Naslovnica Sport HNL

Poznati Hrvat: Bilo mi je jako teško, radio sam fizičke poslove, zarađivao 1000 maraka...

– Bilo mi je užasno teško. Niti sam znao jezik, radio sam fizičke poslove u građevini, u tvornici automobila. Trebalo je preživjeti od dana do dana – kaže Stipić.
09. listopada 2019. u 21:40 14 komentara 15609 prikaza
Tomislav Stipić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Tomislav Stipić (40), novi trener nogometaša Slaven Belupa, prvi će se put okušati u Hrvatskoj. Do sada je kao trener radio u Njemačkoj, Kini i Švicarskoj.

Dalić Modrić HRVATSKI IZBORNIK Zlatko Dalić: Nisam bio u pravoj formi, nadam se da ću se popraviti

– Na stolu sam imao ponude iz Tetova, Druge njemačke lige i Saudijske Arabije kad je stigao poziv iz Koprivnice. Brzo smo se sve dogovorili. Posljednji put na ovim prostorima bio sam kada sam imao 11 godina i kada sam kao emigrant iz Tomislavgrada otišao u Njemačku. Otišao sam s majkom, a tata je već radio u Njemačkoj od 1968. godine. Moja priča već je svima dobro poznata pa ne bih sada na njoj ponovno inzistirao. Ono što mogu ponoviti je da mi je bilo užasno teško. Niti sam znao jezik, radio sam fizičke poslove u građevini, u tvornici automobila. Trebalo je preživjeti od dana do dana – kaže Stipić.

Jedina zabava bio mu je nogomet.

– Došao sam se upisati u klub Ingolstadt. Naravno, nisam imao nikakve preporuke, u klubu nisu znali kakav sam i znam li uopće igrati nogomet. Doslovce sam ih molio da me prime u klub. Na kraju sam uspio i vrlo brzo počeo napredovati. Igrao sam zadnjeg veznog i, kada sam se dokazao u jednom klubu, otišao sam u drugi pa treći – istaknuo je.

Dani Olmo Dinamov dragulj E, neka, zaslužio je: Dani Olmo na pragu ostvarenja velikog sna!

U 26. godini odlučio je prestati igrati nogomet.

– Nisam vidio nikakav napredak u karijeri. Igrao sam uglavnom u klubovima treće, četvrte i pete njemačke lige. U tim klubovima zarađivao bih najviše nekadašnjih tisuću maraka mjesečno. Onda sam dobio ponudu da budem trener i igrač u Ingolstadtu. Ponuda je bila 1500 maraka. Naravno da sam pristao jer se u to vrijeme treniralo samo dvaput tjedno. Imao sam dovoljno vremena za obitelj i neke svoje aktivnosti – istaknuo je.

Danas je ponosni otac četvorice sinova koji imaju od pet do 16 godina.

– Svi igraju nogomet. Teško je bilo pohvatati tko kada ima trening i koga kada treba voziti. Ne znam kako će se supruga sada snaći u svemu tome jer je obitelj ostala u Njemačkoj, a ja sam otišao u Koprivnicu – kaže novi trener “farmaceuta”.

Što se tiče trenerske karijere, sjedio je na klupi Erzgebirgea i Stuttgart Kickersa te jednu sezonu bio trener mlađih kategorija Eintrachta iz Frankfurta. Sjedio je na klupi njemačkog devetoligaša i došao je sve do Druge lige.

Niko Kovač i Franck Ribery Nosi Bayern u srcu Legendarni Ribery otkrio nakon rastanka što doista misli o Niki Kovaču

– U jednom trenutku prihvatio sam poziv iz Kine. Otišao sam u klub Nantong koji se natjecao u njihovoj Drugoj ligi. Želio sam malo upoznati kulturu jedne tako velike, a daleke zemlje. Grad je bio u kategoriji manjih u Kini. Imao je samo devet milijuna stanovnika. Do poziva Slavena bio sam trener Grasshoppersa – rekao je Stipić.

Koliko poznajete HNL?

– Pratio sam intenzivno utakmice posljednjih mjesec dana – zaključio je Stipić. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • CROATE:

    Opet OVI PROSTORI ajme Hrvatima sad im domovinu nazivaju ovi prostori !!!!!!!

  • canon60:

    Tip je ove godine samo kratko bio trener Grasshoppera iz Züricha i nije napravio baš ništa u jednoj čisto osrednjoj ligi te mislim da nije dobar izbor za Slaven.

  • canon60:

    Nije istina da je do sada trenirao GC. Dobio je otkaz još početkom Travnja. Tip dosta mulja čini mi se.