Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETNO LUDILO

Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije

Hrvatski rukometni savez
Foto: Hrvatski rukometni savez
1/4
16.01.2020.
u 10:38

Rukometno ludilo je napokon počelo, Europsko rukometno prvenstvo ove se godine održava se u Austriji, Norveškoj i Švedskoj od 9. do 26. siječnja, a na njemu sudjeluju i naši Kauboji.

Kauboji su odlično započeli natjecanje u svojoj skupini i slijedi novi krug natjecanja. Nakon bližeg nam Graza, slijede utakmice u ne tako dalekom Beču, gdje će mnogi Hrvati pohrliti dalje bodriti uživo našu reprezentaciju na putu do novih odličja. Ovo Europsko prvenstvo označava i novu stranicu u povijesti rukometa jer se prvi puta igra u tri države u novom proširenom formatu natjecanja s 24 reprezentacije. Nakon prvih utakmica, Hrvatska će se preseliti s novim protivnicima u Beč, a borba za odličja očekuje nas u Stockholmu. INA, koja je već dugi niz godina sponzor Hrvatskog rukometnog saveza i prijatelj rukometa, i ove godine je generalni partner hrvatske rukometne reprezentacije.

Pripremite automobil za niske temperature i zimske uvjete na cestama

Nadamo se da o gumama i gorivu uopće ne dvojite i da su zimske gume već na automobilu u kojem se spremate posjetiti gradove gdje se održavaju utakmice, a spremnik pun posebnog goriva za vožnju u zimskim uvjetima. Ali to je samo početak pripreme automobila za hladnije vremenske uvjete. Za svaki slučaj u prtljažniku imajte spremnu deku, lopatu, malo soli, rukavice i čizme. Lanci bi također trebali biti spremni ako vas iznenadi snijeg, i to ne baš na dnu prepunog prtljažnika. Provjerite i stanje akumulatora prije nego krenete na put kako bi zbjegli „verglanje“ ujutro. Brisači su jedna od stavaka na koje ne mislimo zimi, međutim mokre ceste, padaline i brzo padanje mraka utječu na vidljivost, zato je bitno da brisači dobro brišu vozačko i stražnje staklo, bez grebanja i škripanja. Uz brisače provjerite i tekućinu za stakla te po potrebi dolijte onu koja se ne smrzava na niskim temperaturama.

Foto: Hrvatski rukometni savez

Još jedna bitna stvar kod duge vožnje zimi je udobnost. Možda su vam omiljene zimske cipele nezamjenjive po vani, ali za vožnju ipak odaberite ono u čemu se osjećate ugodno i imate dobar osjećaj papučica. Također, cipele za vožnju ostavite u automobilu kako bi vam uvijek bile suhe.

Idete na Europsko? Ovo su destinacije i specijaliteti koje ne smijete propustiti

Od Zagreba do Beča čeka vas nešto manje od 400 kilometara, što je otprilike četiri i pol sata vožnje. Za sve navijače koji će pratiti Kauboje u pohodu na nove pobjede u Beču, donosimo nekoliko znamenitosti koji nemojte propustiti dok čekate utakmice. Među svjetski poznatim znamenitostima je Trg Marije Terezije na kojem se nalaze dvije gotovo identične palače muzeji - Prirodoslovni muzej i Muzej povijesti umjetnosti. Trg Marije Terezije smješten je svega desetak minuta vožnje od sportske dvorane Wiener Stadthalle, u kojoj će se igrati utakmice rukometnog prvenstva. Jedna od najvažnijih znamenitosti u Beču je dvorac Schönbrunn, također udaljen nekih desetak minuta vožnje od sportske dvorane, no treba voditi računa o tome da obilazak dvoraca može trajati satima.

Nakon puta, a prije same utakmice nužno je okrijepiti se. Kada ste u Beču, poželite kušati izvornu Bečku kuhinju koja se i ne razlikuje mnogo od domaće. No svi vole probati kako neka od tih legendarnih jela pripremaju Bečani. Tako se mnogi odlučuju za ručak probati instituciju lokalne kuhinje - Bečki odrezak koji se priprema od telećeg mesa i poslužuje sa salatom od krumpira. Izrazito popularan izbor je i tafelspitz, odnosno kuhana govedina s povrćem i hrenom. Jednako tako, ako vam se u hladnim mjesecima jede nešto na žlicu, preporučuje se da probate neki od izvrsnih gulaša kojima se diči lokalna kuhinja. Za desert tu je neizostavna štrudla od jabuka, no kako je Beč poznat po brojnim kavanama, tamo se mogu isprobati i brojne druge vrste izvrsnih kolača kao i svjetski poznata Sacher torta.

Foto: Shutterstock

Završnica Europskog prvenstva u rukometu ove godine će se igrati u Stockholmu, glavnom gradu Švedske. Ako pak namjeravate potegnuti vlastitim automobilom, računajte da vas čeka nekih 2150 km vožnje u jednom smjeru po najkraćoj ruti, što znači da će putovanje trajati oko 24 sata. Utakmice će se igrati u Tele2 Areni koja se nalazi u distriktu Johanneshov. Švedska je poznata i po svojoj visokokvalitetnoj kuhinji baziranoj na domaćim i svježim namirnicama, pa će gurmani osim u vrhunskom rukometu i prekrasnoj arhitekturi posjetitelji uživati u vrhunskoj hrani. Ljubitelji školjka, lososa i ostalim morskih specijaliteta u Stockholmu će definitivno doći na svoje. Švedsku kuhinju odlikuje svježa riba, školjke ali slatkovodni rakovi te jela od divljači i gljiva. Poznati specijalitet su mesne okruglice, a Šveđani jako vole džemove od šumskog voća koje koriste u pripremi i slanih i slatkih jela.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti je palača Drottningholm, pola sata vožnje udaljena od Tele2 Arene u kojoj će se igrati utakmice. Još jedna od važnih znamenitosti koju svakako treba posjetiti je gradska vijećnica Stadshuset, u kojoj se održava dodjela Nobelovih nagrada. Stara gradska vijećnica pravi je dragulj renesansne arhitekture, a udaljen je od Arene Tele2 na manje od pola sata vožnje autom.

Ako idete vlastitim automobilom, ovo su ključne stvari na koje treba paziti

Niske temperature nisu rezervirane samo za dokumentarce o polarnim medvjedima, i najpopularnija europska odredišta mogu po noći dosegnuti vrlo niske temperature, pogotovo u planinskim predjelima. Dok se vi grijete u hotelskim sobama i iznajmljenim kućama, vaš limeni ljubimac stoji vani na hladnoći. Kao što se sve tekućine smrzavaju pri niskim temperaturama, ista stvar je i s gorivom.

Foto: Shutterstock

Problem nastaje kada po noći nastupe vrlo niske temperature, kakve često budu na skijalištima i u planinama. Za takve situacije sigurnije je koristiti specijalizirano gorivo. INA Eurodizel Arktik gorivo je posebno razvijeno za vožnju u zimskim uvjetima. Razvijeno je od visokovrijednih komponenti koje jamče iznimna niskotemperaturna svojstva, a kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 °C i točke zamućenja najviše -10 °C osiguran je miran start i neometan rad motora u oštrim zimskim uvjetima.

Također, prilagodite vožnju zimskim uvjetima, držite razmak, pazite na aquaplaning te izbjegavajte nagle pokrete, a pauze radite redovit kako bi izbjegli umor uzrokovan intenzivnijom koncentracijom ukoliko pada snijeg. Možda vam se čini pretjeranim toliko provjeravati i pripremati vozilo za put, ali bolje biti siguran. Zimska vožnja nije bauk ako ste spremni na sve. Pripremite automobil, utočite INA Eurodizel Arktik gorivo i bezbrižno uživajte u vrhunskim utakmicama naše rukometne reprezentacije.

Sadržaj omogućila INA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije