Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živi mrtvaci

Poludim kad kažu da su mi zombiji preskupi ili ih žele učiniti smiješnima

Foto: Hutchins Photo/IPA/PIXSELL
1/4
14.10.2018.
u 15:22

Legenda filmske maske i specijalnih efekata posljednjih je godina izgradio i dojmljivu producentsku i redateljsku karijeru, a puno priznanja zaradio je iradom na kultnoj seriji "Breaking Bad"

Počela je deveta sezona Živih mrtvaca na kanalu Fox ponedjeljkom u 22 sata, odavno kultne, a sada već i jedne od najdugovječnijih televizijskih serija.

Kao da se radi o kakvoj sapunici, Živi mrtvaci imaju brojne fanove koji nisu nužno i fanovi originalnog stripa. Jedna je od tajni nevjerojatno uvjerljiva maska s čijim smo idejnim tvorcem, jednom od hollywoodskih legendi posebnih efekata u šminki Gregom Nicoterom dobili rijetku priliku razgovarati. Prvo pitanje odnosilo se na informaciju da će glavni likovi Rick Grimes, kojega tumači Andrew Lincoln, te Maggie, koju tumači Lauren Cohan, ove sezone napustiti seriju.

– Imali smo puno odličnih likova u seriji pa sam siguran da ćemo gledati puno više Darryla, puno više Michonne, puno više Carol. Svi oni zajedno s drugim likovima čine jednu sjajnu momčad, a često su stavljeni u situaciju da intenzivnije komuniciraju, pogotovo nakon druge i treće sezone, pa smo ih tako i više približili publici koja prosječne ljude gleda u jednom sasvim novom svijetu – kaže naš sugovornik.

S vremenom je od majstora za maske prerastao i u producenta i redatelja serije.

– Nikada to zapravo nisam planirao. Zanimala me samo maska. No ispalo je da, kada radite ovakvu seriju u kojoj je toliko šminke i maske, poželite i sami usmjeravati, dakle režirati seriju da sve ispadne najbolje moguće. A imao sam i iskustva s kratkim filmovima koje sam snimio neposredno prije početka “Živih mrtvaca”. Kako je ispalo da trebam puno sudjelovati u stvaranju serije, promovirali su me u producenta, a već nakon druge sezone i u redatelja. Najzaslužniji je za to tvorac priče o Živim mrtvacima Frank Darabont. Nakon 35 godina bavljenja šminkom dogodilo se i to, na moju veliku sreću jer biti umjetnikom jest moći razumjeti i druge stvari osim svojeg osnovnog posla. A ova kombinacija koja se na kraju stvorila, da sam i producent i redatelj i vizažist, zaista je nešto što sam mogao samo poželjeti – kaže Greg.

 

Ove se sezone u seriju vraćaju neki popularni likovi iz prošlih sezona, jedan je od njih i nedavno preminuli Scott Wilson koji je tumačio Hershela.

– Bilo je sjajno raditi s njima, svaki od tih glumaca ostavio je nevjerojatan trag na seriji. Čak i s onima koji više nisu u “Živim mrtvacima” održavamo prisne kontakte. Preko ovih koji se vraćaju u seriju vidite da se vraćamo u svijet kakav smo upoznali u drugoj i trećoj sezoni. Nažalost, Scott je preminuo. Proveo sam s njim ljeto, volio je seriju jako, uvijek bi dolazio na set i dizao atmosferu pa mi je izuzetno žao što ga neću moći nazvati i prokomentirati novu sezonu, taj povratak u prošlost čiji je i on dio – priznaje Greg.

Već na početku serije postavilo se pitanje treba li baš toliko zombija, pričalo se da je njihovo stvaranje poprilično skupo.

– Kada smo planirali drugu sezonu, ideja je bila da se budžet više kontrolira. Stoga je netko došao na ideju da ne bismo možda trebali pokazivati toliko zombija, mogli bismo ih samo ubijati. Očito, nismo je uvažili. Jer “Živi mrtvaci” u osnovi su vestern u kojem imate kauboje i Indijance, opasan svijet izvan svakog naselja. Priča je to o preživljavanju u kojoj je dozvoljeno pomicati granice, stavljati te zombije u različite situacije, jedan je pribijen na križ, drugome pauci plaze po licu, trećemu nedostaje čeljust. Sve smo činili da ih učinimo sve odvratnijima. U seriji ima dosta djece koja su na setovima često okružena zastrašujućim figurama. Vidjet ćete to i u ovoj sezoni. Jer, kada pogledate malo, shvatit ćete da sada u seriji ima djece koja uopće ne znaju da je postojao svijet prije zombija, da ih treba učiti o tome i podsjećati da je nekada postojao bolji svijet. Sada ćemo vidjeti kako će se novorođena djeca poput Maggiena prilagoditi svijetu u koji se rađaju – kaže Greg. Pitamo ga je li u seriji bilo nečega što ga je frustriralo.

– Jedino kada redatelji ne fokusiraju kamere dovoljno na zombije, smatram da je to potrebno jer oni moraju ostati stalna prijetnja. Bilo je scena u kojima su ih prikazivali gotovo na komičan način, no ja sam to izbacivao. A k tome, likovi su u seriji tijekom svih ovih godina naučili i predobro ih ubijati pa tako nešto zaista nije potrebno. Ako izvadite strahotu iz čudovišta, što je onda od njega ostalo? Ne, zombiji moraju ostati prijetnja. I uvijek želim da kamera bude što bliže njihovim licima kako bi ih publika mogla proučavati.

Pogledajte video:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije