Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHVALNA TIJANA

Tkalčec: Otečeno i plavo koljeno spasio mi je izraelski liječnik

Tijana Tkalčec
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
19.04.2013.
u 18:48

Filip Ude nastupit će sutra u finalu vježbe na konju s hvataljkama. Bit će mu to sedmo europsko finale

Čakovčanka Tijana Tkalčec, članica gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, ulaskom u finale Europskog prvenstva u Moskvi postigla je povijesni uspjeh hrvatske gimnastike. Ni jedna naša seniorka nikad nije bila u finalu nekog velikog natjecanja. Godinama su najbolje vježbačice dolazile iz Zagreba, potom je Splićanka Tina Erceg preuzela primat, a danas se najbolje radi u Čakovcu. I to ne samo u ženskoj gimnastici nego i u muškoj, jer je finale izborio i Filip Ude.

Najstarija finalistica

Tijana Tkalčec će sa 24 godine biti najstarija sudionica finala Europskog prvenstva u preskoku. Najmlađa je Nizozemka Noel Van Klaveren koja ima tek 16 godina. Po 17 imaju Rumunjka Larisa Andrea Iordache, Izraelka Ofir Nezer i Nizozemka Chantyska Nettieb. Ruskinja Marija Paseka ima 18, a Švicarka Giulia Steingruber i Slovenka Teja Bezak po 19 godina. Ovaj put iskustvo ne znači i prednost. Objektivno, da bi Tijana osvojila medalju, favoritkinje bi trebale puno griješiti. No, i ulazak u finale za Tijanu je velik uspjeh.

– Bila bih jako razočarana da sam na kraju bila deveta, ali sada kad sam uspjela, jako sam sretna. Ovo je bila prilika života i ja sam je iskoristila. S obzirom na to kako mi je počeo dan, jako sam sretna što sam skočila oba skoka na noge, možda sam u drugom malo manje doskočila u čučanj, ali to su mi novi skokovi, nisu još do kraja uvježbani, zato pogotovo trebam biti sretna. U utorak mi se na treningu koljeno istegnulo na unutarnju stranu, uoči kvalifikacija je oteklo i bilo plavo, ali ima još dobrih ljudi pa se izraelski liječnik ponudio da mi pomogne. Jako sam mu zahvalna. Bez njegove pomoći teško bih mogla ovako skakati – rekla je Tijana Tkalčec.

Preskok je zeznut

Čakovčanka je u kvalifikacijama izvela prvo skok premet salto grčeni s okretom od 360 stupnjeva, a potom Jurčenko salto pruženi s okretom od 540 stupnjeva. Suci su je ocijenili s ukupno 13.783 boda.

– Presretna sam što sam ušla u finale. Uvijek sam željela ući u europsko finale baš na svojoj najdražoj spravi, preskoku. Još nisam svjesna što sam ostvarila. Najstarija sam finalistica, ali sa 24 godine ne možeš se osjećati starije. Druge djevojke možda imaju jače skokove od mene, ali preskok je zeznuta sprava, svašta se može dogoditi – rekla je Tijana uoči današnjeg finala.

Tijanin je trener Igor Križimski, koji je trener i Filipa Udea. Inače, nije to Tijani prvi veći uspjeh. Bila je pobjednica Svjetskog kupa na preskoku 2010. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije