Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆATE LI GA SE?

Na današnji dan prije 20 godina ubila se jedna od najvećih glumačkih zvijezda bivše Jugoslavije

Davor Dujmović
Foto: Promo
1/3
31.05.2019.
u 14:07

Davor i njegova partnerica u filmu Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u ex Jugoslaviji, a svjetski kritičari uspoređivali su ga s Dustinom Hoffmanom, glumcem prema kojem su se prekrajali scenariji

Glumac Davor Dujmović, svima poznat kao Perhan u filmu "Dom za vješanje", na današnji dan 1999., sa samo 30 godina, počinio je samoubojstvo vješanjem.

Davor je rođen 20. rujna 1969. u Sarajevu. Ulogu koja mu je obilježila život dobio je sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred glazbene škole, nakon nastave, odlazio je do oca koji je radio na tržnici Markale. Jednom je svratio na sok u obližnji restoran, u kojem su bili Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorova oca može li njegov sin sudjelovati na audiciji za film "Otac na službenom putu". On je pristao, a uspostavilo se da je Davor savršen za tu ulogu. Nakon toga pokušao je upisati filmsku akademiju, a nakon neuspjeha više nije ni pokušavao.

Uslijedila je nova značajna uloga u filmu "Strategija švrake". S nepunih osamnaest godina Davor Dujmović glavni je glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice, "Dom za vješanje", nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerica u filmu Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u ex Jugoslaviji, a svjetski kritičari uspoređivali su ga s Dustinom Hoffmanom, glumcem prema kojem su se prekrajali scenariji. Početkom devedesetih postao je ovisan o heroinu. Nekoliko puta pokušao se liječiti, ali bezuspješno. 

– Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću – izjavio je tada Davor. 

Početak rata dočekao je u rodnom Sarajevu, no nakon nekoliko mjeseci odlazi u Beograd, gdje je snimio još nekoliko filmova, između ostalih i Kusturičin "Underground". Nakon završetka rata seli se u Banju Luku, a zatim odlazi u Sloveniju, k tadašnjoj djevojci. No, depresija ga je odvela na drugi svijet. Ubio se u Novom Mestu prije točno 20 godina. 

Ključne riječi

Komentara 14

JG
jozagulikoza.guli
15:00 31.05.2019.

Opet meljete gluposti.

Avatar IvanR
IvanR
15:25 31.05.2019.

Nikako sa dilerima po kratkom.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
16:14 01.06.2019.

Nemam pojma o kome pričate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije