Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalifikacije za OI

A sada nas čeka borba za Tokio, naša skupina je izrazito teška

28.01.2020.
u 06:54

S kojom ekipom će Lino Červar u skorašnje kvalifikacije? Sigurno je da će kostur srebrnih ostati na okupu

Rukometaši Hrvatske još jučer su slavili srebro s europskog prvenstva, a već danas većina igrača putuje u svoja europska odredišta poput Barcelone (Cindrić), Kiela (Duvnjak), Szegeda (Stepančić), Kielca (Karačić), Montpelliera (Šego)...

Jer, za dva tjedna počinje Liga prvaka, a za tjedan dana nacionalne lige. No, za Linu Červara nema odmora. Za dva mjeseca su kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

>> Pogledajte Červarov govor na Trgu

Skupina je izuzetno teška. Igra se u Francuskoj, vjerojatno u pariškom Bercyju, a pored Francuske i Hrvatske tu su još Portugal, najugodnije iznenađenje EP-a, i vrlo jaki Tunis.

U Tokio će samo prve dvije momčadi iz skupine, a pored te naše skupine igraju se još dvije. Tako će u Njemačkoj igrati domaćin, Švedska, Slovenija i Alžir, a u Norveškoj domaćin, Južna Koreja, Čile i Brazil.

Hrvatska je dvaput izravno otišla na Igre. Atlantu 1996. godine smo izravno izborili kao svjetski doprvaci na Islandu 1995 godine. U Atenu smo 2004. godine otišli izravno kao svjetski prvaci.

Za Igre u Pekingu (2008.), Londonu (2012.) i Riju (2016.) morali smo igrati kvalifikacije. Dvaput smo bili domaćini, u Zadru za Peking te u Varaždinu za London. Kao domaćini nismo imali problema ostvariti plasman na OI, ali je već puno teže bilo to ostvariti za Igre u Riju.

Naime, kvalifikacijski turnir igrao se u Danskoj, a osim nas i domaćina tu je još bila Norveška i Bahrein. U to vrijeme Norveška je bila jaka i strahovi da nećemo otići u Rio bili su veliki. Nakon poraza od Danske i pobjede nad Bahreinom trebala nam je pobjeda nad Norvežanima. Ivan Stevanović branio je kao lud, na poluvremenu smo imali 14:7, na kraju 27:21 za nas.

>> Pogledajte galeriju s dočeka na trgu

1/7

Slične kvalifikacije čekaju nas u Francuskoj. Jasno, teško će biti dobiti Francusku na njihovu parketu, pogotovo što će se htjeti iskupiti na ispadanje u prvom krugu na Europskom prvenstvu. Dakle, ključeve Tokija drži susret između nas i Portugala. A Portugalci su na EP-u u skupini izbacili Francuze, pa su u drugom krugu izbacili i Šveđane.

S kojom ekipom će Lino Červar u skorašnje kvalifikacije? Sigurno je da će kostur srebrnih ostati na okupu. Samo je pitanje hoće li se do tada oporaviti Luka Cindrić. Sa zdravom vanjskom linijom Duvnjak – Karačić – Cindrić šanse su nam znatno veće nego što su bile u finalu EP-a.

No, u kvalifikacijama će nam trebati još jedno lijevo krilo uz Mandića i još jedan desni vanjski uz Stepančića. Uz Mandića, bilo bi lijepo na kvalifikacijskom turniru vidjeti Manuela Štrleka, jednog od najboljih krila mađarskog Veszpréma. Njegova odluka o neigranju za reprezentaciju podigla je puno prašine. Pravila HRS-a su jasna: tko ne želi igrati za Hrvatsku, neće više nikad ni igrati. No, u ovom slučaju trebalo bi se naći neki kompromis.

Što se tiče desnog vanjskog, tu je izbor već puno širi. Za dva mjeseca imat ćemo oporavljene Vrankovića, Šebetića i Martinovića. No, tu je u konkurenciji i Šime Ivić, najbolji hrvatski strijelac u jakoj Bundes ligi. Europsko prvenstvo iznijeli smo samo s jednim desnim vanjskih i jednim lijevim krilom. I došli smo do srebra. Ali, za Tokio će ipak trebati imati dvostruko pokrivanje na tim pozicijama. Igramo tri zahtjevne utakmice u samo nekoliko dana i tu umoru jednostavno ne smije biti mjesta.

>> Pogledajte galeriju s dočeka rukometaša u zračnoj luci Franjo Tuđman

1/20

Komentara 5

KE
kentie
22:39 28.01.2020.

ovo sve što govorite za kvale, trebalo je imati na euru...a di je Halil Jaganjac, npr...ko se to njemu inati i sveti, ha društvo????...

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
17:44 28.01.2020.

Kako mi žao nekih koji će još neko vrijeme morat Linu gledat 😆

DU
Deleted user
10:59 28.01.2020.

Portugal i Tunis moramo dobiti. Onda idemo na OI. Znaci odmarati igrace protiv francuza makar izgubili s 10 razlike. Ali onda visimo na klinu jer francuzi mogu pustit portugalcima da nas izbace. Naravno, uvjet je da svi dobiju tunis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije