Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oda wengenskom kralju

Poznati publicist tvrdi: Jedino mi njegovi sunarodnjaci nismo svjesni Ivičine neupitne veličine

18.01.2022.
u 16:45

Povjesničar sporta Marijan Boršić dokučio je da samo u jednom statističkom pokazatelju Ivica Kostelić u Wengenu ima sebi ravnog a to je veliki Marc Girardelli i to po broju pobjeda (obojica po šest). Po broju postolja, slalomskih pobjeda, ukupnih bodova, Ivica je daleko ispred svih...

Sjajan tekst o Ivici Kosteliću napisao je ovih dana publicist i povjesničar sporta Marijan Boršić, autor knjiga kao što su "Igre snijega i leda", "Od Atene do Atene", "Olimpijski plamen", "Vatreni za sva vemena"...

Velikom prijatelju Ante Kostelića, trenera s najviše osvojenih medalja za Hrvatsku, Ivica Kostelić je stalna i velika inspiracija pa se, iz njegova pera, nadamo i djelu posvećenom neponovljivoj obitelji Kostelić. A taj pak poriv, da se pozabavi Ivičinom sportskom veličinom, uvijek se pojača u vrijeme skijaških klasika u Wengenu i Kitzbuhelu.

- U natjecanjima skijaša alpinaca dva su kraljevstva, a to su švicarski Wengen i austrijski Kitzbuhel. Ondje se iz godine u godinu održavaju natjecanja koja privlače izuzetnu pozornost ljubitelja sporta, veću čak i od nadmetanja na poprištima zimskih olimpijskih igara, a gotovo uvijek ništa manje od znamenitih tenisku turnira u Wimbledonu i na Roland Garrosu.

Složili se tenisači s tim ili ne (jer njihov sport se ipak televizijski prati u znatno više zemalja) činjenica jest da su Wengen i Kitzbuhel svojevrsni "Grand Slam" turniri u svijetu skijanja pa Boršić ističe:

- Sličnost s ta dva velika Grand Slam turnira nije samo u tom zanimanju za osobitost tih događaja nego i u tome što se spomenuti turniri održavaju na najprirodnijim podlogama, na travi i na zemlji, a skijaška nadmetanja u dva alpska skijaška kraljevstva na stazama koje su gotovo u cijelosti ostavljene u njihovu prirodnom stanju. Stoga spustovima na wengenskom Lauberhornu ili kithbuleskom Streifu ili nadmetanjima na slalomskim poprštima oba skijališta, na stazama Jungfrau i Ganzlern, zapravo po izazovnosti i uzbudljivosti ne nalazimo premca u svijetu alspkog skijanja.

Kako to naš sugovornik ističe, wengensko kraljevstvo diči se cijelim nizom plemenitih vitezova koji su opečatili njegovu višedesetljetnu povijest natjecanja u Svjetskom kupu svojim izuzetnim doprinosom. A među inima su i Jean Claude Killy, Marc Girardelli, Ingemar Stenmark, Benjamin Raich, Andre Kjetil Aamodt, Bode Miller i Aksel Lund Svindal.

- Svi oni su, svaki na svoj način i u svoje vrijeme, obilježili povijest alpskoga skijanja. A uz sve te vitezove samo je jedan zavrijedio krunu wengenskog kralja: najbolji hrvatski sportaš svih vremena Ivica Kostelić.

Gospodin Boršić, dakle, Ivicu smatra najvećim hrvatskim sportašem svih vremena. A to je tvrdnja kojoj će se zacijelo usprotiviti štovatelji Mate Parlova, trojice košarkaških mušketira Ćosića, Petrovića i Kukoča, ili pak poklonici Luke Modrića, no bjelodana je činjenica da su svi oni postizali moguće a Ivica Kostelić nemoguće. Jer, iz zemlje s jednim i pol skijalištem, postao je ukupni pobjednik Svjetskog kupa, svjetski slalomski prvak i četverostruki osvajač olimpijskog srebra. Zapravo, Ivica je cijelu svoju karijeru bio u "nemogućoj misiji" o čemu govore i njegovi rezultati u Wengenu i Kitzbuhelu.

- Ivica je upravo na tim skijalištima očitovao sve ono najvrijednije čime ga je priroda obdarila i što je stekao upornim, samoprijegornim, usavršavanjem skijaškog umijeća. Nije on za kralja pomazan nečijom milošću, naklonošću, nego rezultatima koje će zadugo biti teško dostići. I nije to neko moje možda odviše subjektivno, nego čvrstim činjenicama ovjereno, mišljenje. Ivica je na wengenskim skijalištima najviše puta stajao na pobjedničkom postolju. U slalomu je tako, ispred, Stenmarka i Hirschera, a gledajuči postignuća u svim disciplinama ispred Girardellija - ističe Boršić.

A on još zapaža i to da je Ivica iskazivao suverenost "ondje gdje su najveći slalomski matadori današnjice očitovali manjak istinskog vladanja skijama, na strmini koja se naginje sad na jednu pa na drugu stranu, na stazi s teško svladivim prijelomnicama koje zahtjevaju neprestane promjene ritma i naglašenu uporabu sivih moždanih stanica".

- Ponekad nam - možda i suviše često - izgleda kao da jedino mi, njegovu sunarodnjaci i suvremenici, nismo svjesni njegove neupitne veličine - ističe Boršić i podastire nam sljedeće statističke pokazatelje.

A oni kažu da je Ivica, sa četiri slalomske pobjede, rekorder Wengena i to ispred Stenmarka (3), Raicha (3), Kristoffersena (2), oca i sina Neureuthera (po dvije pobjede), Križaja (2), Tombe (2), Rocce (2), Noela (2), Hirschera (1) , Girardellija (1).

Prednjači Ivica i po broju postolja a njegovih devet uspinjanja strši ispred Stenmarka (7), Hirschera (6), Kristoffersena (5), Križaja (4), F. Neureuthera (4), B. Raicha (4)...

Kako god okrenete Ivica je najbolji u Wengenu svih vremena pa tako i po bodovima: 1. Kostelić 753, 2. Stenmark 690, 3. Hirscher 546, 4. F. Neureuther 517, 5. Kristoffersen 486, 6. B. Racih 467, 7. Myhrer 430, 8. Križaj 410...

S obzirom da se u Wengenu nekad vozila i kombinacija Ivica je slavio i u toj disciplini i to dvaput pa ima, sveukupno, gotovo pa nedostižnih 13 postolja. Velika većina onih koji su iza njega su natjecateljski umirovljeni (Bode Miller 9, Girardelli 8, Janka 8, Stenmark 7, Kjus 7, Klammer 6...) a u tom smislu, od aktivnih, jedini koji predstavljaju "prijetnju" su Feuz (8) i Kristoffersen (5). No, nismo uvjereni da 34-godišnji brzinac Feuz može sustići Kostelića, baš kao i 27-godišnji tehničar Kristoffersen koji bi u narednih osam godina trebao biti svake godine na slalomskom postoju da bi se izjednačio s Ivicom.

A Beat Feuz je jedini aktivni skijaš na "top 10" listi najuspješnijih skijaša u Wengenu u svim disciplinama. Sa 807 bodova zauzima sedmo mjesto, daleko iza prvoplasiranog Kostelića koji ima 1330 bodova i od kojeg uspješniji nisu bili velikani poput Bodea Millera (1195 bodova), Kjetil Andre Aamodt (1133), Benjamin Raich (1096), Marc Girardelli (941)...


 


 


 


 


 


 


 

Ključne riječi

Komentara 2

ED
edvardl
16:57 18.01.2022.

Ivici, Janici i Anti, trebalo bi podići NAJVEĆI spomenik u Hrvatskoj!!!

GK
goran.kauz@gmail.com
15:46 22.01.2022.

Odličan članak i podsjetnik na velike rezultate koje mnogi već pomalo zaboravljaju. Postignuće Kostelićevih je otprilike kao da je Hrvatska ostvarila misiju na Mars. Fantastičan doprinos nacionalnom ponosu i međunarodnom ugledu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije