Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnosni propust

U njemačku se tajnu službu ubacio džihadist

njemačka policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.12.2016.
u 07:15

Otkriveno je kako je planirao bombaški napad na sjedište Službe za zaštitu ustavnog poretka BfV u Kölnu

Agent njemačke obavještajne službe uhićen je pod optužbom da je islamist te da je odavao sigurnosne tajne organizacijama povezanim s takozvanom Islamskom državom. Kako navodi njemački Die Welt, radi se o pedesetjednogodišnjem Nijemcu koji je bio zaposlenik BfV-a (Bundesamtes für Verfassungsschutz – Služba za zaštitu ustavnog poretka), što je ekvivalent britanskom MI5, a sumnjiv je postao nakon što je otkriveno kako putem islamističkih internetskih foruma pod lažnim imenom komunicira s pripadnicima i podržavateljima ISIL-a.

Izvori bliski sigurnosnoj agenciji potvrdili su kako je infiltrirani džihadist planirao bombaški napad u “ime Alaha” i to na sjedište BfV-a u Kölnu. Pitanje je, bi li bio otkriven da nije bilo doušnika obavještajne službe s kojim je ubačeni agent komunicirao na islamističkim stranicama. Mediji navode kako osumnjičeni ima obitelj, bivši je zaposlenik jedne banke, a s ISIL-ovcima je počeo komunicirati u travnju ove godine.

Prije dvije godine odlučio je prijeći na islam, a pronađena je i poveznica s austrijskim pripadnikom terorista ISIL-a Mohamedom Mahmoudom koji je javnosti postao poznat nakon što se pojavio u promidžbenom filmu o ISIL-ovim borcima koji ratuju u Siriji i Iraku. Mahmoud je na tom filmu pozvao istomišljenike iz Austrije i Njemačke da mu se pridruže ili da “uzmu velike noževe, izađu na ulice i napadaju svakog nevjernika na kojeg naiđu”, a snimka je napravljena u drevnoj Palmiri koja je tada još bila u rukama islamskih terorista. Iz samog BfV-a vrlo su šturi u komentarima o uhićenju svog djelatnika. Potvrdili su tek kako je istina da je njihov agent priveden te da će se istraga voditi u Düsseldorfu. Nisu pak željeli komentirati nagađanja medija kako je islamistima putem internetskih razgovora slao tajne podatke o drugim agentima BfV-a niti je li njihova sigurnost sada ugrožena, naglasivši kako za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Raskrinkani agent u njemačku obavještajnu službu primljen je nedavno, prošao je sve sigurnosne provjere, a kolege su u istrazi navele kako je bio “neprimjetan” i nije se nikad isticao radikalnim stavovima. Nakon ovog otkrića njemačke obavještajne službe podigle su stupanj sigurnosti na još višu razinu iako je ona ionako podignuta zbog straha od novih napada, posebno nakon onih koji su Njemačku potresli ranije ove godine.

>> U Francuskoj spriječen novi napad, sedam privedenih

Komentara 5

OB
ObrenM
08:50 01.12.2016.

Poslao bi ga Angeli za osobnog cuvara.

Avatar mason
mason
07:26 01.12.2016.

Prije dvije godine odlucio je prijeci na islam,covijek sa 51 godinu .To ne mogu da vijerujem.Ja mislim da on nije pravi Njemac .

ZH
zhecko
07:51 01.12.2016.

Smijurija od "tajne službe". Bože, čuvaj Europu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije