Naslovnica Sport Nogomet

Pirova pobjeda: Evo koji se lokalni HDZ-ovci neće odreći Šukera

Izvori bliski premijeru priznaju da HDZ-ovci iz županijskih organizacija podržavaju status quo jer s HNS-om dobro žive.
04. prosinca 2017. u 14:04 154 komentara 18869 prikaza
Šuker
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Izbori za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza mnogo su više od nadmetanja za najvišu nogometnu funkciju. Prometnuli su se u društveni (čak 85 posto ispitanika, prema anketi Nove TV, želi promjene u HNS-u) i politički događaj u kojima će, u konačnici, presuditi trećerazredni HDZ-ovi politički igrači, dok je upitno i, pretpostavlja se, malo vjerojatno da će poslušati poruku šefa HDZ-a i premijera Plenkovića koji se u “pet do 12” posredno uključio u izborni proces.

Šuker i Šimić Dario Šimić: Inicirat ću promjene statuta, vrijeme je da HNS izađe iz čahure

Pretendenti na mjesto šefa HNS-a – Davor Šuker i Dario Šimić – do 7. prosinca, naime, moraju predati potpise potrebne za kandidaturu.

Potrebna depolitizacija

Plenković se tijekom vikenda prvi put službeno oglasio o izboru šefa HNS-a, prvo naglasivši da sport mora biti depolitiziran, ali jasno istaknuvši da je HNS “poprilično zakomplicirao i začahurio svojim statutom mogućnost kandidiranja”. Plenković je jasno poručio da bi bilo dobro da u izbornom procesu ima više kandidata, dakle da se više pretendenata može formalno kandidirati, čime bi nogometni savez napravio iskorak.

Šuker
1 / 8
Zdravko Mamić - Davor Šuker

– I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu – rekao je Plenković.

Premijer je očito svjestan da je nogomet i zbog ekipe koja njime godinama upravlja – a ona se sada ogleda u ulozi Davora Šukera – ishodište podjela i svojevrsna močvara, ali i da lokalni HDZ-ovi igrači u tome igraju značajne uloge. Ekipa bliska premijeru i proteklih je dana za Večernji list komentirala kako se vrh HDZ-a neće izravno miješati u izbore u HNS-u tako što će obavljati neformalne konzultacije i izdavati direktive koga bi županijski nogometni savezi (a od 21, 10 ih vode lokalni HDZ-ovci), ali da im je želja da izbori u HNS-u budu demokratski.

Dario Šimić u Splitu NAVIJAČKE SKUPINE Torcida, BBB, Armada i Kohorta na istoj strani - za smjenu Šukera

Budući da se Davor Šuker, dosadašnji šef HNS-a, već hvali da ima 14 potpisa županijskih nogometnih saveza, to sugerira da Dario Šimić, njegov protukandidat, nema šanse ni ući u izborni proces jer neće moći prikupiti 9 potrebnih potpisa za kandidaturu. Dakle, izborni proces u kojem Statut HNS-a strogo regulira da se samo dva kandidata mogu natjecati za šefa nogometnog saveza (jer je potrebno 9 potpisa od 20 županijskih saveza plus Grad Zagreb) ne može se nazvati demokratskim. Teoretski, županijski savezi koje kontroliraju HDZ-ovi igrači mogli bi poslušati premijerovu poruku i svojim potpisima (ako odustanu od potpisa Šukeru) makar pogurati Šimića u izbornu utrku.

Osobni interesi

Međutim, realnost kaže da je Šukeru pobjeda gotovo zagarantirana jer i ljudi iz najužeg kruga premijera priznaju da HDZ-ovi šefovi županijskih organizacija iz svojih interesa (dobrog života u simbiozi sa sadašnjim vodstvom HNS-a) neće odustati od podrške Šukeru.

Šuker
1 / 11
Dario Šimić

– Vrh HDZ se ne može miješati u izbore jer kandidat koji bi bio postavljen po direktivi središnjice stranke u startu bi bio osuđen na propast. Ali Statut HNS-a nije dobar, omogućuje samo dvije kandidature i mislim da i Šuker i njegova ekipa, kao i naši HDZ-ovci koji su čelnici županijskih saveza, podcjenjuju mogućnost velikog nezadovoljstva. U vrhu stranke svjesni smo da trećerazredni HDZ-ovci na terenu iz svojih sitnih interesa podržavaju status quo. Bit će to Šukerova Pirova pobjeda – rekao nam je izvor iz premijerova kruga bliskih suradnika.

Davor šuker i Andrej Plenković Premijer o izborima Plenković: Problemi u hrvatskom nogometu moraju se početi rješavati

Plenković je u pravu kad kaže da bi Statut morao omogućiti više kandidata i bilo bi dobro kada bi ga lokalni HDZ-ovci u županijskim savezima poslušali, no čini se da je apel uputio prekasno. HDZ-ovi lokalni čelnici kažu nam da dosad iz vrha stranke nisu stizale nikakve upute o izborima u HNS-u i smatraju da se Plenković prekasno uključio u igru.

– Mi sigurno nećemo biti deveti potpis Šimiću – rezimirao je stav jedan HDZ-ovac s terena. Vrh HDZ-a sigurno nije uz Davora Šukera, štoviše jasno poručuju da s tom strukturom nemaju nikakve veze, ali ako i u tom segmentu društva žele promjene, Plenković se trebao odvažnije uključiti u igru. 

Davor Šuker, Zdravko Mamić Bivši dopredsjednik HNS-a: 'Izborna skupština HNS-a je protustatutarna i nezakonita!'

Lista HDZ-ovaca na čelu županijskih nogometnih središta:

Slavko Prišćan (bjelovarsko-bilogorski)

Dubravko Galović (brodsko-posavski)

Blaž Pezo (dubrovačko-neretvanski)

Stjepan Merkeš (krapinsko-zagorski)

Marijan Kustić (ličko-senjski)

Drago Lucić (požeško-slavonski)

Željko Dulibić (šibensko-kninski)

Đuro Bukvić (virovitičko-podravski)

Josip Kuterovac (HDZ/BUZ, vukovarsko-srijemski)

Nenad Črnko (Zagrebačka županija)

Nenad Horvatić (varaždinski)

Šuker i Šimić Pala odluka! Zna se tko je novi predsjednik HNS-a, ima potporu 14 županijskih saveza? Grčka - Hrvatska ISTRAŽIVANJE Velika većina misli da Šuker treba otići s mjesta predsjednika HNS-a Davor Šuker i Aleksandar Čeferin Nije znao d Predsjednik Uefe: Ni mi ni Fifa nećemo se miješati u izbore u HNS-u
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  Hm, politiziranje HNS-a počelo je sa SDP-om. Kada su skužili koliko se love tu vrti, na sve načine su se htjeli dočepati funkcija. Nisu prezali niti dati podršku huliganima da izbace repku, niti politički napadati savez... Sve u svemu, dok ... prikaži još! je savez uspješan, teško će se nešto promijeniti, treba prvo uništiti ovo da bi se opravdalo rušenje i smjene... Najniže od svih su pali novinari, stvarno bljak. Ići podržavati kriminalce i opravdavati njihovu kandidaturu nema nikakvog opravdanja. Otvoreno podržavati onog siromašnog trgovca ribom i onog nasilnika je stvarno bilo jadno...

 • Brandfackel:

  I ne prođe niti jedan dan da Toza Dasović i ostali purgeri iz Prnjavore ne balegaju po hrvatskom nogometu. Da su ovi novinari i Šimići toliko sposobni koliko misle, već bi prije deset godina u svoje okrilje uzeli neki klub ... prikaži još! i godinama ga, svojom sposobnosti, doveli do Lige prvaka pa zaradili milijune. Ovako glume nekakve dušebrižnike hrvatskog nogometa, a u stvari vrebaju na kasu HNS-a.

 • Avatar Prvi razred
  Prvi razred:

  Zanimljivo je da među ovih 85% koji su za promjene u HNS-u 95% ne gleda nogomet, ali redovito prate rastezanje harmonike u kumrovcu za dan mladosti... Ako su županijeske podružnice podržavaju vodstvo, što se tu ima pričati!?!?!?! Ako netko imam ... prikaži još! dokaze o mitu i korupciji neka ih podastere i prozove hrvatsko pravosuđe i državnog odvjetnika što ne radi posao. A ove propagande članke zabite Titovoj bisti u pak! Da se razumijemo i meni je gadan Mamić, ali on drži "sveto ime" Dinamo,a tko sam ja da se miješam u ono kaj je SDP posvetio?!?!?!?!