Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVOSTI O TRENERU

Bjelica zabijao Barceloni, pobijedio Kovača i Bokšića, a za Hrvatsku debitirao s 29 godina

Nenad Bjelica
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/6
08.11.2019.
u 22:30

Nenad Bjelica, u to vrijeme igrač Osijeka, iznenađujuće je 2000. godine pobijedio u Večernjakovoj anketi za nogometaša godine.

Izdvojili smo deset vrhunaca 48-godišnjeg Osječanina Nenada Bjelice u igračkoj i trenerskoj karijeri; od karijere u španjolskim klubovima, Albaceteu (1993.-1996.), Betisu (1996.-1998.) i Las Palmasu (1998.-1999.), preko matičnoga Osijeka, hrvatske reprezentacije, za koju je kod dvojice izbornika, Jozića i Barića, upisao devet nastupa, te Austrije do najplodnijega razdoblja u Dinamu. U Maksimiru je Bjelica osvojio prve trenerske trofeje, ali i ostvario najznačajnije europske domete.

1. Pogodak na Nou Campu

Barcelona - Albacete 0:1

U dresu španjolskog prvoligaša Albacetea Bjelica je odigrao neke od svojih najvećih utakmica. Primjerice, 1995. godine postigao je dva pogotka protiv Barcelone; prvo u domaćem remiju 2:2 odigranome u siječnju, a posebno upečatljiv bio je Bjelkov pogodak 10. lipnja 1995. godine kada je maleni Albacete šokirao Cruyffovu Barçu na Nou Campu 1:0. Bjelica je majstorski naciljao donji kut vratara Carlesa Busquetsa, oca današnje Barçine zvijezde Sergija. U sastavu Barcelone nastupili su u toj utakmici i Sergi Barjuan, Nadal, Ronald Koeman, Bakero, Guardiola, Stoičkov..., dok je Albacete vodio trener Benito Floro.

2. Večernjakov laureat

Ispred N. Kovača i Bokšića

Nenad Bjelica, u to vrijeme igrač Osijeka, iznenađujuće je 2000. godine pobijedio u Večernjakovoj anketi za nogometaša godine. Iz internetska arhive prenosimo ovu vijest: “Trofej je ove godine pripao Nenadu Bjelici, vezistu Osijeka, koji je svojim igrama preporodio klub s Drave i najzaslužniji je za uspješnu domaću i europsku godinu bijelo-plavih. Iza Bjelice plasirali su se Niko Kovač, vezist njemačkog HSV-a, i Alen Bokšić, napadač engleskog Middlesbrougha.”

Nagrada “Nada godine” pripala je Zagrebovu napadaču Kruni Lovreku, najbolji stranac u Hrvatskoj nogometnoj ligi je Dinamov playmaker Edin Mujčin, inače s dvojnim, bosansko-hercegovačkim i hrvatskim državljanstvom, dok je najuspješnijim transferom proglašen onaj Igora Bišćana iz Dinama u engleski Liverpool.’

3. Debi za reprezentaciju

Hrvatska - Austrija 1:0

Nenad Bjelica debitirao je za reprezentaciju s 29 godina, šest mjeseci i osam dana, 28. veljače 2001. godine u prijateljskoj utakmici s Austrijom na Kantridi. Hrvatska je pod vodstvom Mirka Jozića pobijedila s 1:0 (strijelac Vugrinec), a nastupila je u sastavu: Pletikosa, Živković, R. Kovač (Stanić), Šimić, M. Cvitanović, Tudor, Prosinečki (Soldo), Vugrinec (Mornar), Jarni (Bišćan), Šuker (Vlaović), Balaban (Bjelica). Do Eura 2004. nastupio je protiv Letonije, Grčke, R. Irske, Makedonije, Slovačke i Danske.

4. Nastupi na euru

Protiv Švicarske i Francuske

Nenad Bjelica može se pohvaliti da je za Hrvatsku nastupio na velikom natjecanju. Na Euru 2004. u Portugalu protiv Švicarske (0:0) u Leiriji odigrao je 74, a protiv Francuza (2:2), također u Leiriji, 74 minute. U veznoj liniji vatrenih tada je igrao zajedno s Nikom Kovačem, Rossom i Rapaićem, a suprotstavljeni su bili legendarnim Francuzima Desaillyu, Vieiri i Zidaneu, protiv kojih u toj dramatičnoj utakmici nisu bili u podređenom položaju. Nakon Eura u Portugalu, dolaskom novog izbornika Kranjčara, Bjelica više nije igrao za reprezentaciju.

5. Trener-igrač

Vodio je austrijski Kärnten

U sezoni 2007./2008. Bjelica je dobio prvi trenerski angažman, i to dok je još bio aktivan igrač austrijskog drugoligaša Kärntena. Postao je igrač-trener kluba iz Klagenfurta, s kojim je u toj sezoni zauzeo 10. mjesto od 12 klubova i ispao iz lige. Posljednju utakmicu u karijeri odigrao je za Kärnten 9. svibnja 2008. godine, protiv amatera Austrije u Beču, a suigrač mu je tada bio poznati osječki gastarbajter Aljoša Vojnović. Sljedeći trenerski angažman stigao je u ožujku 2009. godine kada je preuzeo FC Lustenau i u drugoj ligi zauzeo osmo mjesto.

6. Austrijska promocija

Na klupi Wolfsbergera

U sezoni 2011./2012. Bjelica ostvaruje svoj prvi veliki trenerski uspjeh – osvaja sa St. Androm iz koruškog Wolfsberga (današnji Wolfsberger) prvo mjesto u 2. ligi i uvodi je u austrijsku Bundesligu. A u najvišem razredu austrijskog nogometa u sljedećoj sezoni zauzeo je sjajno peto mjesto od deset klubova. Taj mu je uspjeh otvorio vrata jednoga od najvećih tamošnjih klubova, bečke Austrije. Postao je, nakon Splićanina Ivice Vastića, drugi hrvatski trener na klupi Austrije iz Beča.

7. Prva Liga prvaka

Izbacio Dinamo

Nenad Bjelica prvi je i jedini trener koji je bečku Austriju uveo u grupnu fazu Lige prvaka. U 4. pretkolu austrijski je prvak 2013. godine eliminirao Dinamo, pobjedom 2:0 u Zagrebu i porazom 2:3 u Beču u dramatičnoj utakmici. Austrijski je klub u skupini osvojio pet bodova; jedan remijem s Portom (1:1) te pobjedom (4:1) i remijem (0:0) s ruskim Zenitom. U toj momčadi bila su dvojica današnjih dinamovaca, Marin Leovac i Emir Dilaver, te još dvojica hrvatskih nogometaša, vratar Ivan Kardum i stoper Kaja Rogulj.

8. Preuzeo Dinamo

Osvojio Kup i prvenstvo

U svibnju 2018. godine postao je trener Dinama, nakon otkaza Nikoli Jurčeviću. Debitirao je u prvenstvenoj utakmici sa zaprešićkim Interom u Maksimiru (3:1), a odmah potom vodio utakmicu finala Hrvatskog kupa u kojoj su plavi svladali Hajduk 1:0 u Vinkovcima pogotkom Gavranovića. Prvenstvo je okončao kao prvoplasiran na ljestvici s tri boda više od drugoplasirane Rijeke. Za pomoćnike je uzeo Nina Bulu i Austrijanca Renea Pomsa, kondicijski treneri su Martin Mayer, Karlo Reinholz i Leonard Sovina, a trener vratara Silvije Čavlina.

9. Europsko proljeće

Nakon 49 godina

Nakon neuspjeha u pohodu na Ligu prvaka i ispadanja od Young Boysa, Bjelica je postao prvi Dinamov trener koji je plavima osigurao proljeće u Europi nakon čak 49 godina. Plavi su u skupini Europske lige doista briljirali među ostalim pregazivši Fenerbahçe s 4:1 te zauzeli prvo mjesto sa 14 bodova ispred Turaka, te Spartaka iz Trnave i Anderlechta. Dinamo je preko Viktorije Plzeň (1:2, 3:0) prošao i do osmine finala Europske lige, gdje ga je zaustavila Benfica (0:1, 3:0). Bila je to jedna od najboljih Dinamovih europskih sezona u povijesti.

10. Druga liga prvaka

Rekord s Atalantom

Dinamo je ove jeseni s Bjelicom bio hit prvoga kola grupne faze Lige prvaka senzacionalnom igrom i pobjedom nad Atalantom 4:0 u Zagrebu. Briljirao je u toj utakmici Mislav Oršić s tri pogotka, igrač koji je jedno od najvećih Bjeličinih otkrića. Bila je to rekordna Dinamova pobjeda u ovom natjecanju, prva nakon četiri godine (Arsenal), a Bjelica je postao prvi hrvatski stručnjak koji je u Ligi prvaka pobijedio s dva različita kluba. I u oba slučaja, protiv Zenita i Atalante, njegove momčadi zabile su suparnicima po četiri pogotka.

>> Pogledajte što su igrači Dinama rekli nakon remija sa Šahtarom

>> Pogledajte i što je rekao Darijo Srna

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije