Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amputirali joj noge

Hodala je na košarkaškoj lopti, a sada se nada nastupu na Paraolimpijskim igrama

Qian
Foto: DPA/PIXSELL
15.09.2014.
u 09:45

Nakon prometne nesreće koju je doživjela kao mala djevojčica Qian Hongyan amputirano je sve niže od struka. Danas joj je 18-godina, a na 10. godišnjim paraigrama pobijedila je u utrci na 100 metara prsno.

Kineskinju Qian Hongyan liječnici su nakon što joj je amputirano sve niže od struka nazvali izgubljenim slučajem a danas je uspješna plivačica koja se nada da će se jednog dana natjecati na Paraolimpijskim igrama. Qian Hongoyan stradala je u prometnoj nesreći kada je imala samo četiri godine, javlja sundayworld.com. Na nju je naletio kamion, a liječnici su kazali da je čudo što je preživjeli i nesreću i operaciju. Amputirano joj je sve niže od struka te je dvije godine provela potpuno nepokretna jer njezino tijelo nije bilo dovoljno veliko da bi sjedila u kolicima. 

Za operaciju kojom bi joj bilo omogućeno da ima protezu njezini roditelji nisu imali novca pa je njezin djed nakon što je nakon dvije godine otpuštena iz bolnice došao na ideju da se odreže jedna strana košarkaške lopte kako bi njezino tijelo stavili na nju te joj na taj način omogućili barem nekakvu mobilnost. Ubrzo joj se život promijenio na bolje jer se mogla kretati pomoću lopte i drvenih ručki.

- To je bilo čudo. Mučili smo se gotovo dvije godine sa svom pomoći koju nam je moderna medicina mogla pružiti i nismo stigli nigdje. Tada je moj otac došao na 'košarkašku ideju' i mogla se ponovno kretati - ispričala je njezina majka Zhou Huan-ping. 2005. godine Qian je otišla na operaciju u Peking te je dobila protezu nakon čega se počela baviti plivanjem.

- Morala sam dati mnogo više od ostale djece kada sam učila plivati. Činilo se kao da nema šanse da mogu plutati u vodi- rekla je.

Danas joj je 18 godina te je uspješna sportašica. Na kineskim 10. godišnjim paraigrama pobijedila je u utrci na 100 metara prsno.

>> Sa 13 godina joj je amputirana noga, ali strast za životom nitko joj nije mogao uzeti

Komentara 1

Avatar kapital3 org
kapital3 org
00:40 16.09.2014.

cestitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije