Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE POPULARNIJA TEMA

Rasprava sve češća: Jordan ima više naslova i MVP trofeja, a LeBron je najbolji strijelac u povijesti lige

NBA: All Star Game-Team Durant at Team LeBron
Foto: David Richard/REUTERS
1/2
26.05.2023.
u 13:16

Proteklih dana na Twitteru je rasparava 'Michael Jordan ili LeBron James' nekoliko puta bila u 'trendingu' u svijetu. Uspoređujemo individualne i momčadske uspjehe te karijere Jordana i Jamesa

Otkako su Denver Nuggetsi dominantno izbacili Los Angeles Lakerse u finalu Zapadne konferencije NBA lige s 4:0, u proteklih nekoliko dana u sportskim krugovima je rasprava 'Michael Jordan ili LeBron James' jedna od glavnih tema.

O tome dovoljno govori činjenica i da se u protekla tri dana u nekoliko navrata pojavila na 'trendingu' (među najpopularnijim temama) u svijetu na Twitteru. Bilo je tu pregršt statističkih prikaza, raznih uspoređujućih videoklipova iz igre, anketa te burnih rasprava oko toga tko je najbolji košarkaš u povijesti, ili popularno rečeno GOAT.

Jedan dio košarkaških obožavatelja nakon ispadanja LeBrona Jamesa uoči ovosezonskog velikog finala tvrdi da LeBron ionako nikad nije bio igrač za velike utakmice, što zapravo općenito gledajući nije istina, ali je istina kad ga usporedite s Michaelom Jordanom koji je u svojoj karijeri u NBA finalima imao omjer 6-0, dok je kod Jamesa taj omjer na 4-6.

Druga strana tvrdi da je LeBron u svojim poznijim godinama karijere napravio debelo više nego Jordan. Taj dio košarkaške javnosti ističe da je LeBron sa svojih 38 godina uspio doći do finala Zapada te i dalje pri tome igrao košarku na ekstremno visokoj razini, dok Jordan s 38 godina u redovima Washington Wizardsa nije ulazio ni u doigravanje. 

Kao što možete i iščitati, tema se trenutno gleda iz mnogih širih i užih kuteva, na stranu jednog ili drugog košarkaškog velikana, i ti kutevi gledanja (pogotovo ovi uži) često znaju biti zbunjujući i iskriviti određene percepcije kad ih se sagleda u vakuumu. Stoga valja pogledati neku generalniju sliku, uz dašak nekih važnih detaljnijih aspekata, te s obje strane priče pogledati što su to u svojim karijerama napravili Michael Jordan i LeBron James.

Kad generalno gledamo individualne prosjeke Jordana i Jamesa, Michael je tijekom svoje karijere u regularnom dijelu sezone ubacivao više koševa po utakmici (30.1) nego LeBron (27.2), ali je zato James prednjačio i u asistencijama (7.3 - 5.3) i u skokovima (7.5 - 6.2) .

Foto: sportingnews.com

Ista priča se nastavlja i kad gledamo prosjeke u doigravanju; Jordan ima više koševa (33.4 - 28.5), dok LeBron ima više asistencija (7.2 - 5.7) i skokova (9.0 - 6.4). Što se ostalih statističkih kategorija tiče, Jordan je bio uspješniji u ukradenim loptama i u postotku uspješnih slobodnih bacanja te imao manje izgubljenih lopti, a James je bolji u postotku uspješnosti iz reketa te s 'trice'. Dvojac je izjednačen po blokadama. Prema po nekima najvažnijoj statističkoj rubrici u košarci, valorizaciji, Jordanova (27.9) je tijekom karijere nešto bolja od Jamesove (27.2).

Kad gledamo dugovječnost, tu LeBron uvijek ima prednost ispred Jordana pa su stoga njegove generalne brojke (kad ih ne gledamo prosječno po utakmici), puno veće. Zapravo se dosta ove 'GOAT' rasprave razbuktalo 2. veljače ove godine, kad je James postao igrač s najviše koševa u povijesti NBA lige pretekavši Kareema Abdul-Jabbara. Trenutno je na 38.652 koša, oko šest tisuća više od Jordana (32.292), ali naravno, uz četiri sezone više odigrade u korist LeBrona (19-15). S tom dugovječnosti James ima i više nastupa na All-Star utakmici (19-14).

VEZANI ČLANCI:

Međutim, unatoč dugovječnosti, Jordan je više osvajao u NBA ligi. Već smo ranije potegnuli usporedbu o uspješnosti u NBA finalima te došli do brojke od šest naslova prvaka za Jordana i četiri za Jamesa. Jordan je svih svojih šest naslova osvojio kao košarkaš Chicago Bullsa ('91., '92., '93., '96., '97', 98'.), a James je svoja četiri naslova osvojio u dresu tri različita kluba; Miamija ('12. i '13.), Clevelanda ('16.) te Los Angeles Lakersa ('20.). 

S obzirom na te podatke, od raznih analitičara, bivših igrača i navijača možete čuti dvije teorije. Prva je ta da je LeBron svoje naslove osvajao u različitim klubovima i sredinama pa zbog toga više znače, a druga je da je u istoj sredini teže kontinuirano osvajati naslove pa da zbog toga Jordanovi više znače. 

Foto: FN

Da se dotaknemo i najvažnije individualne nagrade u NBA lige, Michael Jordan je nagradu za najkorisnijeg igrača lige (MVP) osvajao pet puta, a LeBron četiri puta. Isto tako, Jordan prednjači i u MVP nagradama za finale s osvojenih šest u odnosu na LeBronove četiri.

Iako ćete možda ovdje imati svojeg jasnog favorita i tvrditi da nema nikakve rasprave, kad pogledamo sva postignuća možemo sa sigurnosti reći da su ova dva košarkaška imena u najmanju ruku zaslužila biti dio ove rasprave.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije