Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon medalja

Slovenija u euforiji nakon osvajanja košarkaškog zlata

Slovenija - Srbija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
18.09.2017.
u 14:20

Predsjednik rukometnog saveza Zoran Janković je naglasio kako je zlatom košarkaša razbijen mit da su Slovenci odlični u individualnim, ali ne i momčadskim sportovima.

Cijela Slovenija je sinoć proslavila zlatnu medalju svojih košarkaša na Europskom prvenstvu, a euforija će večeras doseći vrhunac dolaskom košarkaša u ljubljansku zrakoplovnu luku, te kasnije u 20 sati kad im se priređuje svečani doček u središtu Ljubljane.

Na naslovnicama slovenskih novina europsko zlato je tema koja je naravno, nadvisila sve ostale jer nije riječ samo o prvoj i to najsjajnijoj zlatnoj medalji u jednom od najpopularnijih sportova na europskim, svjetskim ili olimpijskim igrama, već prva medalja Slovenije u momčadskim sportovima uz srebro rukometaša na EP-u 2004. kojem je domaćin bila Slovenija.

Predsjednik rukometnog saveza Zoran Janković je naglasio kako je zlatom košarkaša razbijen mit da su Slovenci odlični u individualnim, ali ne i momčadskim sportovima.

Mediji naglašavaju činjenicu da je Slovenija do zlata došla pobjedom u finalu nad Srbijom koja važi za "košarkašku" naciju. Naglasili su i kako su u najboljoj petorci prvenstva čak dva Slovenca, fenomenalni 31-godišnji Goran Dragić sa svojim iskustvom iz NBA-lige, ali i mladi 18-godišnji Luka Dončič koji je bio među glavnim akterima pobjede nad Španjolskom u polufinalu, zemlje u kojoj mladi talent živo od svoje 13 godina nakon što su njegov talent u ranoj mladosti otkrili skauti Real Madrida. Uz to, Dragić koji je u finalu postigao 35 koševa proglašen je za MVP-a prvenstva, odnosno najkorisnijeg igrača.

Do europske krune Slovenija je došla s devet pobjeda što nije uspjelo nijednoj reprezentaciji otkako je europsko prvenstvo prošireno na 24 reprezentacije, a uz to je najmanja država s pobjedom na tom prvenstvu od 1935. godine. Sloveniju je do pobjede protiv Srbije u dramatičnom finalu u pratilo 7,000 navijača koji su u Istanbulu došli sa 11 chartera, autobusima, ali i osobnim automobilima.

Dio stručnjaka naglašava kako su košarkaši osvojili zlato, među ostalim i zbog dobre organizacije ovog sporta, ali i utjecaja sportaša na politiku kao "najboljeg ambasadora" i promotora male zemlje u svijetu, kako se to u Sloveniji često kaže.

Među zaslužnima je i bivši košarkaš Peter Vilfan, sada zastupnik u parlamentu, koji je u zadnji trenutak uspio progurati zakon po kojemu stranci slovensko državljanstvo mogu dobiti naturalizacijom bez ranijeg uvjeta da u zemlji borave najmanje godinu dana,  što se primjenjuje i na sportaše koji mogu pomoći državnoj reprezentaciji. Tako je nekoliko dana prije prvenstva u reprezentaciju uključen američki košarkaš Anthony Randolph čija je igra, osobito u završnici finalne utakmice, bila možda i presudna za pobjedu.

Komentara 26

KG
KGB-@
15:18 18.09.2017.

DerTorx@ Ja sam Slovenka i rodjena sam u Srbiji, Srpkinja sam svim srcem, ali nije to tako bez razloga, meni je Srbija dala sve sto imam a pre svega ljubav, nikada od strane pravih Srba nusam bila odbacena bas napritiv, njih je uvek vise zanimalo kakav sam covek nego moja nacionalnost, moja nacionalnost ih nikada ni najmanje nije interesovala i uvek su me prihvatali kao svoju i ravnopravnu, i ovaj Srbin koji zivi u Sloveniji verovatno ima tamo isto iskustvo kao i ja. E komsije tek kada vas ne bude uopste interesocalo ko kojoj nacionalnosti pripada i kada ljude budete naucili da delite samo na dobre i lose a ne na Srbe i Hrvate tek tada cete moci da cujete da ce se Srbi sa ponosom izjasnjavati kao pravoslavni Hrvati.

DU
Deleted user
17:23 18.09.2017.

čestitke slovencima a nisu loši ni srbi sport je sport neka pobijedi bolji

MA
Maxi73
16:52 18.09.2017.

Kako su samo mogli! To je zbog promjene klime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije