Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRA PORUKA

Udar Torcide prema HNS-u: 'Maknite svoje prljave ruke od našeg kluba, tribine, boja i Mokošice!'

Zagreb: Rudeš i Hajduk sastali se u 23. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
23.02.2024.
u 08:35

Spomenuti transparent izraz je privrženosti, pripadnosti, lokalpatriotizma te odanosti svome klubu i njegovim bojama

Disciplinski sudac HNL-a Alan Klakočer svojim je ovotjednim biltenom ponovno uznemirio strasti među Hajdukovim navijačkim pukom. Kaznio je Hajduk, drugi tjedan zaredom, zbog istog transparenta na jednoj utakmici,.

Parafrazirajmo onaj golemi diplomatsko-birokratski odlomak riječima da je Hajduk kažnjen zbog "rasističkog transparenta" na utakmici s Rudešom. Doduše, najprije se u tekstu objavljenom na službenoj stranici HNL-a navode pojmovi kao što su topovski udar, dvadeset baklju, dimna naprava, bljeskalica, a netko je od navijača i preskočio ogradu kod slavlja drugog pogotka, onog kojeg je postigao Leon Dajaku.

Za sve to Hajduk je kažnjen u iznosu od 5.800 eura. Ali, navijače je uznemirio drugi dio teksta. S još pet tisuća eura Hajduk je kažnjen jer je Torcida tijekom trajanja cijele utakmice na istoku Kranjčevićeve držala transparent na kojem je pisalo "Mokošica White Boys".

Klakočer je očito (još jednom) prosudio da je sporan dio u kojem se spominje bijela boja, što bi valjda trebalo diskriminirati ostale rase. Po toj analogiji, Hajduk ili bilo koji drugi klub koji za svoju boju ima bijelu više ne bi smio na ijedan svoj transparent napisati riječi kao što su "bijeli, bijelo, white" ili slično...

No dakle, najprije se žalio Hajduk. S Poljuda su objasnili da je transparent Torcida Mokošica već godinama prisutan na utakmicama, kako domaćim tako i europskim, zbog čega nikad prije nije bio kažnjavan.

Torcida je također reagirala i angažirala odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića koji je pak uputio dopis Klakočeru. Nakon toga, i sama je Hajdukova navijačka skupina reagirala priopćenjem.

"Ovim putem obraćamo se cjelokupnoj javnosti povodom još jedne apsurdne predstave u režiji Hrvatskog nogometnog saveza i njihovih satelitskih tijela, čije se odluke i mišljenja iz tjedna u tjedan sukobljavaju, kako sa zdravim razumom, tako i s poštenjem i nepristranošću. Selektivno kažnjavanje, represija i pretjerivanje iz tjedna u tjedan, svakodnevica su za Hajduk i njegove navijače. Licemjerje i nekompetentnost osoba koje o kaznama odlučuju, kulminiralo je novčanom kaznom Hajduku zbog transparenta Mokošica i natpisa White Boys na njemu.

Bez namjere da provjeravamo poznavanje stranih jezika kod mjerodavnih osoba ili da provjeravamo logiku po kojoj je kažnjivo da se navijači splitskih Bijelih poistovjećuju s bijelom bojom ili gubimo vrijeme na preispitivanje koliko mjerodavne osobe koje imaju ovlasti krojiti sudbinu navijačima i klubovima uopće poznaju kontekste, a koliko ga tumače kako njima i njihovim gazdama odgovara, želimo poručiti kako navedeni transparent i natpis zbog kojeg se pišu rigorozne kazne nema niti je ikada imao veze s rasizmom i govorom mržnje. 

Spomenuti transparent izraz je privrženosti, pripadnosti, lokalpatriotizma te odanosti svome klubu i njegovim bojama. Te vrijednosti možda su nepoznanica za disciplinskog suca Alana Klakočera, osvjedočenog navijača našeg najvećeg rivala, ali su te vrijednosti nama svete. Dio su našega identiteta i kao takve ćemo ih braniti i čuvati od nasrtaja mašinerije koja ne preza pred bezočnim i bestidnim pokušajima da oslabi Hajduk te ne bira metode za besramno provođenje svoje agende. I zato vam ukratko poručujemo, na hrvatskom jeziku, maknite svoje prljave ruke dalje od našeg kluba, naše tribine, naših boja i naše Mokošice!"

Ključne riječi

Komentara 12

CR
Cropatria
19:44 23.02.2024.

Koji igrokaz za neupucene..! HNS je Ajdukova prcija, a ovi im sad još nekaj zamjeraju?!?

ST
sttipe
13:24 23.02.2024.

Klakočer zloupotrebljava, to šta su Torcidaši JOŠ, gospoda, pa ga nisu došli lihvariti za zbroj cifri koje je dosad izvuka iz Hajduka. Da je Torcida unatoč zabrani išla u grčku radit saboterske napade iz potaje, i pritom ubila čovika, Hajduk bi dobija 30 mil. Eura kazne...

EJ
ejStef
09:12 23.02.2024.

Ah, Woke HNS. Niti slučajno spomenuti bijelu boju, to je odmah rasizam... Ima Hajduk peh, odabrali su boju bijelih alfa muškaraca koji su krivi za sve loše na svijetu. Neka probaju promijeniti ime u Multicolour Boys, to je popularno danas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije