Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Kokoškov

Slovenci izbornika platili samo 60.000 eura, a nakon zlata ostaju bez njega

Slovenija - Srbija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.09.2017.
u 18:03

Dražen Petrović bio je idol čitavih generacija, čovjek koji je stalno pomicao košarkaške granice, kaže slovenski izbornik.

Goran Dragić bio je vođa Slovenije na parketu, vukao je jako i još golobradi 18-godišnjak Luka Dončić, no Dežela sigurno ne bi stigla do naslova da na klupi nije imala fenomenalnog trenera Igora Kokoškova (45). Ovaj Srbin iz Banatskog Brestovca u blizini Pančeva postao je trener već s 21 godinu. I to zato što je njegovu igračku karijeru prekinula teška prometna nesreća. Imao je svega 18 godina te taman potpisani ugovor s Crvenom zvezdom...

– Nastradali su mi skočni zglob i koljeno. Bio sam po bolnicama 11 mjeseci i imao sam četiri teške operacije. Ubrzo sam shvatio da više nikad neću moći igrati, no toliko volim košarku da sam odlučio postati trenerom – rekao je Kokoškov.

Kao trener počeo je raditi s mlađim kategorijama OKK Beograda, potom i Partizana, a vrlo brzo krenuo je raditi i u Košarkaškom savezu Jugoslavije...

Bio je toliko dobar da su ga iz Saveza poslali na doškolovanje u SAD, a zahvaljujući izuzetnom trenerskom talentu, vrlo se brzo probio i do NBA lige!

Slovenija - Srbija
1/12

Radio je kao asistent u LA Clippersima, Detroit Pistonsima, Phoenix Sunsima, Cleveland Cavaliersima i Orlando Magicu, a danas je pomoćnik u Utah Jazzu.

Prije nego je postao izbornik Slovenije, sedam je godina bio na klupi Gruzije.

S Gruzijcima, koji prije njegova dolaska nisu ni postojali na europskoj košarkaškoj mapi, pomeo je Hrvatsku (71:58) usred Zagreba na Europskom prvenstvu prije dvije godine. Dokazao je tada Kokoškov da je trener koji zna stvoriti momčad, što je sada samo potvrdio sa Slovenijom.

Eh, da ga se naš Savez možda prije sjetio... A nije ni skup, Slovenci su ga za tri mjeseca rada platili svega 60.000 eura, odnosno 20 tisuća po mjesecu. A sada zbog Kokoškova imaju zlatnu medalju.

No, zbog obveza u NBA ligi neće više voditi slovensku reprezentaciju.

- Nemoguće je, a znate i zašto. Novi kalendar FIBA-e utječe na igrače, ali i na trenere. Ovo što sam radio u Sloveniji nisam smatrao poslom, već je to za mene bilo zadovoljstvo. Bila mi je čast što sam trenirao ove momke i što sam bio dio ove prekrasne priče - rekao je Kokoškov za Eurohoops.

Nema omiljeni klub, ni košarkaški ni nogometni, ali zato ima košarkaškog idola.

– To je Dražen Petrović. Bio je idol čitavih generacija, čovjek koji je stalno pomicao košarkaške granice. Uspostavio je nove standarde u kultu rada i individualnom treningu. Rijetko se viđa takva dominacija pojedinca u kolektivnom sportu. Bio je najbolji strani igrač koji je igrao u NBA ligi – rekao je nedavno Kokoškov.     

Komentara 20

PR
prajdali100
19:07 19.09.2017.

Kokoškovu naklon do poda.Čovječe svaka ti čast !!!

KA
karlodrago
18:25 19.09.2017.

Sloveniji sve čestitke n zlanoj medalji ali od traener(izbornika)pa pojedinačno igračima nebi se moglo reći da su Slovenci.

AN
Andreeejjj
20:06 19.09.2017.

Pa koji bi trener, pogotovo još Srbin došao kod nas u HRV da vodi bilo kojui klub a kamoli repku? Pa nakon 1 poraza, čak na prijateljskoj utakmici bi ga popljuvali, psovali, maltretirali., itd, itd. Kod nas su "najbitnija krvna zrnca", nažalost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije