Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šahovsko Prvenstvo Europe

Ivan Šarić na milimetar do brzopotezne medalje, rapid zlato u Srbiju a blitz u Češku

17.12.2023.
u 09:15

Nama je drago za vidjeti da međunarodna šahovska natjecanja u Hrvatskoj imaju podršku Vlade, običnih građana ali i velikih sportskih zvijezda - kazao je na zatvaranju Zurab Azmaiparashvili, predsjednik Europske šahovske unije (ECU) aludirajući na prisustvo Zvonimira Bobana

U Zagrebu je završeno Prvenstvo Europe u ubrzanom (rapid) i brzopoteznom (blitz) šahu na kojem je sudjelovalo preko 600 natjecatelja iz 40-ak zemalja. Nakon tri dana natjecanja na Zagrebačkom Velesajmu najviše razloga za zadovoljstvo imali su najnoviji prvaci Europe, 38-godišnji Čeh David Navara u brzopoteznom (ispred Ukrajinca Vasilija Ivančuka) i 23-godišnji Rus sa srpskom putovnicom Aleksej Sarana (ispred Armenca Martirosjana) u ubrzanom šahu.

Na svečanosti zatvaranja, pored ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i predstojnika premijerova ureda Zvonimira Frke Petešića, nagrade je dodjeljivao i proslavljeni nogometni as Zvonimir Boban. A od poznatih sportaša nazočni su bili još i bivši košarkaški reprezentativac Marko Tomas i vaterpolska legenda Dubravko Šimenc i sami poklonici ove misaone igre.

- Lijepo je za vidjeti da Hrvatska postaje i šahovska destinacija, da i time pokazujemo koju sportsku širinu imamo - istaknula je ministrica Brnjac zahvaljujući tako i glavnom organizatoru Alojziju Jankoviću, potpredsjedniku Europske šahovske unije.

- Nama je pak drago za vidjeti da međunarodna šahovska natjecanja u Hrvatskoj imaju podršku Vlade, velikih sportskih zvijezda ali i običnih građana. Naš moto je "igraj šah, on ćete učiniti pametnijim" - izgovorio je Zurab Azmaiparashvili, Gruzijac na čelu Europske šahovske unije (ECU).

I dok će svi sudionici kući ponijeti svoj dio uspomena, najsjajniji materijal za spomenar imat će već spomenuti prvaci Sarana i Navara koji je kazao:

- Odigrao sam nekoliko dosta loših ali ipak više jako dobrih partija. Ovo mi je treći put da osvajam naslov prvaka Europe.

A ovo je treći put da se zove europskim prvakom i za 15 godina mlađeg Alekseja Saranu koji nam se predstavio kao Rus sa sportskom putovnicom Srbije.

- Već godinu dana sam u Srbiji i ne namjeravam više nastupati za Rusiju. U Zagreb sam došao po naslov, bilo u rapidu ili blitzu i to sam i ostvario i sada imam hat-trick jer sam prvak i u klasičnom i ekipnom šahu. Ovdje sam u blitzu ostao razočaran jer mogao sam i tu osvojiti zlato no bilo bi previše.

No, oba pobjednika sretna su jer vremena za nastup nije našao dvostruki olimpijski pobjednik Valent Sinković.

- Imate sreće jer ja nemam vremena, moram se pripremati za Olimpijske igre u Parizu - našalio se Valent na dan otvaranja kada smo saznali i da bivši NBA igrač Gordan Giriček jako voli igrati šah:

- Postao sam veliki šahovski fan zbog prijatelja Alojzija Jankovića ali i Netflixove serije "Damin gambit".

Inače, na Prvenstvu je nastupio i srpski nogometni reprezentativac Dejan Joveljić, igrač s najvišim rejtingom (2101) među nogometašima na svijetu, koji je u brzopoteznom šahu izborio pet pobjeda i dva remija te doživio šest poraza. S obzirom na to da nam je prije nastupa kazao da bi bio zadovoljan s 50-postotnim učinkom očito je iz Zagreba otišao djelomično zadovoljan.

Ivan Šarić, hrvatski šahist s najvišim rejtingom, u brzopoteznom šahu izborio je devet pobjeda, tri remija i doživio jedan poraz što mu je donijelo četvrto mjesto koje je osvojio s 10,5 osvojenih bodova koliko je imao i trećeplasirani Denis Kadrić iz Crne Gore. Drugi najbolji hrvatski šahist u ovoj disciplini bio je Nenad Ferčec (18.). a 20. mjesto osvojio je Jadranko Plenča.

U ubrzanom šahu najbolje plasirani hrvatski velemajstor bio je Hrvoje Stević (9.) s 8,5 od mogućih 11 bodova a u prvih 30 su i Zdenko Kožul (17.) i Leon Livaić (21.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije