Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Henry Kravis

Tko je novi vlasnik Nove TV? Prvim novcem kupio je bijeli Rolls-Roys

Henry Kravis
Foto: Press Association/Pixsell
1/8
11.07.2017.
u 08:28

United Group već je posredno vlasnik kablovske televizije N1, no sada preuzima i hrvatske zemaljske kanale Novu TV i Doma TV

 Nakon Marka Mobiusa, legendarnog američkog menadžera fondova Franklin Templeton, koji je kreirao globalni investicijski sektor “tržišta u nastajanju” (emerging market) i bio krupni suvlasnik Plive, u Hrvatsku na velika vrata dolazi i Henry Kravis, legendarni partner i s Georgeom Robertsom supredsjednik i glavni izvršni kodirektor u privatnoj investicijskoj kući KKR & Co. koja se prije zvala Kohlberg Kravis Roberts & Co. Nedostaje još samo Warren Buffet, genijalni šef Berkshire Hatthawaya.

Svi hrvatski mediji objavili su jučer kako telekomunikacijska i medijska United Group, u vlasništvu KKR-a, od tvrtke Central European Media Enterprises ili CME preuzima hrvatski i slovenski medijski portfelj. United Group već je posredno vlasnik kabelske televizije N1 koja paralelno emitira iz Zagreba, Sarajeva i Beograda, no sada preuzima i hrvatske zemaljske kanale Novu TV i Doma TV, kao i slovenske POP TV i Kanal A, uz još neke kabelske.

Zadaća menadžmenta

U povodu tog preuzimanja KKR je objavio kako je u telekom, medijske i digitalne sektore na globalnoj razini uložio više od osam milijardi dolara i osobito je osposobljen za poticanje rasta i razvoja takvih tvrtki. No, tko je i što je KKR i zašto je njegova krupna investicija u Hrvatsku zapravo epohalna?

Henry Kravis, njegov bratić George Roberts i njihov 20 godina stariji šef Jerome Kohlberg 1976. radili su zajedno u velikoj američkoj investicijskoj kući Bear Stearns, kada su osnovali vlastitu kompaniju Kohlberg Kravis Roberts & Co. I odmah su u SAD-u pokrenuli do tada neviđenu revoluciju privatnih investicijskih fondova (čiji udjeli nisu ponuđeni na prodaju javnosti niti su listani na burzama) koji su od privatnih i burzovnih vlasnika kupovali, razvijali i potom prodavali poduzeća posuđenim novcem (engl. leveraged buyout ili LBO), redovito uz višestruku zaradu.

Kohlberg je ubrzo napustio tvrtku, a 2015. je umro. Kravis i Roberts nisu samo kreirali i razvili investicijske fondove u koje su svoj novac mogli ulagati takozvani institucionalni investitori – mirovinski i državni fondovi, zaklade, banke, osiguravateljska društva i superbogati pojedinci – nego su razvili posve novu, specifičnu kulturu upravljanja tvrtkama, njihova restrukturiranja i ponovne prodaje na tržištu, koja je daleko nadmašila strategiju “kupi jeftino i prodaj skupo”. Ali, budući da je restrukturiranje nerijetko značilo otpuštanje i komadanje poduzeća, njihovi postupci nailazili su na otpor i izazivali razne istrage, čak i američkog Kongresa.

KKR je prije 41 godinu utemeljen i započeo je poslovanje sa samo 120.000 dolara vlastitog kapitala, a danas upravlja i raspolaže s više od 120 milijardi dolara.

U svom vlasništvu ima većinske udjele u više od 100 kompanija, većinom međunarodnih, s ukupnim godišnjim prihodom većim od 200 milijardi dolara (četiri hrvatska godišnja BDP-a) i s više od milijun zaposlenih. Od svojega osnutka do danas KKR je realizirao transakcije ukupne vrijednosti veće od 400 milijardi dolara. Počeo je s malim i srednjim obiteljskim tvrtkama da bi za koju godinu kupovali divove poput RJR Nabisca ili TXU-a, s 44,37 milijardi dolara najveći leveraged buyout (LBO) u povijesti. KKR je 1999. proširio svoje aktivnosti i na Europu, pa danas ima 140 investicijskih specijalista i ukupno 400 zaposlenih u uredima od Londona, preko Dubaija do Pekinga, São Paula i Sydneya. Ali, ni partneri ni zaposlenici KKR-a nikada nisu nogom stupili u poduzeća koja su kupovali. Upravljanje tvrtkama, po njihovu shvaćanju, zadaća je menadžmenta, a ne vlasnika. Isto tako, niti u jedno preuzimanje tvrtke nisu ulazili ako njezini dotadašnji vlasnici i direktori nisu i sami investirali barem pet posto novca.

Putovali u mlažnjacima

No Henry Kravis, kojemu su danas 73 godine, nije se proslavio samo svojim poslovnim uspjesima nego i osobenim životnim stilom. Kad su sklopili svoj prvi ugovor, bratići Henry i George prvo su investirali u bijeli Rolls-Royce, livriranog šofera i kineskog kuhara. Kasnijih godina izazivali su zavist, ali i skandale obilazeći svijet cijelom flotom vlastitih mlažnjaka, kupovali slike starih majstora, toliko velikog formata da se nisu mogle unijeti u stan bez skidanja fasade na neboderu.

U poslovnim krugovima legendarne su bile zabave koje su u New Yorku priređivali Henry i njegova supruga, modna dizajnerica Carolyne Roehm. No, Henry Kravis je i istaknuti filantrop. Desetke milijuna dolara donirao je javnim bolnicama, umjetničkim galerijama, sveučilištima, školama i neprofitnim dobrotvornim zakladama. Podupire Republikansku stranku pa je za predsjedničku inauguraciju Donalda Trumpa priložio milijun dolara.     

Komentara 11

DU
Deleted user
08:56 11.07.2017.

Lijepo peglanje imidža, jucer su svi pisali o vlasnku Srbinu danas o ameru. Samo lijepo

LO
Long
09:35 11.07.2017.

Malo vam je kapnulo, pa danas nije vise srbin novi vlasnik, nego amerikanac.

AR
Artukovic
09:49 11.07.2017.

Nema tu nista americko.To srbin kupuje po hrvatskoj, a oni sa dobivenim kuvertama pisu o amerikancu.....pih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije