Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI U-17 IZBORNIK

Hari Vukas: Nije dobro što Hajduk nema vremena čekati Biuka i Ljubičića

Gorica u 7. kolu HT Prve lige pobijedila Hajduk
Goran Stanzl/PIXSELL
01.07.2022.
u 07:00

Hari Vukas, izbornik reprezentacije igrača do 17 godina: 'Treba nam univerzalni sustav jer se nećemo dugoročno moći oslanjati na biologiju i rađanje svjetskih talenata'

Novi izbornik na kormilu u pravilu je jasan znak novog smjera. Mladu vrstu, igrače do 17 godina, preuzeo je Hari Vukas. Bivši igrač i trener Hajduka zadnji je posao imao u drugoligašu Dugopolju. Kada su u klub došli novi ljudi, bio je to jasan signal da Vukas mora drugim putem. Na početku razgovora priznao je:

- I mene je iznenadilo što sam na kraju izabran za izbornika. Velika mi je to čast i izazov. Ovo je nešto potpuno drugo u odnosu na ono što sam dosada radio. Vodit ću i selekciju do 16 godina. Vrhunac svega bit će kvalfikacijski turnir sredinom listopada u kojem smo u skupini s Walesom, Albanijom i Švedskom - počeo je Vukas.

31.10.2020., stadion Aldo Drosina, Pula - Hrvatski Telekom Prva liga, 10. kolo, NK Istra 1961 - HNK Hajduk. Trener Hajduka Hari Vukas Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Dobio je igrače koji su gotovo na pragu seniorskog nogometa ili pred njim.

- Vrlo malo njih već sa 16 godina konkurira za seniorsku momčad, pa čak i sa 17 godina ih je malo. Naravno, oni posebno kvalitetni će u manjim sredinama dobiti priliku.

U Hajduku su Vukasu kroz ruke prošli brojni igrači: Vlašić, Elez, Milić, Banić, Radošević, Pašalić, Mujan, Bašić, Balić, Bradarić, Šego, Kreković, Nejašmić...

- Većinom sam u Hajduku vodio generacije koje bih sada trebao trenirati i u reprezentaciji.

A kakav vam je plan u reprezentaciji?

- Ulazak u sljedeći krug kvalifikacija za EP. Trebat će dobro provesti selekciju da se sustavnim radom dobiju igrači za A-vrstu.

06.10.2020.., Zupanja - 1/16 finala nogometnog kupa, NK Granicar Zupanja - HNK Hajduk Split. Hari Vukas Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ključna je zapravo komunikacija između HNS-a, izbornika i klupske omladinske škole.

- Tako je. Moramo pratiti sve utakmice. Naglasak mora biti na dodatnom radu, jer ne mogu ja u deset dana momčad posebno pripremiti. Ključan je rad u klubovima i igranje u utakmicama HNL-a koje su kvalifikacije za europska prvenstva.

Koliko se u trenerskim krugovima omladinskih škola govori o tome da nam je neophodna strategija nogometnog razvoja?

- Jako dugo se govori o takvim stvarima, o univerzalnom načinu vođenja nogometnih škola u Hrvatskoj. Znamo svi tko je kod nas nositelj kvalitete. Dinamo ima svoje parametre rada u školama, baš kao i Hajduk. Teško je sažeti sve u jedno. Treba staviti na papir sve što bi se trebalo raditi u svakom uzrastu. Mislim da ne postoji univerzalni sustav u HNS-u.

Sigurno ne postoji?

- Možda je nešto u pripremi. Prije sedam-osam godina razmišljalo se o tome...

To nam je neophodno.

- Trebamo uzeti modele saveza i država koje su razvijenije i postižu rezultate. Ljudi iz HNS-a sigurno surađuju s brojnim kolegama iz Europe. Vjerujem da će se to vrlo brzo dogoditi - kaže Hari Vukas.

05.01.2020., Split - Igraci Hajduka odradili trening pod vodstvom Igora Tudora na pocetku zimskih priprema. Pomocni trener Hari Vukas.rPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Već se trebalo dogoditi, možda su danski, norveški ili austrijski koncepti skripta iz koje možemo iskoristiti neke ideje. A opet, pitanje je implementacije sustava, možda nam više leži improvizacija... No, situacija s U-17, U-19 reprezentacijama koje se nisu plasirale na posljednja natjecanja, problem dodatnih kvalifikacija u koji se dovela U-21 reprezentacija, možda su jasan signal da se nećemo beskonačno moći oslanjati na biologiju i rađanje svjetskih talenata?

- U pravu ste. Gledajući posljednje puste godine, mlade reprezentacije nisu se često plasirale na velika natjecanja. Očito tu treba tražiti razloge problema. Mala smo država s malom bazom.

Ali možda nam baš zato treba sustav?

- Naša je prednost što smo talentirani, a brend je izgradila A- selekcija. A svi ti igrači prošli su kroz omladinske sustave. Ne možemo kazati da nismo uspješni - kaže Vukas.

Dobro, Modrić, Brozović, Perišić, Kovačić, postali bi ono što jesu bez obzira na sustave, koji ih, ako baš hoćete, jedino mogu pokvariti.

- Slažem se. No, na njihov razvoj utjecao je rad u velikim klubovima, oni su dio naše baze. Bez rada u tim klubovima, tko zna kako bi oni izgledali. Sve nacije o kojima ste govorili sigurno su govorile o problemima i načinima unapređenja sustava. Važno je razgovarati iskreno. Svakih nekoliko godina mora se raditi analiza. Talijani ne odu na SP, pa postanu europski prvaci, pa se opet ne plasiraju na SP. Sjetite se španjolske eksplozije prije desetak godina.

26.10.2021., gradski stadion, Belisce - Utakmica 1/8 finala Supersport hrvatskog nogometnog kupa, NK Belisce - HNK Hajduk. Stipe Biuk. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kad smo već kod mladih, može li si Hajduk priuštiti zaustavljanje razvoja igrača poput Biuka i Ljubičića?

- Jako mi je teško govoriti o Hajduku. U klubu su procijenili da nemaju vremena dati im prostora jer se momčad bori za titule. Uvijek se mladi igrači uzimaju s rezervom zbog njihovih oscilacija. Hajduku je svaka utakmica bitna i nema vremena čekati.

Je li to, dugoročno, dobro?

- Naravno da nije. Rijeka s Matjažom Kekom nije imala igrača iz svog pogona, niti ikoga mlađeg od 25 godina. Mladi igrač mora igrati, a klub koji se bori za naslov ima malo manevarskog prostora - zaključio je Vukas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije