Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto da smanjuju broj zaposlenih, na Prisavlju ih i dalje gomilaju

Na HRT-u 95 zaposlenih više nego potkraj 2005.

11.03.2009.
u 18:53

Iako je već punih 10 godina najčešće izgovarana rečenica koja se tiče HRT-a ona da na “HRT-u treba smanjiti broj zaposlenika jer je to preglomazan sustav” te su se u provođenje toga posla zaklinjali i bivši prisavski glavni ravnatelj Mirko Galić i sadašnji Vanja Sutlić, situacija je posve suprotna.

Rast umjesto pada
Potkraj 2005., u vrijeme Galićeva mandata, HRT je brojio 3579 zaposlenika (od čega na HTV-u 2059). Potkraj 2007., kada je Prisavljem već upravljao Sutlić, HRT je imao 3629 zaposlenih (2123 pripadala su HTV-u). Posljednjeg dana prošle godine na HRT-u su bila 3674 zaposlena (2158 na HTV-u).

Umjesto očekivanog i poput mantre ponavljanog i najavljivanog opadanja brojki, one rastu. Točnije, od 2005. do danas ukupno na HRT-u ima 95, a na HTV-u čak 99 zaposlenika – više. Za novih 18 zaposlenika nabujala je i podružnica Glazbene proizvodnje, a smanjenje zaposlenih doživjeli su samo HR (za sedam) te odjel Općih i zajedničkih poslova (za 15 zaposlenika).

A još je Galić upozoravao da je HRT poput prekrcanog broda kojem bi nerješavanje problema viška posade moglo zaprijetiti potonućem. Sam svojedobno reče da bi prema nekim analizama HRT mogao normalno nastaviti funkcionirati i sa 1000 zaposlenika manje. Na kraju je ipak priznao da mu je jedan od većih propusta u sedmogodišnjem mandatu taj što nije uspio “olakšati” HRT-ov prekrcani brod.

Treba otići 450 ljudi
Preuzevši kormilo, i Sutlić je zagrmio o prekobrojnima. No, u prošle dvije godine njegove vladavine broj zaposlenih opet se penjao. I sad se s Prisavlja ponovno šalju poruke da se u iduće tri godine planira smanjenje. Barata se brojkom od 450 onih koji bi trebali otići. Njih većinom čeka redovita ili prijevremena mirovina.

– Zakonske odredbe ne dopuštaju smanjivanje sve dok postoje određeni oblici vanjske suradnje. Najprije moramo određeni broj vanjskih suradnika zaposliti u stalni radni odnos. Usto, razvoj tehnologije radijske i TV proizvodnje uzrokuje sve veću potražnju za specijaliziranim stručnim kadrom, pa onda i dodatnim zapošljavanjem. Zato proces smanjivanja broja zaposlenih ne može odmah pokazati rezultate, već se to očekuje tek nakon više godina – reče glasnogovornik HRT-a Janos Römer.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije