srbije imunitet mu je 100% tan. Od zika virusa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije