Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak suradnje

Španjolski prvoligaš ugostio klince iz Vukovara: 'Ovo nam je za cijeli život'

San Sebastian
Foto: DPA/PIXSELL
08.07.2017.
u 13:29

"Ostavili su izuzetno dobar dojam kako na terenu tako i izvan njega. Ugodno su iznenadili", kazala je Marta Gonzalo, direktorica i novinarka lokalnog medija Gipuzkoa Sport.

Španjolski nogometni prvoligaš Real Sociedad ugostio je u petak mlade nogometaše Vukovara 1991 na svom prvom treningu uoči nadolazeće sezone, dodatno ih motiviravši da nastave uživati u nogometu.

Vukovarski igrači do 17 godina posjetili su šestoplasirani klub španjolskog prvenstva u njegovom sportskom centru Zubieta u baskijskom San Sebastianu. Ondje su s istaknutom hrvatskom zastavom uz teren gledali trening, a po završetku su trener i igrači Real Sociedada prišli Vukovarcima te svakome pružili ruku, a onda se i zajedno fotografirali. Na poklon su dobili prugasti plavo-bijeli klupski dres s potpisima nogometaša.

"Znamo puno igrača pa je bilo zanimljivo vidjeti ih", rekao je Zvonimir Vlajčić, trener Vukovara nakon susreta s napadačem Willianom Joseom.

"Dojam je sjajan, mislim da će nam sve ovo jako dugo ostati u glavi".

Mladi Vukovarci nastupali su ovaj tjedan na Donosti Cupu, najmasovnijem turniru za mlade koji je okupio 580 momčadi iz 25 zemalja. U četvrtak su ispali u osmini finala od španjolskog kluba Promesas del Norte izgubivši 0-4 što im je bio i jedini poraz na natjecanju. Taj dan su ujutro igrali 16-inu finala dok je protivnik bio slobodan. Prethodno su upisali tri pobjede i jedan remi.

"Ostavili su izuzetno dobar dojam kako na terenu tako i izvan njega. Ugodno su iznenadili", kazala je Marta Gonzalo, direktorica i novinarka lokalnog medija Gipuzkoa Sport. 

Vukovar 1991 bio je prva momčad s ovih prostora na turniru starom 25 godina. Više španjolskih medija objavilo je priču o njima a gostovali su i na radijskoj postaji.

Vlajčić napominje kako su ovakvi međunarodni turniri bitni za mlade igrače.

"Dečki su puno dobili dolaskom ovdje, vidim to po njima. Osim što su vidjeli malo svijeta i uživali u prekrasnom gradu, sada su u nogometnom smislu dobili dodatni motiv i samopouzdanje. Sami su rekli 'pa sada vidimo da možemo i protiv Osijeka i Cibalije a kako onda ne i protiv klubova kao što su Županja ili Đakovo'. Izuzetno sam ponosan na sve njih i zahvalan svima kojima su nam ovo omogućili",  rekao je.

Mladi nogometaši Vukovara dosad su nastupali jedino u Dubrovniku i BiH. Organizator Donosti Cupa, na inicijativu novinarke Gonzalo, pozvao ih je ove godine na svoj trošak čime su postali prva europska ekipa s pozivnicom.

"Vidio sam svakakvih momčadi no ova od koje smo ispali je stvarno dobra. Nogometna škola koja skuplja kvalitetne Baske vjerojatno bi pobijedila i Osijekove kadete, a oni su kod nas prvi", kazao je Vlajčić.

Uvjeti u kojima se razvijaju španjolski nogometaši kudikamo su kvalitetniji od onih u kojima stasaju hrvatski igrači.

"U tim manjim mjestima gdje smo igrali infrastruktura je puno bolja nego kod nas. Uvjeti za rad su bolji nego u Vukovaru. Mi se nadamo da ćemo ove godine napokon dobiti reflektore", napominje Vlajčić.

Sjeverna pokrajina Baskija s dva milijuna stanovnika ima četiri prvoligaša – Real Sociedad, Athletic Bilbao, Deportivo Alavés i Eibar – i svi su se prošle sezone našli u gornjem dijelu tablice. Nogomet je ondje važan a u San Sebastianu, primorskom gradu sa 186.000 stanovnika, potrudili su se da se Vukovarci osjećaju ugodno.

"Svi smo jako sretni, nismo ovo očekivali. Lijepo su nas ugostili. Stvarno su se potrudili oko svega", rekla je Marina Prce, voditeljica delegacije Vukovara 1991.

Ona je u gradskoj skupštini San Sebastiana pred lokalnim dužnosnicima i političarima održala govor o Vukovaru prenijevši im pozdrave i zahvale iz grada heroja. Imali su zatim  primanje kod gradonačelnika i predsjednice provincije Gipuzkoe. U petak je Prce gostovala na španjolskoj radijskoj postaji Cadena SER približivši tamošnjim stanovnicima grad kojeg mnogi nisu poznavali.

Jednotjedni boravak mladih Vukovaraca na sjeveru Španjolske mogao bi biti početak suradnje Vukovara i San Sebastiana.

"Ovo prijateljstvo nastojat ćemo pretočiti u dugoročnu suradnju. Posebno kada je riječ o mladima", poručuju Gonzalo i Prce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije