Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispali velikani

Novi nogometni svijet: U drugom krugu samo šest europskih momčadi

Engleska Kostarika
Foto: Reuters (Ilustracija)
28.06.2014.
u 09:00

Već dva SP-a zaredom Južna Amerika ima pet predstavnika u osmini finala.

Šokantna ispadanja Španjolske, Italije i Engleske u prvom krugu Svjetskog prvenstva u Brazilu mnogi su protumačili podatkom da europskim momčadima baš i ne ide kada se maknu s kontinenta. No baš i nije tako, pogled u prošlost nudi neke drugačije podatke.

Podbacili i Azijci

U Brazilu je u drugi krug otišlo šest europskih zemalja, Nizozemska, Francuska, Njemačka, Belgija, Grčka i Švicarska, pet južnoameričkih (Brazil, Argentina, Čile, Kolumbija i Urugvaj), tri momčadi iz Srednje Amerike (SAD, Meksiko i Kostarika) te dvije afričke momčadi (Nigerija i Alžir). Azija i Oceanija ostale su bez svog predstavnika, što nije bio čest slučaj na posljednjim prvenstvima. Prije četiri godine dalje su otišli Južna Koreja i Japan, 2006. godine u drugom krugu bila je Australija, 2002. godine dalje su otišli domaćini Japana i Južna Koreja...

No vratimo se Europljanima koji sad kukaju da im ne odgovara južnoamerička klima, kako im ne valja ovo i ono... A zapravo nogometna karta svijeta, polako, ali sigurno se mijenja. Pa, i 2010. godine u Južnoj Africi u drugi krug otišlo je šest europskih momčadi, tada su se radovali Engleska, Njemačka, Nizozemska, Slovačka, Portugal i Španjolska. A Španjolska je na kraju i osvojila titulu svjetskog prvaka. Zato je sada i šok zbog ispadanja Španjolaca još veći. Ali jasno je da su u padu, naznačila je to furija i u nekim utakmicama kvalifikacija. Očito je da Španjolci više nisu gladni uspjeha kao nekada.

U Južnoj Africi u drugom krugu također je bilo pet južnoameričkih momčadi (Brazil, Argentina, Urugvaj, Čile i Paragvaj), dalje su otišli Meksiko i SAD, a čast Afrike spasila je Gana.

Danas svi igraju

Ta nogometna karta svijeta počela se mijenjati nakon SP-a u Njemačkoj, tada su Europljani imali deset momčadi u drugom krugu. I to je bilo u dotadašnjem prosjeku. Naime, gdje god se igralo, Europa je u drugom krugu najčešće imala deset momčadi (Meksiko '86., Italija '90., SAD '94., Francuska '98. i Njemačka '06.), devet momčadi u drugom krugu imala je u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Statistika kazuje da to nema veze s uvjetima igranja, već s promjenom kvalitete reprezentacija. Južna Amerika je varirala od dvije do pet momčadi, a ovo prvenstvo pamtit će Afrika koja je Alžirom i Nigerijom prvi put od 1990. godine dobila dvije momčadi u završnici. Dosad su se dalje uspijevali plasirati Nigerija i Gana po dva puta te Kamerun i Senegal. Odgovor o iznenađenjima na SP-u dali su brojni stručnjaci proteklih godina.

– Danas svi igraju nogomet i teško je bilo koga pobijediti – jedna od najčešćih izjava koje smo slušali posljednjih godina.

>>Perišić u idealnoj momčadi turnira i najbolji veznjak SP-a!

Komentara 4

Avatar evgenij
evgenij
11:10 28.06.2014.

Potpuno nepromisljen i nepotreban komentar!

ĆA
ćaćaća
11:34 28.06.2014.

prestanimo plakati..mexiko je puno bolji od nas kakvu god taktiku mi primjenili..igrači tipa.. pletikosa pranjić ćorluka jelavić vukojević su ispod svjetksog prosjeka a modrić rakitić su premoreni ili nemaju mu.a za velike utakmice..a ko da nas onda nosi i s kim da pobjeđujemo..mediji su napumpali da smo velika reprezentacija a mi smo čisti prosjek..pa jedva smo se i plasirali na svjetsko...

EV
ebes vl i njegove admine
11:59 28.06.2014.

ispali nogometni velikani, ali hrvatska se u njih ne ubraja. jedva smo se probili na mundijal priko islanda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije