Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oklahoma

Potres u SAD-u: Pogođeno područje u blizini velikog naftnog čvorišta, ljudi evakuirani zbog curenja plina

potres
Foto: Youtube Screenshot
1/2
07.11.2016.
u 07:17

Zasada nema dojava o ozlijeđenima niti o oštećenjima na naftnoj infrastrukturi, prema priopćenju nadležnih tijela Oklahome za sektor nafte i plina.

Potres procijenjene magnitude 5,0 pogodio je u nedjelju područje u blizini velikog naftnog čvorišta u američkoj saveznoj državi Oklahomi, oštetivši nekoliko zgrada, te su vlasti odlučile evakuirati dio stanovništva.

Epicentar potresa nalazio se 3,2 kilometra zapadno od Cushinga, gradića s oko 8.000 stanovnika, čvorišta naftovoda i važne točke za isporuku nafte.

Zasada nema dojava o ozlijeđenima niti o oštećenjima na naftnoj infrastrukturi, prema priopćenju nadležnih tijela Oklahome za sektor nafte i plina.

Gradske vlasti Cushinga izvijestile su da je dio grada evakuiran zbog curenja plina i inspekcija na infrastrukturi.

Potres spada među snažnije koji su u posljednje vrijeme zabilježeni u Oklahomi. Po tumačenju geologa, pojačana seizmička aktivnost povezana je s proizvodnjom energije i u posljednje vrijeme izaziva sve veću zabrinutost.

Prije otprilike dva mjeseca isto je područje pogodio potres magnitude 5,6, među najsnažnijima u tom dijelu SAD-a. Većina potresa prirodne su pojave ali znanstvenici već dulje vrijeme pripisuju slabija podrhtavanja tla vađenju nafte i plina.

U geološkom istraživanju objavljenom prošle godine sveučilište savezne države Oklahome konstatiralo je da su potresi povezani s praksom ubrizgavanja otpadnih voda od proizvodnje nafte u tlo. Tek je manji dio tih aktivnosti povezan s tehnologijom hidrauličkog frakturiranja, napominju autori istraživanja.

Komentara 2

GI
goran.ivancic.35
10:52 07.11.2016.

Tko zna mozda amerikanci previse buse naftna polja,a negdje se vakum prostor u pod zemljom mora ispuniti!?

DU
Deleted user
13:07 07.11.2016.

Posljedica takozvanog fracking Bilo je potresa i ranije .malo manje snage ali pun o puta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije