Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pred praznim tribinama

Zbog 'za dom spremni' Šimunić je prekinuo karijeru, a Hrvatska će trpjeti poniženje

16.11.2014., Milano, stadion San Siro - Kvalifikacijska utakmice Italija - Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo. Hrvatski navijaci zapalili su nekoliko baklji, a neke od njih zavrsile su i na travnjaku zbog cega je i prekinuta utakmica te ispraznjen
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
09.04.2015.
u 13:35

Savez je kažnjen zbog rasističkoga skandiranja publike na utakmici protiv Norveške u Zagrebu

Splitu kao da Italija nije suđena. Nakon drastične kazne Uefe izrečene sinoć, igranja protiv azzurra 12. lipnja pred praznim tribinama (plus 50.000 eura u Uefinu blagajnu), čelnici Hrvatskog nogometnog saveza danas će na sjednici Izvršnoga odbora najvjerojatnije vratiti domaćinstvo te kvalifikacijske utakmice u Maksimir.

U obrazloženju najdrastičnije kazne koju je HNS ikada dobio stoji kako je Savez kažnjen zbog rasističkoga skandiranja navijača ('Za dom spremni') i bacanja pirotehnike na utakmici s Norveškom 28. ožujka. Iako zvuči šokantno, najnovija Uefina sankcija samo se nadovezuje na izrečenu kaznu pražnjenja tribina do 8000 mjesta zbog izgreda u Milanu, a koju je HNS odradio protiv Norveške.

Ipak u Zagrebu

Nema dvojbe da su čelnici HNS-a znali da se u Nyonu nešto opako sprema jer su prije nekoliko dana dobili obavijest kako je Uefa pokrenula disciplinski postupak zbog neprimjerenoga ponašanja dijela navijača na utakmici protiv Norveške. Delegat je bio prijavio šest ubačenih petardi, dok je organizacija FARE (Nogomet protiv rasizma u Europi) prijavila skandiranje ''Za dom spremni''.

Naravno da su u Splitu sinoć odmah posumnjali kako je Šuker s figom u džepu napravio zaokret s prebacivanjem utakmice s Talijanima na Poljud. Sumnja se, naime, kako je predsjednik HNS-a i novi član IO-a Uefe bio upućen u namjere Platinijevih egzekutora iz Disciplinske komisije (kojom predsjeda Austrijanac Thomas Partl) pa je zbog toga i bio benevolentan prema igranju u Splitu...

Kako god bilo, Hrvatski nogometni savez doživio je sinoć težak debakl, a za njega je najmanje kriv. I ako ćemo iskreno, on je već odavno visio u zraku. Zna se, naime, kako Uefa i Fifa ne pokazuju ni minimum tolerancije prema rasističkim ispadima, a oni su na domaćim utakmicama hrvatske reprezentacije postali dio folklora. Taj zloglasni poklič odjekivao je i prošle jeseni osječkim Gradskim vrtom na utakmici Hrvatska – Azerbajdžan, ponovljen je, i garniran strahotnom bakljadom, na San Siru protiv Talijana, a sada i protiv Norveške. Na koncu, zbog istoga refrena i Joe Šimunić bio je prisiljen prekinuti karijeru.

Na žalost, iz svega ovoga nismo naučili ništa i sada će, zbog iživljavanja navijača, ispaštati oni koji to najmanje zaslužuju – hrvatski reprezentativci.

Umjesto poljudskog spektakla pred 30.000 ljudi, sada će Modrić i društvo protiv Talijana, u najvećoj i najvažnijoj utakmici kvalifikacija, paradirati pred sablasno praznim tribinama. Kakvo poniženje!

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović jučer je rekao:

– Šokirala nas je ova drakonska kazna. Nema govora da smo znali što se sprema. Inicijativa za Poljud bila je iskrena!

Kapetan vatrenih Darijo Srna suzdržao se od komentara.

Dosad samo novčano

Hrvatski nogometni savez do nedavne je utakmice s Norveškom za ispade navijača bio kažnjavan uglavnom novčano. Najviši iznos koji je bio plaćen bilo je dva puta po 80.000 eura; zbog propusta u organizaciji utakmice s Gruzijom u Splitu 2011. godine te zbog baklji na igralištu, neprimjerenog ponašanje navijača, rasističkih pjesama i simbola na utakmici EP-a 2012., protiv Talijana u Poznanju.

>>Vrbanović: Nema govora da smo znali što Uefa sprema, kazna nas je šokirala

>>Rigorozna Uefina kazna! Hrvatska protiv Italije igra pred praznim tribinama!

>>Iz Hajduka poručili: Odustajemo od organizacije utakmice s Italijom, bilo bi to poniženje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije