Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BICIKLIZAM

Stari način rada u novim vremenima

14.09.2002.
u 00:00

Najbolje organizirana utrka u Hrvatskoj, juniorska "Kroz Istru", priprema se 12 mjeseci (UCI je tu utrku proglasio najboljom juniorskom utrkom na svijetu). Tako su trebali napraviti i u ZBS-u

ZAGREB - Otkazivanje biciklističke utrke "Kroz Hrvatsku", koja se u rujnu trebala održati od Vukovara do Dubrovnika, nije iznenadila ljude vezane uz taj sport.

Vladimir Juriša, predsjednik Organizacijskog odbora, i Silvije Sekulić, direktor utrke, u četvrtak su, samo četiri dana uoči određenog početka, objavili da devete utrke po redu neće biti. Kao razlog spomenut je nedostatak novca. Skupljeno je 600 tisuća kuna, ali nedostajalo je još 500 tisuća. Spominjali su Juriša i Sekulić da su poslali 96 molbi tvrtkama za sponzorstvo, da su dobili obećanja nekih velikih tvrtki da će biti sponzori... Međutim, to su bila obećanja, a ne potpisani predugovori ili ugovori.

Dvojica sportskih radnika čija se imena vežu uz prve utrke "Kroz Hrvatsku" nisu vjerovala da su došla druga vremena, u kojima se samo na osnovi patriotizma i nacionalnog zanosa može organizirati utrka odnosno neka sportska priredba u Hrvatskoj. Ta su vremena daleko iza nas. Nova su vremena došla, u kojima se nisu snašli.

Doba megalomanije prošlo je. Htjeli su održati utrku u trajanju od 12 dana, pa su smanjili na 11, a utrke razine UCI-jevog (Svjetska biciklistička organizacija) koeficijenta 2,5 ne mogu biti dulje od pet dana, osim u iznimnim slučajevima do deset dana.

Kada je Izvršni odbor Hrvatskog biciklističkog saveza na sjednici 1. lipnja dao odobrenje Zagrebačkom biciklističkom savezu za organizaciju utrke, bili smo zadovoljni što se neće prekinuti tradicija od 1994. godine, kada je startala prva utrka, ali i sumnjičavi u njihovu sposobnost organizacije.

Prvih je godina utrka imala loš ugled među sportašima. Na prvoj su utrci bile predviđene visoke nagrade, ali su ih tijekom utrke organizatori, među kojima su bili i Juriša i Sekulić, zbog nedostatka novaca smanjili. Ostali su iza utrke i dugovi. Osim toga, vođe momčadi i vozači bili su nezadovoljni jer etape nikad nisu bile dugačke koliko je pisalo u programu, nije se znalo kako izgleda ulazak u cilj, što pravila nalažu. Sve je bilo standardno hrvatsko - improvizacija. To mogu potvrditi i hrvatski reprezentativci koji su tada vozili.

Dok su bili na čelu HBS-a, 1994. godine izbio je skandal na "Jadranskoj magistrali". Naime, u posjet je došao Belgijac Eddy Merckx, najveći biciklist u povijesti. Osim što je vikend proveo u Istri, darovao je bicikl iz svoje tvornice za pobjednika utrke, ali taj bicikl nikad nije stigao do pobjednika "Jadranske magistrale".

Sreća je za HBS što utrka ipak nije bila u kalendaru UCI-ja, te neće biti posljedica za nacionalni savez. Bilo je vrlo hrabro od ZBS-a što je krenuo u organizaciju velike utrke manje od šest mjeseci prije njenog početka. Najbolje organizirana utrka u Hrvatskoj, juniorska "Kroz Istru", priprema se 12 mjeseci (UCI je tu utrku proglasio najboljom juniorskom utrkom na svijetu). Tako su trebali napraviti i u ZBS-u. Ove su godine trebali zatražiti odobrenje za utrku sljedeće godine. Hrvatski biciklizam ne bi propao da se jedne godine utrka "Kroz Hrvatsku" ne održi.

I. Capan

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije