Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIES-ovo istraživanje

Prva HNL u prosjeku najmlađa na svijetu, u Venezueli se najviše koristi igrača do 21 godine

Zagreb: Hrvatski dragovoljac i Rijeka sastali se u 27. kolu HT Prve HNL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
30.03.2022.
u 13:24

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je rang listu 60 liga diljem svijeta prema postotku minutaže igrača do 21 godine.

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je rang listu 60 liga diljem svijeta prema postotku minutaže igrača do 21 godine.

Uzorak je temeljan na utakmicama od 1. siječnja 2021. do 21. ožujka 2022., a uzeti su u obzir nogometaši koji još nisu proslavili svoj 21. rođendan na odigranim utakmicama. 


Najveće brojke zabilježene su u venezuelanskoj (18,8 posto) i danskoj ligi (16,5 posto). Saudijska Pro League je pak na suprotnoj strani (1,6 posto). Prva HNL je na devetom mjestu (11 posto).

Što se tiče prosječne starosti postava, tu se Hrvatska ističe. Naime, u spomenutom razdoblju na uzorku od 249 odigranih utakmica, Prva HNL je u prosjeku najmlađa na svijetu, prosjek godina igrača iznosi 25,3 godina. Mlada je i meksička liga (25,4 godine) i danska Superliga (25,4).

U najvišem rangu hrvatskog nogometa najstariju momčad ima Osijek (26,8 godina), a najmlađu Hrvatski dragovoljac (21,9 godina).

Na drugom kraju spektra CIES-ova istraživanja nalaze se tri neeuropske lige: paragvajska (28,9 godina), tajlandska liga 1 (28,9 godina) i Primera divizija u Boliviji (28,7 godina).

Kada govorimo o ligama petice, najmlađe postave ima francuska Ligue 1 s prosjekom godina 26,4.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije