Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO EURO!

Danci su favoriti za zlato, može li im Hrvatska stati na put?

Duvnjak Čupić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
13.01.2014.
u 15:19

Dance osim domaćeg terena, titule najbolje momčadi Europe, u status favorita ih gura činjenica da su na dva posljednja svjetska prvenstva osvojila srebrne medalje.

Aktualni europski prvak Danska od 12. do 26. siječnja bit će domaćin Europskog rukometnog prvenstva. Osim domaćeg terena, titule najbolje momčadi Europe, u status favorita ih gura činjenica da su na dva posljednja svjetska prvenstva osvojila srebrne medalje.

Prvenstvo u Danskoj osmišljeno je i kao oproštaj legendarnog trenera Urlika Wilbeka od klupe Danaca, pa bi uistinu sve osim zlata bilo donekle iznenađenje.

Najveće zvijezde momčadi su definitivno golman Niklas Landin te lijevi vanjski Mikkel Hansen.

Makedonija, Austrija i Češka u borbi za drugi krug

Uz Dance u skupini A su Makedonija, Austrija i Češka. Makedoncima, koje s klupe vodi hrvatski trener Ivica Obrvan ovo će biti treći nastup na europskim prvenstva, a rukometni svijet oduševili su prije dvije godine, kada su uz ogromnu podršku navijača u Srbiji osvojili peto mjesto.

Najveća zvijezda momčad definitivno je Kiril Lazarov koji je prije dvije godine bio i najbolji strijelac prvenstva sa 61 golom.

Austrija je bila najveće iznenađenje kvalifikacija u kojima su u skupini sa Srbijom, Rusijom te Bosnom i Hercegovinom zauzeli drugo mjesto. Velike zasluge za njihov drugi plasman na europsko prvenstvo ima islandski trener Patrekur Johannesson, koji je na klupu sjeo 2011. godine.

Naturalizirani Austrijanci Raul Santos, koji igra za Gummersbach, te Nikola Marinović, koji brani za Göppingen, najbolji su igrače države koje je 2010. godine ugostila najbolje reprezentacije starog kontinenta i osvojila deveto mjesto.

Češka je u kvalifikacijama završila ispred Crne Gore i Njemačke te je tako po četvrti put uzastopno, a osmi inače izborila plasman na završnicu europskog prvenstva. Najbolji plasman im je šesto mjesto 1996. godine u Španjolskoj.

Imaju jednog od najboljih igrača svijeta, Filipa Jichu, ali on ne može sam, pa teško da se od njih može očekivati popravljanje najbolje rezultata na prvenstvima.

Svjetski prvaci nikad na europskom tronu

Španjolska je na najbolji mogući način iskoristila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2013. godine i okitila se naslovom prvaka. U Danskoj žele i na europski tron. Najveći uspjeh na Europskim prvenstvima su im tri srebrne medalje, te jedna brončana. U Srbiji prije dvije godine morali su se zadovoljiti četvrtim mjestom, nakon poraza od Hrvatske u borbi za broncu.

Najveći hendikep izborniku Manuelu Cadenasu je neigranje golmana Arpada Šterbika, kao i problemi s ozljedama jednog od najboljih kružnih napadača na svijetu Julena Aguinagaldea. Ipak, i bez toga Španjolska je vrlo jaka reprezentacija na koju se mora ozbiljno računati u podjeli medalja.

Island ispred Mađarske i Norveške

Islanđani su stalni sudionici europskih prvenstava od 2000. godine, međutim tek su 2002. u Švedskoj iskoristili svoj potencijal i ušli među četiri najbolja. U Dansku dolaze s jednim u najmlađih izbornika, Aronom Krisjanssonom, ali i bez legendarnog igrača Olafura Stefanssona.

Kielov dvojac Aron Palmarsson i Gudjon Valur Sigurdsson svakako su najveće zvijezde ekipa sa sjevera Europe.

Norveški rukometaši godinama su u sjeni uspješnih rukometašica, a tako će biti i nakon Europskog prvenstva u Danskoj. Iako imaju svoje adute u Kristianu Kjellingu i Bjarteu Myrholu Norvežani će teško ponoviti svoj najveći uspjeh iz 2008. godine, kada su kao domaćini završili na šestom mjestu.

Mađari bez Nagyja

Mađari su do devetog nastupa na Europskim prvenstvima stigli kao drugi u kvalifikacijskoj skupini s Hrvatskom. Nanijeli su nam jedini poraz u skupini, međutim Mađarska će u Danskoj biti oslabljena neigranje najboljeg igrača Laszla Nagyja.

Izbornik Lajos Mocsai morat će nešto osmisliti želi li vidjeti drugi krug, a odluka o tome vjerojatno će pasti u utakmici protiv Norveške.

Francuzi su uvijek Francuzi

Francuzi su prije dvije godine u Srbiji zauzeli tek 11. mjesto, te iako više Didiera Dinarta i Guillaumea Gillea još uvijek je tu puno vrhunskih igrača koji 'Les Expertsima' garantira borbu za zlato.

U Danskoj će svakako htjeti pokazati kako je Srbija bila samo trenutak slabosti, a Nikola Karabatić, Thierry Omeyer i ostatak društva dokaz je koliko su i dalje moćni.

Na klupi je i dalje legendarni Claude Onesta, koji je reprezentaciju preuzeo 2001. godine, a s njom je osvojio sve što se osvojiti moglo.

Srbi žele dokazat da drugo mjesto nije slučajno

Srbija je prije dvije godine iskoristila domaćinstvo i na krilima vatrene publike osvojila srebrnu medalju. U Danskoj žele pokazat da su dobri i izvan svojih dvorana, iako skupina nije nimalo lagana.

Izbornik Vladan Matić ugurao je nekoliko novih igrača u reprezentaciju, međutim i dalje najveće zvijezde reprezentacije su golman Darko Stanić te 'topnici' Momir Ilić i Marko Vujin.

Poljski rukomet je u laganom padu. Iako su prije samo nekoliko godina bili strah i trepet za svaku europsku reprezentaciju, četvrto mjesto iz Austrije 2010. godine i nakon Danske će gotovo sigurno biti njihov najbolji rezultat na Europskim prvenstvima.

Najveći adut definitivno je jedan od najiskusnijih, golman Slawomir Szmal.

Rusi žele povratak

Rusi su u Srbiji prije dvije godine završili tek na 15. mjestu, a novi udarac stigao je nakon što nisu izborili Olimpijske igre u Londonu te Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

S klupe ih vodi dvojac Oleg Kulešvo i Aleksander Rimanov, a najveća zvijezda momčadi je definitivno Konstantin Igropulo.

Šveđani po pravi rezultat

Šveđani posljednjih godina igraju toplo-hladno, a u Danskoj će im nedostajati ozlijeđeni Kim Anderson. U kvalifikacijama su osvojili prvo mjesto ispred Poljaka, u Danskoj igraju u svom dvorištu te nakon dva razočaranja na Euru žele ostvariti pravi rezultat i podsjetiti na stare dane.

Bjeloruse drži Rutenka

Bjelorusiju predvodi sjajni Sergej Rutenka, no ostatak momčadi nije na njegovoj razini. Hrvatska je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj pregazila Bjelorusiju, a uspije li u Danskoj zaustaviti Rutenku dogodit će se nešto slično.

Crna Gora je posljednjih godina rasla, no u Dansku je stigla u dosta izmijenjenom sastavu. Trener Zoran Kastratović ih dobro vodi, no teško je očekivati da mogu napraviti veći podvig na Euru.

Hrvatska

I za kraj, Hrvatska. Izabranici Slavka Goluže u Dansku su došli popeti se na najviše postolje i uzeti jedino zlato koje im nedostaje. Kauboji obično idu težim putem što znači da ćemo idućih dana svi gristi nokte i živcirati se. Lacković je otpao, no momčad je dobro posložena i među onima koje mogu otići do kraja. A posebno bi lijepo bilo uzeti zlato Dancima ispred nosa.

Komentara 1

GA
Gasti
15:53 13.01.2014.

Prije SKOCI, pa onda reci HOPLA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije