Naslovnica Sport Nogomet

Inicirat ću promjene statuta, vrijeme je da HNS izađe iz čahure

Nepovjerenje koje je zavladalo, između HNS-ovih dužnosnika s jedne, te građana i navijača s druge strane, neprirodno je, neodrživo i zabrinjavajuće, kaže Šimić
04. prosinca 2017. u 12:25 9 komentara 514 prikaza
Šuker i Šimić
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Čim postanem predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza inicirat ću promjene statuta i omogućiti svim članovima normalnu kandidaturu s manjim brojem potpisa podrške. Treba nam više kandidata za rukovodeće funkcije u Savezu jer veći broj kandidata donosi više kvalitetnih ideja od kojih naš nogomet može samo imati koristi. Vrijeme je da Hrvatski nogometni savez izađe iz svoje čahure, poručio je Dario Šimić.

Davor Šuker, Zdravko Mamić Bivši dopredsjednik HNS-a: 'Izborna skupština HNS-a je protustatutarna i nezakonita!'

 Kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Dario Šimić komentirao je u ponedjeljak  izjave premijera Plenkovića o začahurenosti HNS-a koji svojim statutom onemogućava kandidiranje više ljudi za mjesto predsjednika. Šimić se složio s premijerovim tvrdnjama te istaknuo kako potpise županijskih nogometnih saveza čak i teoretski mogu skupiti samo dva kandidata, što dovodi u pitanje demokratičnost i legalnost samog kandidacijskog procesa za predsjednika HNS-a, u sportu kojeg u Hrvatskoj igra čak 120.000 registriranih igrača.

"Nogomet, kao omiljeni sport među našim građanima, trebao bi biti točka ujedinjenja, a ne točka razdvajanja. Nepovjerenje koje je zavladalo, između HNS-ovih dužnosnika s jedne, te građana i navijača s druge strane, neprirodno je, neodrživo i zabrinjavajuće jer je kontaminiralo odnose između nogometnih dionika."

Šuker i Šimić
1 / 11
Dario Šimić

"Nama treba ozračje kakvo smo imali '98. godine, kada smo svi bili skupa, kao jedno. Dosadašnjom politikom vodstva Saveza prema potencijalnim gradovima domaćinima reprezentativnih utakmica, klubovima i navijačima to nećemo ostvariti", rekao je Šimić te nastavio uspoređujući situaciju u HNS-u s krovnom nogometnom organizacijom FIFA-om u kojoj vrijedi posve suprotna pravila.

 Pravila kojima se dopušta preko 40 kandidatura za predsjednika FIFA-e, u odnosu na samo dvije (2) za predsjednika HNS-a, kazao je Šimić i podsjetio da FIFA ima 211 država članica i da biste postali kandidat za njezinog predsjednika dovoljno je skupiti potpise pet država, što je 2,4 posto od svih glasova te pokazuje kako FIFA, unatoč brojnim kritikama njezinom radu ranijih godina, drži visoke demokratske standarde.

Davor šuker i Andrej Plenković Premijer o izborima Plenković: Problemi u hrvatskom nogometu moraju se početi rješavati

 "Vjerujem da bi se čelnici FIFA-e dobrano iznenadili kad bi shvatili koliko je zapravo statut HNS protivan demokratskim standardima. Naime, samo za kandidaturu za predsjednika Saveza, prema tumačenju HNS-a,  potrebni su potpisi od čak 43 posto izravnih članova" rekao je Šimić, objasnivši kako HNS-ov statut prepoznaje 21 izravnog člana, a za kandidaturu su potrebni potpisi njih devet.

 Dodatna nelogičnost u Statutu leži u činjenici da u njemu ne postoji osnovno demokratsko pravo - birati i biti biran - za sve članove Skupštine, što dovodi u pitanje legalnost nadolazeće izborne Skupštine. Naime, HNS je, nakon dugo godina odbijanja, bio prisiljen proširiti svoju Skupštinu na 59 članova te je prilagoditi novom Zakonu u sportu. Bez obzira na to, vodstvo HNS-a odlučilo je zadržati "stara pravila" kandidiranja, poručivši novim skupštinarima da se za rukovodeće pozicije mogu kandidirati samo ako dobiju potporu starih - županijskih nogometnih saveza, što njih čini svojevrsnim superčlanovima Skupštine.

Dario Šimić u Splitu NAVIJAČKE SKUPINE Torcida, BBB, Armada i Kohorta na istoj strani - za smjenu Šukera

 Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u subotu je u Varaždinu prigodom otvaranja novog studentskog doma  izjavio da sport treba u cijelosti depolitizirati i da mu se čini da je "HNS poprilično zakomplicirao i začahurio svojim statutom mogućnosti kandidiranja". 

 "Bilo bi dobro da u tom procesu ima više kandidata, da iznesu svoje prijedloge i da se formalno mogu kandidirati te da na taj način i Hrvatski nogometni savez napravi iskorak i promjene. Smatram da je to osobito važno kada nam reprezentacija ostvaruje ovako sjajne rezultate kao što je plasman na Svjetsko prvenstvo gdje se automatski stvara jedno pozitivno ozračje u društvu. I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu", zaključio je Plenković.

Šuker i Šimić Pala odluka! Zna se tko je novi predsjednik HNS-a, ima potporu 14 županijskih saveza? Grčka - Hrvatska ISTRAŽIVANJE Velika većina misli da Šuker treba otići s mjesta predsjednika HNS-a Davor Šuker i Aleksandar Čeferin Nije znao d Predsjednik Uefe: Ni mi ni Fifa nećemo se miješati u izbore u HNS-u
ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Sumnjičav
  Sumnjičav:

  Uhvatio se za slamčicu koju mu je dobacio premijer. Ali Šimiću bi bilo bolje da se angažira u legalnim borbama pasa u kojima je jako uživao. To dovoljno govori o njemu.

 • kentie:

  Društvo naivno i lakovjerno...ak vam velim da ova družina, nota bene pučka hajdučija i uskočija kojim slučajem preuzme "zlatnu koku" našeg nogometa, a to je HNS, tad će Savez ubrzo proći isto kao i košarka-di će se lipo i naslipo ... prikaži još! "uvalit" Torcida i vedrit i oblačit jadom od nogometa...poglejte di je košarkaška repka denes, samo poglejte...sada ta repka nije u stanju igrat ni podmediteransku ligu, a kamoli i nekmoli kvalifikacije za svjetsko....i najenput se javi i pojavi Dino Rađa iz Spalato predgrađa da komentira HNS, a HKS je pretvorio i unakazio u podbalkansku prćiju i staru krntiju....

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Daleko od toga da podržavam Šukera, ali ko je i kaj je taj Dario i njegovi kompići? HNS je poduzeće i treba ga voditi netko i sa managerskim znanjem i sa iskustvom, nikakvi centarfori ni centarhalfovi. Školovani ljudi.