Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SAMARKANDU

Šahovska elita na egzotičnoj lokaciji: Magnus brani dva naslova prvaka

FILE PHOTO: Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS
1/3
25.12.2023.
u 21:00

Obzirom da u Samarkandu neće nastupiti aktualni svjetski prvak u klasičnom šahu Ding Liren, ni Hikaru Nakamura, najopasniji suparnik Carlsenu trebao bi biti Fabiano Caruana, koji je cijelu 2023. godinu igrao u sjajnoj formi.

U uzbekistanskom gradu Samarkandu, poznatom i po tome što su u njemu pronađene najstarije šahovske figure na svijetu koje datiraju iz 6.-8. stoljeća nove ere, od 26. do 30. prosinca odigrat će se Svjetska prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji u dvije najatraktivnije discipline – ubrzanom (rapid) i brzopoteznom (blic) šahu.

Na njima će sudjelovati preko 330 najboljih svjetskih šahista i šahistkinja, koji će se boriti za ukupni nagradni fond od milijun američkih dolara. Uz pobjednike nacionalnih prvenstava pravo nastupa imaju šahisti koji u ovom trenutku imaju rejting u bilo kojoj disciplini najmanje 2550 bodova, odnosno šahistkinje s rejtingom od najmanje 2250 bodova. Nažalost, Hrvatska neće imati svoje predstavnike.

GALERIJA Dinamo i Hajduk bez pogodaka na Maksimiru! VAR poništio gol Dinama

FILE PHOTO: Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen
1/50

Najzvučnije ime u muškoj konkurenciji je bivši svjetski prvak Magnus Carlsen, koji brani naslove svjetskog prvaka u rapidu i blicu osvojene prošle godine u Almatiju. Zanimljivo je da je Norvežanin tri puta istovremeno bio prvak u sve TRI discipline - u klasičnom šahu, rapidu i blicu. Obzirom da u Samarkandu neće nastupiti aktualni svjetski prvak u klasičnom šahu Ding Liren, ni Hikaru Nakamura, najopasniji suparnik Carlsenu trebao bi biti Fabiano Caruana, koji je cijelu 2023. godinu igrao u sjajnoj formi.

VEZANI ČLANCI:

U konkurenciji šahistkinja, Tan Zhongyi će braniti naslov svjetske prvakinje u rapidu, a u blicu Bibisara Assaubayeva. Na putu će im stajati četverostruka svjetska prvakinja Ju Wenjun i bivša kandidatkinja za svjetsku prvakinju Aleksandra Gorjačkina.

Na natjecanju u rapidu igrat će se u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza, a u brzopoteznom šahu igrači će na raspolaganju imati samo tri minute uz dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza. Šahisti će u rapidu u tri dana odigrati 13, a šahistkinje 11 kola, dok će u brzopoteznom šahu šahisti u dva dana odigrati 21 kolo, a šahistkinje 17.

VIDEO Modrić pronašao novi klub od iduće sezone? Presudili su razgovor sa zvijezdom i astronomska plaća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije