Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDNA SITUACIJA

Hrvat proglašen najboljim igračem mjeseca u Ligi prvaka, a nije ga bilo u reprezentaciji

02.12.2021.
u 20:50

Ivan Buva (30, 208 cm) igrač je litavskog Rytasa i trenutno je treći strijelac Fibine Lige prvaka u kojoj je čak uspješniji nego u nacionalnom prvenstvu košarkaške zemlje kao što je Litva.

U prilično sumornom tjednu, nakon lošeg starta reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, iz sjedišta Fibine Lige prvaka stigla je dobra vijest. Za igrača mjeseca studenog, u ovom natjecanju, izabran je 30-godišnji hrvatski košarkaš Ivan Buva (208 cm), inače centar litavskog Rytasa iz Vilniusa.

U dvije utakmice igrane protiv turskog Bešiktaša, u kojima je skor 1-1, Buva je zabio 39 koševa odnosno 27 u utakmici igranoj u Vilniusu.

- Pojedinačne nagrada znače puno no ja bih više volio da smo mi izborili obje pobjede jer naš je cilj proći u sljedeći krug natjecanja i dospjeti što dalje u ovom natjecanju - kazao je Buva priznavši da ga je iznenadila vijest da je košarkaš mjeseca u ovom respektabilnom europskom klupskom natjecanju.

- Ovo je lijepo iznenađenje. Nisam to očekivao, no ove se sezone osjećam dobro. Imam osjećaj da sam u svakoj utakmici zabio 20 ili više a ako ne zabijem 20 kao osjećam se kao da nisam došao na utakmicu.

I doista, Buvin prosjek u ovom natjecanju jest 19.8 koševa po susretu (za prosječnih 26 minuta) i po tome je treći strijelac Lige prvaka. Osim toga, Ivan je na dvostrukim znamenkama i u utakicama litavske lige u kojima je, u deset utakmica, ostvario prosjek od 18 koševa i šest skokova.

A tu činjenicu da je uspješniji u utakmicama međunarodnog natjecanja, u odnosu na ono domaće, Buva je objasnio ovako:

- Ligu prvaka igramo u većoj areni nego što je ona u kojoj igramo domaće utakmice i cijela energija naših sjajnih navijača, u većoj dvorani čini te jačim odosno barem 20 posto boljim igračem.

Činio bi Buva zacijelo i hrvatsku reprezentaciju jačom, no njega u izgubljenim utakmicama protiv Slovenije i Finske nije bilo. Po riječima Veljka Mršića, Ivan je izrazio potrebu da odmori koljeno što je izbornik prihvatio s povjerenjem bez da je tražio liječničku potvrdu o tome problemu.

Buva je u karijeri igrao za Križevce, Cedevitu, Široki, talijanske Cantu i Felice Scandone, španjolske Bilbao i Valenciju, turske Istanbul BB i Bešiktaš te francuski Monaco i Bourg. Iskusan je profesionalac koji se nigdje nije uspio skrasiti ali je raznovrstan visoki igrač koji iz reketa zabija s obje ruke a može zabiti i tricu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije