Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ragbijaši Mladosti

Dvije 'krtice' čuvale su cigaru 61 godinu i sad su je zapalile

17.12.2019.
u 19:13

Klub je osnovan 17. siječnja 1954. godine. Prvi učitelj i trener bio je Nikola Nick Kopajtić koji je po povratku u Zagreb iz Kanade svoja znanja o ragbiju prenosio dečkima sa Save

Ragbijaši zagrebačke Mladosti nakon 65 godina dočekali su prvi naslov prvaka Hrvatske. U finalnoj utakmici Mladost je svladala Nadu (26:18) u susretu u kojem su gubili sa 12:18 te u završnici sve preokrenuli u svoju korist.

– Čestitam svim svojim igračima, ovo smo čekali dugi niz godina i dva nam je puta titula izmaknula u posljednji tren. Posebno mi je drago da smo u momčad uključili i nekolicinu mlađih igrača, čime smo pokazali da se na nas može računati i u idućim godinama. Ono što bih izdvojio kao najvažnije u ove tri godine jest to da se nismo predali – rekao je Marko Buljac, kapetan momčadi.

1/13

Klub je osnovan 17. siječnja 1954. godine. Prvi učitelj i trener bio je Nikola Nick Kopajtić koji je po povratku u Zagreb iz Kanade svoja znanja o ragbiju prenosio dečkima sa Save. U to vrijeme igrale su se samo prijateljske utakmice jer službenog natjecanja nije bilo.

Igrali pred 10.000 ljudi

Važan datum u povijesti kluba svakako je 29. studenog 1954. kada je na maksimirskom stadionu u Zagrebu pred više od 10.000 gledatelja Mladost igrala svoju prvu međunarodnu utakmicu. Igralo se protiv selekcije Britanskih okupacijskih snaga u Austriji (BTA). Rezultat je bio 14:11 za goste.

Tri godine kasnije, 1957., organizirano je prvo prvenstvo Jugoslavije koje je osvojila momčad Jedinstva iz Pančeva, a Mladost je bila druga. Već sljedeće godine Mladost osvaja naslov prvaka bivše Jugoslavije, a viceprvaci su bili još 1960., 1962., 1963., 1965. i 1972. godine. U kup-natjecanju Mladost je deset puta igrala u finalu, a kup je osvojila 1959., 1961., 1962. i 1967. godine.

Mladost je začetnik ragbija u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama. Igrači Mladosti potakli su osnivanje ili su osnovali klubova Nada, Lokomotiva, Zagreb, Ploče, Čelik, Ljubljana, Slovenija, Zrinski i Zadar.

Od 1978. zaštitni znak Mladosti je krtica koja u jednoj ruci drži ragbijašku loptu, a druga joj je zraku s prstima u obliku slova V.

Puno veće uspjehe ostvarili su mladostaši u ragbiju sedam gdje su triput bili prvaci Hrvatske, a na Europskom klupskom prvenstvu u Rusiji 2015. bili su peti.

– Iskreno, nije nam baš bilo svejedno ući u utakmicu kad smo znali da smo prethodna dva finala na svom travnjaku izgubili od Nade. Oni su bili u psihološkoj prednosti, no kada je počela utakmica, znao sam da se neće moći loše završiti. Čak i kad je Nada povela s 18:12 i kad je do kraja ostalo 15 minuta, znao sam da ćemo dobiti. Jer, bili smo u svim dijelovima igre bili bolji od njih. Trebalo je samo prebaciti igru na njihovu polovicu, biti strpljiv i čekati njihove pogreške. Tako je i bilo – rekao je Nik Jurišić, igrač i trener Mladosti.

Srećom nije bilo blatnjavo

Dan uoči finala cijeli dan padala je kiša, a na dan finala zasjalo je sunce.

– Travnjak je bio mokar, ali ne i blatnjav. Sunce ga je dobro osušilo. Da je i na dan utakmice padala kiša, igrali bismo vaterpolo – rekao je Nik.

Atmosfera?

– Sjajna. Pune tribine i slavlje i vatromet na kraju – rekao je Nik.

I cigare?

– O da. Cigara je iz 1958. godine. Bila je malo suha, ali ne i neupotrebljiva. Na utakmicu su je donijeli Slavko Makoci i Vlado Veverec. Oni su osvojili naslov 1958. godine i tada su rekli da će sljedeću cigaru zapaliti kad opet osvoje naslov. No nekako je ispalo da su morali čekati 61 godinu – zaključio je Nik Jurišić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije