Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN GUDELJ

Slovenci uručili legendi Hajduka priznanje koje je dobio i Dino Rađa: 'Ovo je velika čast'

Foto: Privatna arhiva
1/2
31.08.2021.
u 19:32

Film Ivanova igra nastajao je tri godine i sniman je na prostorima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BIH, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i UEFA-e, koja je glavni partner projekta pa se film prikazuje i na UEFA tv-u.

Legendarni hajdukovac i jedan od najvećih igrača bivše Jugoslavije Ivan Gudelj primio je na 10. Međunarodnom festivalu sportskog filma u Zlatiboru nagradu za životno djelo, a isto priznanje dobio je i velikan hrvatske košarke te stanovnik Kuće slavnih Dino Rađa.

Prilikom desete obljetnice uglednog festivala prikazani su dokumentarni filmovi o karijerama i životnom putu Rađe i Gudelja. Film "Rađa" režirao je Vojan Koceić, dok je film "Ivanova igra", kojim je svečano zatvoren zlatiborski festival, nagrađen kao najbolji srednjometražni film. 

Film o Ivanu Gudelju, premijerno prikazan u splitskom HNK prije dvije godine, priča je o naglom usponu i naprasnom prekidu njegove karijere, ali ona nije samo nogometna i sportska, već ljudska i motivirajuća te kao što i sam Gudelj naglašava, može poslužiti svakoj osobi koja se u životu našla pred zidom i ne može krenuti dalje. Njemu se to dogodilo dok je bio jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije i najmlađi kapetan reprezentacije kojeg je čekao transfer u Real Madrid.

Foto: Privatna arhiva

Tijekom utakmice Hajduka i Crvene Zvezde 1986. godine nekoliko minuta prije kraja Gudelj se srušio na travnjak, a nakon pretraga doznalo se da boluje od hepatitisa B. Propala mu je karijera, ali Gudelj se s jednakim žarom kao na terenu nastavio boriti u životu te je preokrenuo naizgled izgubljenu utakmicu. Borio se za svoje zdravlje i obitelj, ponajviše za kćerke Ivanu i Đanu kojima je nastojao nadomjestiti iznenada preminulu majku. U toj borbi razbio je stigmu o tada još neistraženoj bolesti zbog koje se mnogi nisu htjeli ni rukovati s njim.

Svojom disciplinom i ustrajnošću Ivan je danas primjer mnogim mladim sportašima, ali i svima drugima koji su ga upoznali.

'Svoj sam život posvetio nogometu i sportu, a nakon prekida karijere i borbi za zdravlje, samopouzdanje, život dostojan življenja, pri čemu sam najveću potporu nalazio u obitelji i prijateljima koji mi niti u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa', rekao je Gudelj na premijeri filma u Splitu.

 

Ivanovu igru režirao je Tomislav Žaja, koji potpisuje i scenarij te produkciju. U filmsku ekipu bili su uključeni i direktor fotografije Jasenko Rasol, montažer Vanja Siruček, skladatelj i dizajner zvuka Vjeran Šalamon, tonski snimatelj Hrvoje Radnić, Jurica Goričanec koji je zaslužan za zračne snimke te kolorist Tomislav Stojanović.

Film Ivanova igra nastajao je tri godine i sniman je na prostorima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BIH, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i UEFA-e, koja je glavni partner projekta pa se film prikazuje i na UEFA tv-u.

Nagrade za životno djelo i najbolji srednjometražni film Gudelju su predali Svetozar Đerić, predsjednik Savjeta 10.Međunarodnog festivala sportskog filma i bivši ministar sporta Srbije te Arsen Đurić, predsjednik Organizacijskog odbora festivala i predsjednik Skupštine općine Čajetina.

 

Komentara 1

BR
Breoxs
07:52 01.09.2021.

Ivan Gudelj i Dino Rađa! Veliki sportaši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije