Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE EURO

Stiže nova generacija hrvatskih odbojkašica

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/3
25.08.2019.
u 14:46

Hrvatska danas ne može ni sanjati medalju jer nema tu kvalitetu, premda je Gloria kup, na kojem su još sudjelovale europski prvak Srbija, Turska i Italija, pokazao da možemo igrati i s najjačima

Hrvatske odbojkašice nastupaju i 13. put na Europskom prvenstvu. Od 1993., kada su prvi put nastupile, propustile su samo jedan EP, u Ankari 2003. S tri osvojena srebra – 1995., 1997. i 1999. – Hrvatska je trenutačno na devetom mjestu osvajača medalja na europskim prvenstvima. Na prvom je mjestu uvjerljivo bivši Sovjetski Savez (13 zlatnih medalja i četiri srebrne), druga je Rusija sa šest zlata, a po dva naslova imaju: Njemačka, Poljska, Italija i Srbija.

Hrvatska danas ne može ni sanjati medalju jer nema tu kvalitetu, premda je Gloria kup, na kojem su još sudjelovale europski prvak Srbija, Turska i Italija, pokazao da možemo igrati i s najjačima.

Drugačiji sustav natjecanja

U vrijeme kada smo triput zaredom igrali u finalu (Arnhem, Brno i Rim) u sastavu smo imali tri Ruskinje, od kojih je Irina Kirilova radila veliku razliku u odnosu na suparnice. No, jednom je u finalu bila Nizozemska, a dvaput Rusija. U sva tri finala nismo uspjeli osvojiti ni set.

Od 2001. do 2013. dosta smo “lutali” na europskim prvenstvima...

U tom razdoblju uvijek bi ispadale u skupini, a izuzetak je bilo osmo mjesto 2005. kada je Hrvatska bila domaćin. Bio je to pokušaj da Barbara Jelić još jednom povede Hrvatsku do vrha, ali nije išlo.

Potom slijedi sjajan nastup na EP-u 2013. kada je Hrvatska ispala u četvrtfinalu porazom od Njemačke. Na posljednja dva EP-a, 2015. i 2017., Hrvatska je ispala u doigravanju za četvrtfinale, jednom porazom do Italije, a drugi put od Nizozemske.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo razlikuje se od prethodnih. I to ponajprije po sustavu natjecanja. Igra se čak u tri zemlje: Mađarskoj, Poljskoj i Turskoj. U skupini igra šest reprezentacija, a prve četiri idu u osminu finala. Plasman među 16 najboljih je prvi i osnovni cilj Hrvatske. U skupini s Hrvatskom, koja igra u Budimpešti, su Nizozemska, europski prvak iz 1995. i triput druga na zadnjih pet EP-a (2009., 2015. i 2017.), uz Hrvatsku jedina reprezentacija koja je triput gubila u finalu EP-a, te Azerbajdžan (dvaput četvrti), Mađarska (srebrna 1975.), Rumunjska (treća 1963.) i Estonija (prvi put na EP-u). Od 1985. na europskim prvenstvima bira se najbolja igračica turnira. Hrvatska se može pohvaliti da je Barbara Jelić 1997. godine osvojila taj trofej. Jedina igračica koja je taj trofej dvaput dobila je Ruskinja Tatjana Košeleva, 2013. i 2015.

Tri debitantice na EP-u

Talijan na klupi Hrvatske Daniele Santarelli na EP je odveo 14 igračica. Najstarija među njima je Sanja Gamma koja ima 35 godina, a najmlađe su Božena Butigan i Lea Deak koje imaju po 19 godina. Ostale imaju između 20 i 30 godina – Strunjak (20), Sain (22), Božičević (24), Mlinar (24), Klarić (25), Stanović (26), Šamadan (26), Fabris (27), Brčić (28), Dumančić (28) i Ikić (30). Sve su to igračice koje uglavnom igraju u jakim inozemnim klubovima, koje su rano otišle iz Hrvatske i grade uspješne karijere. Naravno, najpoznatija naša igračica je Samanta Fabris, kapetanica reprezentacije. Igrala je za brojne talijanske klubove, a prošle sezone i u finalu Lige prvakinja, ali trofej nije osvojila. Od 14 igračica, tri su debitantice na EP-u – Deak, Stanković i Šamadan. Na najviše EP-a bile su Sanja Gamma i Bernarda Brčić (po šest) te Samanta Fabris (četiri).

– Sve su reprezentacije zaslužile nastup. Nema laganih utakmica, svaka je bitna. Idemo na glavu i dat ćemo sve od sebe. Očekujem da ćemo proći skupinu, a za dalje se nadam što boljem rezultatu – rekla je Bernarda Brčić Igračice se nadaju da će ići i u Istanbul nakon što odigraju skupinu u Mađarskoj. Naime, dvije utakmice osmine finala igraju se u Turskoj. Ali, bolje da ostanu u Mađarskoj i ondje igraju u osmini finala. U tom slučaju morale bi biti prve ili druge u skupini kako bi izbjegle Tursku ili Srbiju u osmini finala.

Komentara 1

AG
Agricola
16:07 25.08.2019.

Zašto HTV ne prenosi EURO? Ima se za tenise kad igraju conkulastoglavi Srbi, a nema se za prijenose kad igraju naše hrvatske djevojke i žene? Nema ni nogometa, ni rukometa ni košarke, ali zato svaku zimu imamo skijanje iako nakon iako nakon Ivice i Janice nemamo ni skijaša ni skijašice. I nek se ne pravdaju novcem, ovo ne može biti skupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije