Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNI KADROVI

Robert Knjaz snimao je novu seriju u Africi: 'Masai nemaju struje ni tekuće vode, ali se smiju više od nas'

Foto: Tomislav Krnić
1/5
02.08.2021.
u 07:00

Autor i redatelj bio kod svoga starog prijatelja Ipiteka u Keniji, a seriju 'Osjećaji' gledat ćemo ove zime na HTV-u

Nakon što je završeno emitiranje njegove serije “Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac”, Robert Knjaz već je počeo snimati svoj novi dokumentarni serijal koji je nazvao “Osjećaji”. Nedavno se sa snimateljem Tomislavom Krnićem vratio iz Kenije, gdje je u plemenu Masai snimao jednu epizodu.

Začudo u lipnju u tijeku toplinskih udara u Hrvatskoj, mi smo u Keniji bili na 13-20 stupnjeva, jer je tamo zima. A bilo je i pomalo smiješno jer poneki lokalci na toj ugodnoj temperaturi nose zimsku odjeću, a neki i vunene kape. Inače, Afrika je uvijek šarena i televizična jer kadar se nudi na svakom koraku. To je i razlog za naš put tamo jer njihova kultura je toliko različita od naše pa je zanimljivo vidjeti kako oni doživljavaju emocije o kojima radimo serijal. Recimo, Masai još imaju dogovorene brakove i poligamiju – kazao nam je Knjaz. Pleme u kojem su snimali već im je dobro poznato s obzirom na to da je Knjaz tamo prije 13 godina snimao seriju “Koledžicom po svijetu”, u kojoj je Maja Šuput postala mladenka poglavice plemena.

Ipitek, poglavica Masaija, sjeća se Maje, a sjeća se i posjeta Zagrebu kada je prvi put izašao iz svog sela s kućicama napravljenim od kravlje balege. Bila je to za njega prava avantura, cijelo je selo plakalo jer „ide u čeličnu pticu i nikada se neće vratiti“. Srećom, Ipitek je preživio, došao u Zagreb kao pravi Masai s nakitom, štapom i omotan u dvije šarene tkanine, jer to je sve što od odjeće ima. Kod nas je prvi put vidio tramvaje, visoke zgrade, čudio se ledenoj nepotrebnoj stvari koju je odmah ispljunuo – sladoledu, zaljubio se u ćevape jer Masai jedu samo meso i piju mješavinu mlijeka i krvi.– Najviše ga je začudio posjet šoping-centru i naša potreba da puno kupujemo, pa puno radimo, pa onda za to opet puno kupujemo. Kod njih je život puno jednostavniji, s puno manje stresa, jurnjave i predmeta. Nemaju struje, tekuće vode, automobila, pokućstva, stvari i predmeti koji nas okružuju su im posve strani. Ali se zato puno više smiju – kazao je Knjaz, kojeg je začudilo što su u Africi puno stroži od nas u epidemiološkim mjerama.

– Svi nose maske, čak i neki klinci, svuda se na ulazu u dućane, čak i one najmanje, peru ruke na improviziranim „Grunf“ i „uradi sam“ punktovima s vodom i sapunom, a na svakom ulazu u bilo što, uvijek mjere temperaturu. Uglavnom očekivao sam afričku relaksaciju od COVID histerije, a kad tamo svuda testovi, morali sam se čak 4 puta testirati u 10 dana, kod svakog ulaska i izlaska iz Kenije i Ruande, bez obzira na to što smo i snimatelj i ja cijepljeni – istaknuo je Robert i dodao još neke zanimljivosti s puta.

– Ruanda me iznenadila čistoćom i urednošću, zato ju i zovu „Švicarska Afrike“. Uz tisuće brežuljaka, na površini manjoj od pola Hrvatske živi više od 12 milijuna ljudi. Kigali izgleda kao neki europski grad, a po selima im je navodno dopušteno graditi samo 4 tipa kuća, pa sve izgleda nekako uredno i netipično za Afriku. A tamo smo posjetili i naše misionare don Danka Litrića i fra Ivicu Perića, koji tamo desetljećima rade čuda, grade crkve, vrtiće, škole i školuju desetke tisuća siromašnih. Fra Ivica nam je bio vozač te vodič i bez njega bismo teško snimali u Ruandi, a snimali smo sela u kojima nakon genocida u kojem je ubijeno gotovo milijun ljudi žive zajedno krvnici i žrtve. Nevjerojatan slučaj kako oprost može ugasiti mržnju, a upravo je mržnja tema jedne od naših epizoda – rekao je Knjaz i otkrio nam još detalja o seriji “Osjećaji”.

- Naravno puno su mi bliskiji i poželjniji sreća i ljubav, a mržnja je nešto što mislim da nikada nisam osjetio. No ipak, stručnjaci su mi tijekom snimanja objasnili da ne postoji čovjek koji bar nekada bar malo ne mrzi nešto. I da je imati svaki od ovih osjećaja skroz normalno i ne moramo se sramiti ni jednog od njih. Npr. aksioznost kao dio straha je pomagala praljudima da prežive kao i ljutnja koja nam je omogućila da se obranimo od jačeg u nekom prapra čoporu. Ma osjećaji su nevjerojatno zanimljiva tema, npr. snimili smo čovjeka iz Engleske koji ne osjeća strah, jer mu je oštećen taj centar i njegova priča je nevjerojatna jer bez straha nitko od nas ne bi doživio večer. Stradali bi već na prvom semaforu jer ne bi instiktivno gledali lijevo i desno…Taj čovjek sada radi svakakve vratolomije, hoda po krilu aviona u letu, samo da još jednom osjeti strah i uzbuđenje koje mu sada fali, kazao je autor serije. 

– Serijal snimamo za HTV, ide u kasnu zimu i ima 6 epizoda po 52 minute, a svaka govori o jednom od 6 ljudskih osjećaja: ljubav, mržnja, sreća, tuga, strah i ljutnja. Što su, kako i gdje u nama nastaju, kako se nositi s njima, kako ih prevladati, koje su najzabavnije i najčudnije situacije vezane za naše osjećaje, kako je nastao smijeh, kako suze i još sto čuda. Uglavnom, siguran sam da će se gledatelji dobro zabaviti, ali i naučiti puno o sebi i svojim emocijama – zaključio je Robert Knjaz.

VIDEO: Vesna Dragojević: 'Naši unuci obožavaju Oliverove pjesme, a najviše vole 'Nadalinu' 

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
09:11 02.08.2021.

Ko se zadnji smije, najslađe se smije!

Avatar Piskiper@1
Piskiper@1
08:13 02.08.2021.

Bravo Knjazu legendo

ZZ
Zvir Zvirek
08:18 02.08.2021.

Tak negdi kak Masai, z take sredine došo i Knjaz uZagreb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije