Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavio snimku

Srpski tajkun pod optužbama: Letio helikopterom u rezervatu, a prestrašeni mladunci su se utopili

Foto: Twitter/Facebook
1/8
07.08.2020.
u 12:20

To je postalo problem kada je u isto vrijeme Fond za zaštitu ptica objavio da su zbog leta helikoptera, točnije zvuka elise, uplašeni mladunci bjeloglavog supa iskočili iz svojih gnijezda i utopili se u Uvačkom jezeru.

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović, prije nekoliko dana pohvalio se na Twitteru video snimkom na kojoj se vidi kako upravlja helikopterom i uživa u letu i prirodnim ljepotama rezervata Uvac na jugozapadu Srbije, staništu bjeloglavih supova, piše portal Nova.rs.

To je postalo problem kada je u isto vrijeme Fond za zaštitu ptica objavio da su zbog leta helikoptera, točnije zvuka elise, uplašeni mladunci bjeloglavog supa iskočili iz svojih gnijezda i utopili se u Uvačkom jezeru.

- Nema zaštićenih vrsta u Srbiji osim grabljivaca koji su uzurpirali vlast i oteli institucije od građana. Jedan od njih, Željko Mitrović, pohvalio se na Twitteru letom iznad rezervata Uvac, staništu bjeloglavog supa, inače zaštićene vrste - priopćeno je iz Narodne stranke Užice uz objašnjenje da je Fond za zaštitu ptica objavio da je helikopter letio oko gnijezda u koloniji bjeloglavih supova.

- Iz kontrole leta su nas obavijestili da prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode ne postoji nikakva opasnost za ptice i ograničenja da se leti u rezervatu za supove. U drugim zemljama su zabranjeni niski letovi oko kolonija bjeloglavog supa u krugu od 15 km. Može li se stati na put divljanju obijesnih pojedinaca i njihovim letovima u zaštićenim područjima? - poručili su također.

Fond za zaštitu ptica grabljivica na svom Facebook profilu objavio je da je šest mladunaca ispalo iz gnijezda, od kojih je tri spašeno zahvaljujući čuvarima i mještanima, te su prebačeni u prihvatni centar rezervata. Također, objavili su da je moguće da ih je bilo više od šest, no da ih nisu mogli pronaći sve. Napisali su i da očekuju da nadležna tijela izađu na teren i da se riješi problem i zabrane letovi u zračnom prostoru rezervata.

Foto: FIBA/Screenshot

Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica gostujući na RTS-u rekao je da je takav potez protuzakonit.

- Protiv bilo kakve logike je da vi letite helikopterom u rezervatu gdje imate ptice koje su 10 kilograma teške, imaju raspon krila od tri metra i mogu vrlo lako srušiti letjelicu. Sigurnost ljudi kao i ptica bila je ugrožena. Prije svega je odgovorna Agencija za civilno zrakoplovstvo jer je zadužena za davanje dozvola za ovakve letove - kazao je.

Ključne riječi

Komentara 3

ZB
Zoki-Bijela
12:31 07.08.2020.

Srbi se prvo ovoga pacijenta trebaju rijesiti, a onda Vucic sam odlazi..

ZE
zekozeko1
19:43 07.08.2020.

Otkud Srbiji more

DU
Deleted user
12:28 07.08.2020.

Imali smo i mi onog jednog bjeloglavog supa ili supicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije