Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaš godine

Jerkov: Jedino nam Cedevita spašava obraz

13.11.2015., Zagreb, KC Drazen Petrovic -  Turkish Airlines Euroliga, skupina B, 5. kolo, KK Cedevita - Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz. Miro Bilan. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
23.12.2015.
u 15:28

Država koja za sport daje 0,12 posto svog proračuna vrlo je licemjerna. Kada žele na vlast, svi političari govore o sportu, a onda mu tako malo daju. Košarka bi nam poletjela kad bi i ostali imali sreće sa sponzorom

Čim smo ga kooptirali u stručni ocjenjivački sud za izbor košarkaša godine, splitska košarkaška legenda Željko Jerkov (62) upozorio nas je da će ocjenjivati po onome što su igrači dali hrvatskoj košarci (a ne svojim klubovima).

– Ovo je katastrofalna godina za hrvatsku košarku. Nemamo se čime pohvaliti, a od klubova jedino Cedevita nečemu sliči i ona nam jedina spašava obraz. Kada bi takvu sreću sa sponzorom imali i Split, Zadar i Cibona, košarka bi nam poletjela. Ipak, da bismo vratili samopoštovanje, moramo imati i rezultate reprezentacije.

Jerkovljev je ocjenjivački oslonac bio Eurobasket pa je prva dva mjesta dao Bogdanoviću i Simonu.

Posvetio sam se svom poslu

– Prije ozljede Bogdanović se na EP-u ponašao kao pravi vođa, bio je spreman preuzimati rizik i odgovornost. Među svim reprezentativcima najviše je znanja iskazao Simon, no s odmakom prvenstva i on je padao u snazi.

Vrednovao je Jerkov i sjajnu Bilanovu godinu.

– Bilan cijelu godinu doprinosi Cedeviti i on nije adekvatno valoriziran. Uz onakvog Tomića on je morao više igrati na EP-u i to mi je jedina zamjerka izborniku Perasoviću.

Četvrto i peto mjesto dodijelio je igračima Šariću i Babiću.

– Premda ima svojih limita, Šarić se strašno trudi. On strašno želi postati vrhunski igrač, no to neće biti lako. Meni je ovdje krivo što ne možemo govoriti o Benderu jer u Makabiju igra vrlo malo, a u reprezentaciji U-19 nismo ga vidjeli. On je naš najveći košarkaški dragulj, mogao bi biti čudesan igrač, no bojim se da ćemo ga ovako izgubiti. Ogroman je talent i Hezonja, no još je bez pokrića.

U svoje vrijeme Jerkov je bio standardni reprezentativac. Igrao je za Jugoplastiku od 1972. do 1982., a najtrofejnija godina bila mu je 1977. kada je osvojio sva natjecanja u kojima je igrao (prvenstvo i kup SFRJ, Koraćev kup i Europsko prvenstvo). Godinama je bio u vodstvu splitskog kluba, no onda je 2000. dao otkaz na sve dužnosti i od tada je promatrač.

– Gledao sam sve naše utakmice na Eurobasketu. Htio sam to doživjeti iz prvog reda i ostao sam duboko razočaran.

Svojedobno je bio politički angažiran splitskom Gradskom vijeću kao član Liste Velog Mista, no i od toga je digao ruke.

– Posvetio sam se svom poslu, ja sam zastupnik Scavolini kuhinja za sve države bivše SFRJ.

Lige od osam klubova

Od sportskih dužnosti obnaša onu predsjednika Splitskog kluba olimpijaca, ali i člana Nacionalnog vijeća za sport i šef je radne skupine za izradu strategije hrvatskog sporta.

– To je vrlo bitan dokument bez kojeg se ne mogu pisati zakoni, a još je veći problem što bez njega ne možete aplicirati ni na kakve europske fondove. Mi se moramo odlučiti koji su nam sportovi bitniji, a koji su manje bitni, a moramo i definirati financiranje sporta. To je krucijalno.

Što je njegov stav?

– Imamo tradicionalne sportove i velike sportove. Jasno je da se olimpijskih sportova poput atletike, plivanja, gimnastike, borilačkih sportova ne možemo odreći, uz dodatak veslanja i jedrenja, a valja nam obratiti pozornost i na skijanje. No treba uvažiti da je kod nas velika tradicija kolektivnih sportova, oni su ti koji nam daju osjećaj sporta. Oni su sami po sebi skuplji, a najviše su nastradali u recesiji. U tim sportovima mi ne možemo imati veće lige od osam klubova, osim možda u nogometu. Nažalost, pojedinačni sportovi su uglavnom gostujući. Recimo, Ivaniševića pratimo cijeli život, a on je četiri puta u karijeri igrao u Splitu.

>>Rimac: Volio bih da Mula iskoristi priliku u Ciboni

Jerkovljevih pet:

Bojan Bogdanović 10 (Brooklyn Nets)

Kruno Simon 7 (Armani/Lokomotiv)

Miro Bilan 5 (Cedevita)

Dario Šarić 3 (Anadolu Efes)

Luka Babić 1 (Cedevita)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije