Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON KONCERTA

Roger Waters odgovorio na optužbe da je antisemit: 'Moj otac je platio najveću cijenu'

Roger Waters
Foto: Screenshot
1/7
27.05.2023.
u 17:45

Glazbenik se danas oglasio na Instagramu, i oštro tvrdnje da ima bilo kakve veze s nacizmom. -Elementi mog nastupa koji su dovedeni u pitanje su sasvim jasno izjava protivljenja fašizmu, nepravdi i netrpeljivosti u svim njegovim oblicima. Pokušaji da se ti elementi prikažu kao nešto drugo su neiskreni i politički motivirani, kazao je u izjavi

Legendarni glazbenik Roger Waters, jedan od osnivača grupe Pink Floyd, reagirao je na optužbe da je na koncertu u Berlinu obukao uniformu koja je podsjećala na nacističku. Waters se danas oglasio na Instagramu, i oštro tvrdnje da ima bilo kakve veze s nacizmom.

- Moj nedavni nastup u Berlinu izazvao je napade loše volje od onih koji me žele klevetati i ušutkati jer se ne slažu s mojim političkim stavovima i moralnim principima. Elementi mog nastupa koji su dovedeni u pitanje su sasvim jasno izjava protivljenja fašizmu, nepravdi i netrpeljivosti u svim njegovim oblicima. Pokušaji da se ti elementi prikažu kao nešto drugo su neiskreni i politički motivirani. Prikaz poremećenog fašističkog demagoga bio je značajka mojih nastupa još od Pink Floydovog "The Walla" 1980. godine. Proveo sam cijeli svoj život govoreći protiv autoritarizma i ugnjetavanja gdje god to vidim. Kad sam bio dijete nakon rata, u našoj kući se često izgovaralo ime Anne Frank, postala je trajni podsjetnik na ono što se dogodi kad fašizam ostane neprovjeren. Moji roditelji su se borili protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, a moj otac je platio najveću cijenu. Bez obzira na posljedice napada na mene, nastavit ću osuđivati nepravdu i sve one koji je čine, napisao je Waters. 

Podsjetimo, snimke na društvenim mrežama prikazuju Watersa odjevenog u dugačak crni kaput s crvenim oznakama na ramenima na pozornici Arene Mercedes-Benz, gdje je prošli tjedan održao koncert. Berlinska policija objavila je da je zbog toga pokrenula istragu protiv glazbenika.

VEZANI ČLANCI 

 

"Istraga je pokrenuta zbog sumnje u poticanje na javnu mržnju jer se odjeća koju je nosio na pozornici može koristiti za veličanje ili opravdanje nacističke vlasti, što je remećenje javnog mira", rekao je glasnogovornik policije Martin Halweg za AFP. 

"Odjeća je nalik na uniformu oficira SS-a", dodao je Halweg. Waters je poznati propalestinski aktivist i optuživan je da promiče protužidovska stajališta. Na svojim koncertima pozornicu je dekorirao napuhancem u obliku svinje s Davidovom zvijezdom.

VIDEO Ovo je kuća u Švicarskoj gdje je u 83. godini preminula Tina Turner

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar votum
votum
19:12 27.05.2023.

Čistunci svega i svačeg vode čovječanstvo "naprijed" u 1984. 🤨

Avatar Optimyst
Optimyst
18:33 27.05.2023.

Ta uniforma nema veze s nacizmom i uobičajeni je dio garderobe za izvedbu pjesama s albuma The Wall još od 1980. godine.

Avatar TheJack
TheJack
20:04 27.05.2023.

Samo pominjanje Palestine je sto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije