Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ledenu komoru

Bolt ide na -140 stupnjeva

'DAEGU, SOUTH KOREA - AUGUST 28:  Usain Bolt of Jamaica shows his dejection after being disqualified for a false start in the Men\'s 100 metre final during day two of 13th IAAF World Athletics Champio
'Michael Steele'
10.07.2012.
u 09:51

Ledenu komoru koristila je i Blanka Vlašić na pripremama u Poljskoj uoči Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine

Dva poraza u jamajačkim kvalifikacijama za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu dobro su uzdrmala Usaina Bolta, olimpijskog pobjednika na 100 i 200 metara. Yohan Blake opasno prijeti. Već mu je preoteo svjetski naslov na 100 metara, a i dvaput ga je pobijedio u spomenutim kvalifikacijama. Kako bi što spremniji dočekao nastup u Londonu, Bolt je odlučio ući u ledenu komoru.

– To je prostorija u kojoj je tekući dušik na temperaturi od -140 stupnjeva. Tijelo se nakon jednog takvog tretmana potpuno oporavi i drugi ste dan kao novi. Blanka je to koristila za vrijeme priprema u Poljskoj, mislim da je to bilo 2004. godine – rekao je Joško Vlašić, Blankin otac i trener.

S obzirom na to da ga muče leđa, Usain Bolt pokušat će tom metodom dočekati nastupe na Igrama potpuno spreman. Čak je odlučio da će ići u ledenu komoru i između utrka na 100 i 200 metara te štafete 4x100 metara. Bolt je zbog ozljede na pregledima u Njemačkoj kod dr. Hans-Wilhelma Müller-Wohlfahrta.

Mobilnu ledenu komoru koristili su i ragbijaši Walesa koji su nakon toga osvojili prvo mjesto na Kupu šest nacija. Tvrtka Cryolabsports prevozi komoru u bivšem policijskom kombiju i može je prevesti gdje god je to potrebno.

Ledena komora radi tako da se korisnici u njoj potpuno skinu i tri minute tretira ih se hladnim zrakom tijekom kojih temperatura kože znatno padne, ali jezgra ostaje ista. To pojačava mišićni oporavak nakon iscrpljujućih treninga i aktivira oslobađanje endorfina koji pomaže protiv bolova. Boltu komora može pomoći da se oporavi od ozljede zbog koje je otkazao nastup na mitingu Dijamantne lige u Monaku 20 srpnja.

Britanski atletičar Mo Farah vjerojatno će koristiti komoru tijekom Igara.

– Zahvaljujući tvrtki Nike, dobio sam na dar komoru koju sam smjestio u svoj dom u Eugeneu. Ta je stvar toliko dobra da se drugi dan osjećam jako dobro i odmorno – istaknuo je Mo Farah.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar perodeformero
perodeformero
12:44 10.07.2012.

Na kraju će ih izvlačiti iz komora samo za nastupe. Držat će ih na ledu. Kada trebaju negdje nastupiti, 1-2 sata prije utrke, odlede ih, ovi ko zombiji odrade što trebaju odraditi i nakon toga odmah u ledaru do drugog nastupa. Zportaše zimskih sportova (skijaše.....) će vjerojatno držati u pećima da im poprave "kliznost" po snijegu.

DU
Deleted user
13:27 10.07.2012.

Biciklisti nakon teških etapa (npr. na Tour de France) isto koriste komore. Jer dan za danom voze 200-tinjak km i to po teškom i zahtjevnom terenu (Pirineji, Alpe). Ali ne ulazi se kompletno u komoru, već glava ostaje izvan. UU kupačim gačicama, ne potpuno goli.

AA
aabbcc
14:13 10.07.2012.

. Za kaj ne kupiti ledenu komoru i EU politicarima jer u njoj nema sta ukrasti a kad odlede mozak mozda i proradi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije